Opleidingen details Praktijkgerichte opleiding kindertekeningen leren lezen en begrijpen Tekenen is meer!

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Praktijkgerichte basis opleiding Kindertekeningen leren lezen en begrijpen Blok 1 (ID nummer: 373247)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd5228-9-2019 t/m 27-9-2020

Praktijkgerichte opleiding Kindertekeningen lezen en begrijpen. Tekenen is meer!

Een opleiding voor kindercoaches, pubercoach, jeugdzorg, leerkrachten, kortom voor mensen die kinderen begeleiden met hun hulpvraag.

Je wilt leren wat tekenen met je doet. Hoe je een tekening kunt lezen. Hoe je vaardig kunt worden in het geven van de juiste vervolg opdracht, zodat het kind/jongere zich gehoord en begrepen voelt en jij kunt werken aan de hulpvraag.

Tekenen is communiceren met jezelf en de ander. Tekeningen zijn beelden die wij neerzetten op papier. Tekeningen zijn spiegels  die de belevingswereld zichtbaar maken. De tekening is een veilig middel om je te uiten en iets over jezelf te vertellen. Tekenen helpt kinderen om vanuit hun innerlijke kracht bij hun zelfsturend vermogen te komen. Je kunt immers in de tekening het onzichtbare vormgeven en wij kunnen dat leren lezen en begrijpen. Diep van binnen weten we allemaal wat we nodig hebben voor ons welzijn in ons eigen leven. Kinderen kunnen dit bij uitstek goed vormgeven via de tekentaal omdat dit zo bij het “oorspronkelijke denken” hoort, oftewel het aangeboren denken in beelden.

     Waarheen gaat deze boot? Is er iemand die de boot bestuurt? Welke vormen worden er gebruikt? Ligt de boot op of in het water( gevoelsleven). Zo kun je heel veel vragen stellen aan een tekening en  informatie krijgen over het kind en zijn sociaal emotionele ontwikkeling.

  1. Ben jij ook nieuwsgierig naar de betekenis van de kindertekening en wil je die leren lezen?
  2. Wil je samen met kinderen op ontdekkingsreis en de taal en symboliek in de tekening begrijpen?
  3. Wil je leren hoe je kinderen kan stimuleren en aansluiten bij hun hulpvragen en belevingswereld?

Inhoud van de Basisopleiding:

De basisopleiding (blok 1) bestaat uit 5 dagen. De lesdagen zijn 1x per maand.

In blok 1 leer je de taal in de tekening herkennen. Je leert via een duidelijke methode en een stappenplan de tekening begrijpen en lezen. Deze methode geeft je inzicht en kennis over de tekentaal. Je leert wat de kenmerken zijn die horen bij een bepaalde leeftijdsfase van peuter tot 12+. Wat betekenen kleuren, lijnen, vormen en interactie die zichtbaar worden in de tekening? Deze methode maakt zichtbaar waar extra ondersteuning nodig is. Om bij de ondersteuning en hulpvragen creatieve coaching toe te kunnen passen is het belangrijk dat je verschillende teken/schilderopdrachten kunt geven aansluitend bij de leeftijd en het probleem. Na 5 dagen kun je vanaf 2 jaar tot 12+ tekeningen screenen en heb je een “rugzak” vol met ideeën en opdrachten. Elke dag is direct toepasbaar in de praktijk.

In de opleiding komen o.a de volgende items centraal te staan:

  • Hoe kan ik een tekening onderzoeken en de beeldtaal lezen?
  • Welke signalen krijg ik vanuit de tekening?
  • Welke opdrachten kan ik aanbieden per leeftijd?
  • Hoe kan ik kinderen stimuleren in creativiteit?
  • Hoe kan ik tekenen inzetten bij actuele onderwerpen van deze tijd?

Alle studiedagen krijg je huiswerk om in de praktijk a.d.h.v tekenopdrachten die je geeft tekeningen te onderzoeken en deze te begrijpen. Tijdens de lesdag is er een vast moment waarop wij de meegebrachte tekeningen met elkaar lezen en bespreken en ontdekken welke vervolgopdracht daarop aansluit. 

Voor mensen die met kinderen werken o.a binnen het onderwijs, jeugdzorg, speltherapie
25
Ja
25
Verantwoording zelfstudie-uren:
• Per lesdag heb je ongeveer 1 uur nodig op de theorie van deze dag thuis door te lezen.
Theorie doorlezen = 1 uur
• Daarnaast zijn er altijd 2 huiswerkopdrachten die je in de praktijk van je eigen werkgebied moet uitvoeren met kinderen.
Uitvoering tekenopdracht gemiddeld 1 uur per opdracht x 2 = 2 uur
• Screenen en onderzoeken van deze opdrachten gemiddeld 1 uur per opdracht x 2 = 2 uur
575
De aanmelding is definitief na betaling van het inschrijfgeld € 100,00. Deze wordt later verrekend
Hoofdniveau
Speltherapie
Beeldende therapie
Tijd10:00 - 16:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 16:00
LocatieLisse (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 16:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOok op andere plaatsen

Praktijkgerichte opleiding Kindertekeningen lezen en begrijpen. Tekenen is meer!

Een opleiding voor kindercoaches, pubercoach, jeugdzorg, leerkrachten, kortom voor mensen die kinderen begeleiden met hun hulpvraag.

Je wilt leren wat tekenen met je doet. Hoe je een tekening kunt lezen. Hoe je vaardig kunt worden in het geven van de juiste vervolg opdracht, zodat het kind/jongere zich gehoord en begrepen voelt en jij kunt werken aan de hulpvraag.

De basisopleiding (blok 1) bestaat uit 5 dagen. De lesdagen zijn 1x per maand.

In blok 1 leer je de taal in de tekening herkennen. Je leert via een duidelijke methode en een stappenplan de tekening begrijpen en lezen. Deze methode geeft je inzicht en kennis over de tekentaal. Je leert wat de kenmerken zijn die horen bij een bepaalde leeftijdsfase van peuter tot 12+. Wat betekenen kleuren, lijnen, vormen en interactie die zichtbaar worden in de tekening? Deze methode maakt zichtbaar waar extra ondersteuning nodig is. Om bij de ondersteuning en hulpvragen creatieve coaching toe te kunnen passen is het belangrijk dat je verschillende teken/schilderopdrachten kunt geven aansluitend bij de leeftijd en het probleem. Na 5 dagen kun je vanaf 2 jaar tot 12+ tekeningen screenen en heb je een “rugzak” vol met ideeën en opdrachten.  Elke dag is direct toepasbaar in de praktijk.

Lochemseweg 92 e
7217 RJ
Harfsen
0630040751
Selecteer een bestand aub.