Opleidingen details Congress & Meeting Services Holland
’60 jaar IC, multidisciplinaire zorg, van toen, naar nu, naar dan’ (ID nummer: 373170)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Ambulancezorg51-11-2019 t/m 30-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Vrijdag 1 november 2019 | NBC Congrescentrum Nieuwegein

 

In de jaren vijftig werden in het St. Antonius Ziekenhuis de eerste hartingrepen uitgevoerd. In die tijd gingen patiënten na de operatie terug naar de verpleegafdeling. Was er sprake van ademhalingsinsufficiëntie of een andere complicatie dan bleef de patiënt op de operatiekamer, waar dan 24 uur per dag door verplegend personeel van de operatieafdeling en artsen de patiënt werd behandeld en verzorgd. De bewaking bestond uit bloeddrukmeting, ECG, temperatuurmeting en er was een perifere polsmonitor.

 

Eind jaren vijftig ontstond de behoefte aan een aparte afdeling voor postoperatieve patiënten met apart personeel en bewakingsapparatuur. Het was nog niet zo eenvoudig deze wens vervuld te krijgen. De toenmalige directie voelde er niet veel voor en het hoofd van de verpleegkundige dienst dacht dat het voor de patiënt niet prettig zou zijn om meerdere malen verplaatst te worden. Maar in 1959 lukte het toch. Een ruimte in een hoekje aan het eind van de gang werd bijgebouwd tussen de bestaande röntgenafdeling en de klasseafdeling en hiermee was de eerste Intensive Care (IC) een feit.

 

Ondertussen zijn we 60 jaar verder en is de IC niet meer weg te denken uit de ziekenhuisketen. De IC van het St. Antonius biedt intensive care zorg aan op 2 locaties: een 24 – 26  bed IC met daaraan gekoppeld een 10 bed Medium Care (MC) op de locatie Nieuwegein en een gecombineerde 5 bed IC/MC op de locatie Utrecht. Tussen beide locaties is er dagelijks overleg.

 

Belangrijke speerpunten van het St. Antonius Ziekenhuis zijn van oudsher de cardio thoracale (vaat)chirurgie en de (interventie)cardiologie. Inmiddels zijn we ook op het gebied van vaatchirurgie, GE chirurgie (o.a. HPB chirurgie) en MDL, hematologie, interstitiële longziekte en pulmonale hypertensie toonaangevend. In het leveren van optimale zorg voor deze patiënten is de IC een essentieel onderdeel van de keten. Wij streven er hierbij naar om de zorg multidisciplinair te benaderen met de intensivist als hoofdbehandelaar en regisseur van de zorg.

 

De medewerkers van onze afdeling zijn trots op de hoogwaardige zorg die wij dagelijks leveren.

Wij streven ernaar om technologische ontwikkeling van diverse meetapparatuur tot complexe beademing en zelfs ECMO of ECLS zo optimaal mogelijk toe te passen. Verder hebben we veel aandacht voor het welbevinden van onze patiënten en hun naasten. Deze aandacht begint bij hun opname en gaat door tot na hun ontslag naar huis. We kijken hierbij niet alleen naar overleving, maar vooral ook naar een goede kwaliteit van leven. Dit is lijn met de missie van ons ziekenhuis “Samen zorgen voor kwaliteit van leven.”

 

In de afgelopen 60 jaar is het aantal oudere patiënten met meerdere aandoeningen steeds verder toegenomen. Tijdens het congres nemen we u mee in hoe de multidisciplinaire besluitvorming voor deze groep verder is geïntensiveerd in het AGE-project. Verder zullen experts hun licht laten schijnen over de wijze waarop we omgaan met pulmonale hypertensie en rechterkamerfalen, zowel nu als in de toekomst.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie (& registratie) Bureau Intensive Care (ABIC)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Intensive CareVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5
Tijd09:30 - 16:30
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

congresbureau

Villapark 27
5667 HX
Geldrop
Postbus 957
5600 AZ
Eindhoven
040-2132222