Opleidingen details CME-Online/E-WISE Nederland
CME-Online Congres Manuele therapie 2019 (ID nummer: 373477)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk6 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het CME-Online manuele therapie congres 2019 vindt plaats op 28 september en zal bestaan uit de volgende 3 lezingen:

1. Sensomotorische controle van de lage rug

Innoverende inzichten en klinische implicaties

Door: Prof. dr. Lieven Danneels

Mensen met een voorgeschiedenis van lage rugpijn hebben een verhoogd risico op een nieuwe episode van rugpijn. Onderzoek naar de onderliggende pathogenetische mechanismen zijn van cruciaal belang om recidiverende lage rugpijn te voorkomen alsook om de transitie naar chronische pijn te counteren. Een van de factoren die mogelijk bijdraagt tot het onderhouden of aanwakkeren van pijn is een disfunctie van de rompspieren. Rugpijnpatiënten vertonen veranderingen in spierstructuur en in functie die ook gezien worden in pijnvrije episodes. Recente onderzoeksresultaten over zowel structurele als metabole veranderingen zullen in deze lezing worden gepresenteerd, evenals de relatie tussen perifere spierdisfuncties en reorganisatie ter hoogte van de motorische cortex (brain mapping). De klinische implicaties en de therapeutische aanpak zullen hierbij worden toegelicht.

2. Klinisch redeneren bij klachten in de (hoog)cervicale wervelkolom

Door: dr. Jan Pool

Risicofactoren in de hoogcervicale regio; hoe zijn deze te herkennen en hoe te handelen bij signalering? De hoogcervicale regio blijft een gebied waar binnen de manuele therapie nog onzekerheid over heerst. Om als manueel therapeut adequaat te handelen is het van belang te beschikken over patroonherkenning en hypothetico-deductieve theorieën. Aan de hand van recente casussen zal het klinisch redeneerproces besproken worden. Na het volgen van deze lezing heeft u inzicht in het screeningsproces en het klinisch redeneren bij klachten in de (hoog)cervicale wervelkolom en kunt u de risicofactoren en rode vlaggen in de cervicale wervelkolom herkennen.

3. Integratie van pijneducatie in de behandeling bij chronische pijn

Door: Prof. dr. Paul van Wilgen

Pijn is de meest voorkomende klacht binnen de gezondheidszorg. Veel van uw patiënten hebben dan ook last van chronische pijn. Paul van Wilgen bespreekt de stappen in de diagnostiek bij chronische pijn, waarbij de toepassing van een biopsychosociaal model en het herkennen van centrale sensitisatie aan bod komt. Vervolgens zal hij ingaan op pijneducatie. Met behulp van pijneducatie kunt u met uw patiënt kijken naar de fysieke en mentale factoren die pijn beïnvloeden om zo te komen tot een betere kwaliteit van leven. Uitleg over de klachten, waarbij u ingaat op specifieke percepties die patiënten hebben over de oorzaak van pijn, de consequenties van pijn en de verwachtingen over de behandeling zijn hierbij van belang. Wanneer en op welke wijze u pijneducatie kunt integreren in uw behandelingen komt aan bod in de lezing ‘Integratie van pijneducatie in de behandeling bij chronische pijn’.

 

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Congres/Symposium
Bestand  
~$ogramma Manuele therapie congres 2019.pdf5-9-2019 10:12643 KB
Hoofdniveau
Musculo Skeletaal Rug
Psychosomatisch
Overig
28-9-2019
Tijd9:00 - 16:30
LocatieBreukelen (NL) (Toon kaart)

CME-Online® is het online nascholingsinstituut van E-WISE voor Continue Medische Educatie. CME-Online biedt nascholing voor huisartsen, specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten, tandartsen, mondhygiënisten, apothekers, apothekersassistenten en farmaceutisch consulenten. De cursussen van CME-Online zijn geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Cluster I (CvAH, Verenso), KNGF, KRT, KNMP, SANA.

Janssoniuslaan 40
3528 AJ
Utrecht
030 2644100