Opleidingen details MoleMann Mentall Health B.V.
Nascholing Wet verplichte GGZ (ID nummer: 373141)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten518-11-2019 t/m 17-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

PSYCHOLEX Nascholing Wet verplichte GGZ

MoleMann Mental Health, Sterrenbergweg 44, Soesterberg

18 november 2019

 

Programma

11.00-12.30 uur Inleiding Wvggz (I)

12.30-13.15 uur Lunch

13.15-14.15 uur Inleiding Wvggz (II)

14.15-14.30 uur Pauze

14.30-15.30 uur Bespreking casuïstiek (I)

15.30-15.45 uur Pauze

15.45-16.45 uur Bespreking casuïstiek (II)

16.45-17.00 uur Beantwoording resterende vragen

 

Doelgroep

Psychiaters (i.o.), artsen, verpleegkundig specialisten, klinisch psychologen en GZ-psychologen (i.o.)

 

Spreker

De nascholing zal worden verzorgd door mr. dr. Emke Plomp, psychiater bij Altrecht Acute Psychiatrie en gezondheidsjurist/juridisch adviseur bij PSYCHOLEX (www.psycholex.nl).

 

Inhoud

Tijdens deze nascholing wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste veranderingen die de Wet verplichte GGZ zal meebrengen voor professionals in de GGZ. Na een inleiding over de achtergronden, doelstellingen en uitgangspunten van de nieuwe wet wordt ingegaan op de inhoud en betekenis van het begrip ‘verplichte zorg’ in de Wet verplichte GGZ. Besproken wordt welke vormen van verplichte zorg klinisch en ambulant kunnen worden verleend en onder welke voorwaarden. Ingegaan wordt op de procedures voor de aanvraag van een zorgmachtiging en voor de aanvraag van een crisismaatregel. Wat verandert er in de beoordeling door een (onafhankelijke) psychiater in het kader van het opstellen van een medische verklaring? Welke informatie moet de medische verklaring bevatten? Aan welke criteria en doelen toetst de rechter de aanvraag voor een zorgmachtiging? Daarnaast wordt ingegaan op de taken van de geneesheer-directeur en van de zorgverantwoordelijke, zowel in de fase voorafgaand aan de aanvraag van een zorgmachtiging als bij de uitvoering daarvan. Welke informatie moet het zorgplan bevatten? Wat moet er in de zorgkaart staan? Hoe kunnen deze worden gebruikt om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen en voorkeuren van de betrokkene? Op welke wijze moeten familie en naasten bij de zorgverlening worden betrokken? Ook de gegevensuitwisseling met de familie/naasten, het Openbaar Ministerie en het College van Burgemeester en Wethouders komen hierbij aan de orde. Verder wordt ingegaan op de verhouding van de Wet verplichte GGZ ten opzichte van andere relevante wetgeving (met name de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet zorg en dwang (Wzd), de Wet forensische zorg (Wfz) en de Jeugdwet. Wanneer geldt welke wet en hoe dient te worden omgegaan met de grensgebieden? Aan de hand van casuïstiek zal verder inzicht worden verkregen in de stappen die nodig zijn voor de aanvraag van een crisismaatregel, de aanvraag van een zorgmachtiging en de uitvoering van verplichte zorg. De casuïstiek wordt zoveel mogelijk afgestemd op de praktijk van de ambulante GGZ. Daardoor worden de professionals zo goed mogelijk voorbereid op de taken die zij onder de Wet verplichte GGZ zullen moeten gaan vervullen. Aan het einde van de middag zal er ten slotte ruimte zijn voor de beantwoording van eventuele resterende vragen.

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ)Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
Tijd11:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

MoleMann Mental Health is een vernieuwende ggz-organisatie met een systemische behandelvisie. Wij bieden zowel generalistische basis-ggz als specialistische ggz in onze kleinschalige vestigingen verspreid door Nederland. Hier behandelen we volwassenen, ouderen en kinderen met psychiatrische problemen.

Bij MoleMann staat samen werken aan herstel centraal. Samen met de patiënt en zijn omgeving,  met verwijzers en met andere organisaties die betrokken zijn bij de patiënt.  Ons behandelaanbod stemmen we zorgvuldig af op de hulpvraag en wensen van de patiënt. Vanuit een systeemtherapeutisch kader biedt MoleMann allerlei behandelvormen aan, zoals groepsbehandelingen, cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke therapie en medicamenteuze behandeling.

Henry Dunantstraat 40
3822 XE
Amersfoort
Henry Dunantstraat 40
3822 XE
Amersfoort
088 0201240