Opleidingen details Centrum voor thuisbeademing Nederland
Verpleegkundig symposium VIPĀ² 2019 "Wat geeft jou energie?" (ID nummer: 373500)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten628-11-2019 t/m 27-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het verpleegkundig symposium VIP² is een jaarlijks terugkerend symposium georganiseerd door de VAR van het Erasmus MC voor verpleegkundigen. Dit jaar staat in het teken van Energie. Het volledige programma is bijgevoegd als bijlage. Hieronder een korte beschrijving van de inhoud per onderwerp.

  1. Vet belangrijk, Prof dr. Liesbeth van Rossum (internist-endocrinoloog, Erasmus MC)
    Doel: meer weten over overgewicht, stress en stresshormonen en wat de invloed hiervan is op lichaam en geest. Oprichter van het centrum gezond gewicht waar innovatieve obesitasbehandelingen, toegesneden op het individu ontwikkeld worden.
    Ook schreef zij recent met Mariette Boon het boek Vet belangrijk, waarbij ze in gaat op alle fabels en feiten omtrent ons lichaamsvet.
  2. Energie en Focus, Atilla Mohiddin (trainer Focus Academy)
    Inhoud: Verlaging van de werkdruk en verhoging van de productiviteit. De Focus Academy methode zorgt ervoor dat men een aantal barrières voor de hersenen weghaalt. Hierdoor kost het minder energie om het werk uit te voeren en krijgt men op een dag meer gedaan. Dit is goed voor de duurzame inzetbaarheid en de productiviteit. 
  3. Werken in de Nieuwbouw, prof. Dr. Monique van Dijk (Hoogleraar verplegingswetenschap, Erasmus MC)
    Doel: de workshop geeft meer inzicht in het werken binnen het nieuwe Erasmus MC voor alle verpleegkundige beroepsgroepen.
    Inhoud: Niet alleen processen zijn veranderd, maar ook zijn er zorgkernen ontstaan met nieuwe verpleegkundige teams. De eerste onderzoeksresultaten zullen toegelicht worden over wat het effect is voor verpleegkundigen van werken in het nieuwe Erasmus MC.
  4. Leven als een beest, prof. Dr. Witte Hoogendijk (Psychiater en afdelingshoofd Psychiatrie, Erasmus MC)
    Doel: Hoe moet je leven om modernetijd ziektes te voorkomen? En wat kun je doen als je ze eenmaal hebt? In zijn lezing zal hij nader ingaan waarom burn-out, depressie, obesitas en hoge bloeddruk moderne  tijdziektes zijn, veroorzaakt door het gapende gat tussen wat we ons lichaam aandoen en waar dat lichaam voor is gemaakt. Ook schreef hij recent een boek met Wilma de Rek waarbij hij betoogt dat mensen meer als beesten zouden moeten leven.
  5. De wederkerige verbondenheid van patiënten en verpleegkundigen: verrassende dimensies in de zorg, Drs. Nette Falkenburg (geestelijk verzorger, Erasmus MC)
    Er wordt veel geschreven en nagedacht over de belastende kanten van de zorg; hoe burn-out of afknappen op de loer ligt. Maar er is een hele andere, onderbelichte kant van zorgen voor zieke mensen en hun families: hoe ‘zorgen voor’ kan leiden tot bijzondere ontmoetingen en geraakt en gestimuleerd worden. Zelfs bij korte opnames.Wat de zorg ons geeft…

Workshops:

  1. Fit in de nacht, Dr. Tessa v. Kouwenhoven (bedrijfsarts Erasmus MC)
    Doel: de workshop geeft informatie voor verpleegkundigen die wisselende diensten draaien en hoe zij zo fit mogelijk de diensten kunnen volbrengen.
    Inhoud: Inmiddels is bekend dat het draaien van onregelmatige diensten ook gezondheidsklachten kan veroorzaken. Samen met Sonja Smits zal er ingegaan worden op de duurzame gezondheid van verpleegkundigen tijdens het draaien van onregelmatige diensten.
  2. Create4Care: zorg en technologie, Tamara de Vos (manager Create4Care)
    Doel: de workshop geeft inzicht over hoe technologie de uitvoering van zorg kan ondersteunen.
    Inhoud: Techniek kan de zorg helpen om efficiënter, veiliger en prettiger te werken.  Iedereen moet steeds langer doorwerken en als techniek ons daarbij kan helpen om het efficiënter en veiliger te maken dan heeft dat vele voordelen. Er zijn genoeg voorbeelden dat het efficiënter kan en daarnaast wordt de patiëntveiligheid hiermee ook bevorderd, zoals bijvoorbeeld de bevestiging van beademingsslangen, deze zitten star bevestigd aan het beademingsapparaat en door bewegingen van de patiënt kan er tractie komen op de tube. Dit kan pijnlijk voor de patiënt zijn of zelfs leiden tot onbedoelde extubatie.  Create4Care zoekt hiervoor een oplossing.
  3. Energiehuishouding lichaam, dr. Martijn van den Hoogen (internist-nefroloog)
    Doel: de workshop geeft meer inzicht in de anatomie en fysiologie ten aanzien van de energiehuishouding.
    Inhoud: Met een thema als ‘energie’ wordt er naast de mentale aspecten ook aandacht besteed aan de medische aspecten van energie. Aan de hand van casuïstiek en klinisch redeneren wordt de kennis omtrent de medische aspecten van de energiehuishouding doorgenomen, zodat de deelnemer leert hoe deze goed in balans moet zijn.
  4. Hoe leiden we studenten verpleegkunde weerbaar op? drs. Ellen Bakker, onderzoeker SPRiNG Sterk Gestart in de Zorg/docent Bachelor Verpleegkunde HR
    Inhoud: Als verpleegkundige speel je een grote rol in het opleiden van nieuwe generaties verpleegkundigen. Je bent letterlijk rolmodel; jaarlijks voor vele leerlingen, maar ook voor je beginnende nieuwe collega’s. Om deze leerlingen en nieuwe collega’s te behouden voor het beroep, is het belangrijk inzicht te hebben in de factoren die (mogelijk) een rol spelen bij uitval van studenten verpleegkunde uit de opleiding en beginnende verpleegkundigen uit het beroep.In deze workshop krijg je kennis over deze factoren (zie ook https://hr.nl/spring) én krijg je handvatten hoe je als opleider zelf in balans kunt blijven om dat rolmodel te zijn. In deze workshop ga je aan de slag met de concepten ‘(dis)stress’, ‘(fysieke en mentale) vitaliteit’ en ‘bevlogenheid’. Daarnaast maak je je eigen individuele balansplan. Want goed opleiden begint bij jezelf.
  5. Perfect fit, 
    Hoe blijf je als medewerker fit en energiek, het Erasmus MC ondersteunt de medewerkers hierin door het programma "Perfect Fit". 
  6. Geluk & Energie, Inge van  ’t Wout (Sectormanager Sophia kinderziekenhuis)
    Er is een toenemende vraag naar ‘geluk’. Intuïtief voelen we aan dat er in de huidige tijd nieuwe mechanismen nodig zijn om onszelf en daarmee de organisatie een stap verder te brengen. Een kleine inkijk in wat je hierin zelf kunt doen”.   
    Doelstelling is: inzicht krijgen in het verhogen van je eigen geluk
Tijd8:30 - 16:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

t.b.v.  accreditatieaanvraag scholingen en cursussen van het centrum voor thuisbeademing (CTB) Nederland. 

Bolognalaan 2-48
3584 CJ
Utrecht
06 25710128