Opleidingen details GGD Regio Twente
Seksuele gezondheid en relaties (ID nummer: 373402)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten331-10-2019 t/m 30-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In 2017 hebben de zorgprofessionals van GGD Twente JGZ een scholing gehad in het Vlaggensysteem. Het Vlaggensysteem is een manier om seksueel overschrijdend gedrag te duiden. Uit de evaluatie van de implementatie van de JGZ richtlijn seksuele ontwikkeling kwam naar voren dat er behoefte is aan aanvullende scholing over het thema seksuele gezondheid.

Op 31 oktober 2019  is er een bijscholing van een dagdeel over seksuele gezondheid en relaties voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van GGD Twente. De bijscholing bestaat uit een plenair deel en uit 4 workshops waarvan de deelnemers er 2 kiezen.

In de workshops wordt de verbinding gelegd tussen het thema van de workshop en de dagelijkse praktijk van de JGZ. In de workshops wordt gebruik gemaakt van JGZ casusitiek.

Deelnemers wordt geadviseerd om voorafgaand aan de scholing de JGZ richtlijn Seksuele ontwikkeling nog eens door te nemen.

 

Doel van de scholing

Het uiteindelijk doel van de scholing is dat Twentse jeugd beter begeleid en ondersteund wordt naar een gezonde seksuele ontwikkeling en relatievorming, bij vraagstukken en problemen ten aanzien seksuele gezondheid en bij incidenten.

 

Doelen van deze bijscholing:

Kennis:

Deelnemers:

- Kunnen  thema’s van seksuele ontwikkeling en - gezondheid bij kinderen en jeugd beter herkennen

- Zijn beter op de hoogte van zorgaanbod (zowel fysiek als digitaal vb chatmogelijkheden) en kunnen zorgcollega’s, gespecialiseerd in seksuele gezondheid/-vraagstukken/-problemen beter vinden.

 

Vaardigheden 

Deelnemers kunnen:

- Bij advies-, zorg en -begeleidingsvragen ten aanzien van seksuele ontwikkeling en -gezondheid  beter aansluiten bij jeugd en ouders.

 - Beter in gesprek met jeugd en ouders over thema’s van seksuele ontwikkeling, - gezondheid, problemen en incidenten

 

Attitude:

Deelnemers:

- Voelen zich beter toegerust om in gesprek te gaan over seks en seksuele ontwikkelingsthema’s

- Voelen minder handelingsverlegenheid bij het bespreken van seksthema’s

 

Korte inhoud van de scholing en workshops

- Plenaire start:  Wat speelt er nu bij jongeren?

door: Triston Berkenbosch, preventiecoordinator Seksuele gezondheid en Gezondheidsbevorderaar GGD Twente, Liesbeth ter Braak, casemanager Centrum Seksuele Geweld en socialle verpleegkundige seksuele gezondheid GGD twente en trainer Motiverende gespreksvoering

    Welke vragen zien we in de spreekuren? welke vragen komen we tegen op sense.info chat? en welke vragen     komen we tegen op de jouwGGD chat?

 

Workshops:

1)  Loverboys

door: Marion Roerink: Coordinator Meldpunt Loverboy Problematiek Twente, trainer, preventiemedewerker en wijkcoach team huiselijk geweld Enschede

 Een loverboy is meer dan zomaar een fout vriendje. Een loverboy is iemand die verleidt, afhankelijk maakt, vervolgens uitbuit en alle mogelijke middelen gebruikt om te blijven uitbuiten. In deze workshop wordt ingegaan op achtergronden en signalen van  loverboyproblematiek en de gehanteerde wervingsmethoden, waaronder ook het gebruik van social media.

2)  Centrum Seksueel Geweld: 'Signalen herkennen en adequaat doorverwijzen’

door: Nanda ten Oever, casemanager Centrum Seksueel Geweld Twente/Achterhoek en jeugdverpleegkundige GGD Twente en Anja Ros, casemanager Centrum Seksueel Geweld Twente/Achterhoek.

In deze workshop wordt verteld hoe het CSG werkt en wanneer er een beroep gedaan kan worden op het CSG. Doormiddel van casuïstiek wordt duidelijk welke wegen je kunt bewandelen om een melding te doen en waar je op moet letten mocht je een vermoeden hebben van misbruik/seksueel geweld.

3)  Zorg voor de jeugd: ‘anticonceptie & zwangerschap’

door Ilse Gerrits, sociaal verplegkundige Seksuele gezondheid GGD Twente  en Carla ter Beek, sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheid GGD Twente

Inzicht in anticonceptiemiddelen, wat te doen bij ongeplande zwangerschap? En ontwikkelingen t.a.v. Nu Niet Zwanger.                           

4) Begrijp je me goed?! Laagniveau en seksuele gezondheid,

door: Liesbeth ter Braak, trainer motiverende gespreksvoering, casemanager Centrum Seksueel Geweld en sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheid en Marleen van der Wal, Gezondheidsbevorderaar GGD Twente

Waar lopen we in de praktijk tegen aan als het gaat om communicatie met cliënten met een laag niveau? Hoe zorg je dat de informatie en vaardigheden van seksuele ontwikkeling / gezondheid en relaties die je wilt overbrengen ook daadwerkelijk begrepen worden?

Tijd9:00 - 12:30
LocatieBorne (NL) (Toon kaart)

GGD Twente, de gemeenschappelijke gezondheidsdienst (GGD) Twente is dé gezondheidsdienst voor alle inwoners van Twente. Onder de GGD vallen:

-  Jeugdgezondheidszorg met preventieve zorg voor kinderen van 0-18 jaar

-  Algemene Gezondheidszorg met onder andere de afdelingen: infectieziekten bestrijding, TBC, hygiene inspectie, forensische geneeskunde en SOA.

-  Algemene stafafdeling

 

contactpersoon voor pe-online:

Anneke Noeverman

Stafmedewerker JGZ Opleiden en Scholing

Nijverheidsstraat 30
7511 JM
Enschede
Postbus 1405
7500 BK
Enschede
06 11489100