Opleidingen details Het Netwerkcentrum Opgeschaalde Zorg
Pre-hospitaal en GGB training/oefening (ID nummer: 373072)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Meldkamer Ambulancezorg41-10-2019 t/m 30-3-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Globale omschrijving van de oefening

In de pre-hospitaal oefening gaan GHOR-functionarissen en ambulanceteams operationeel, tactisch en strategisch aan de slag met een fictief, maar realistisch scenario. Indien nodig worden de scenario’s aangepast op de individuele leerwensen. Omdat het accent op de verticale en horizontale bevels- en communicatielijnen tussen alle GHOR-functionarissen en taakverantwoordelijken uit het GGB-model (Grootschalige Geneeskundige Bijstand) ligt, wordt deze monodisciplinaire oefening ook wel een zogenaamde ‘lijnoefening’ genoemd.

Het doel van de oefening/training heeft betrekking op het uitwisselen van relevante informatie waardoor adequate afstemming en samenwerking tussen de verschillende sleutelfunctionarissen (DPG, ACGZ, HIN/HON, OMAC, CvD-G, OvD-G, TV Command & Control, TV Triage, TV Treatment, TV secundaire Triage, TV Transport) mogelijk is, waardoor zij gezamenlijk in staat zijn om een incident te managen. Alle verschillende taken en verantwoordelijkheden van de (nieuwe) rollen binnen het GGB model krijgen tevens de volledige aandacht.

Ten eerste staat de acute gezondheidszorg centraal binnen deze oefening. Dit proces heeft als doel tijdens een ramp slachtoffers zo spoedig mogelijk optimale zorg te verlenen door te triëren, behandelen en te vervoeren. Dit wordt nagebootst door middel van een ‘table-top’ opzet. Het incident, de slachtoffers en de ambulances worden visueel gesimuleerd. Daarnaast staat het creëren van inzicht in de publieke gezondheidszorg centraal. In hoeverre zijn de GHOR-functionarissen zich bewust welke processen (infectieziektebestrijding, medische milieukunde, psychosociale hulpverlening, en gezondheidsonderzoek na rampen) van de publieke gezondheidszorg een rol kunnen spelen in het incident en hoe worden deze processen geactiveerd?

Bovendien krijgen deelnemers in deze oefening te maken met de zogenaamde responscel waarin de MKA centralist, GAGS, diverse multi-partners en de algehele buitenwereld (media, ziekenhuizen, huisartsen etc.) tegenspel bieden om de oefening zodoende een realistisch karakter te geven.

De deelnemers worden gedurende oefening waargenomen door onze waarnemers. Dit zijn bij ons altijd professionals met een ruime dosis praktijkervaring en coachende vaardigheden. De waarnemers observeren zowel op persoonlijke geformuleerde leerdoelen als op de taken en verantwoordelijkheden behorende bij de functie. Op basis van deze bevindingen wordt een persoonlijk evaluatieverslag geschreven.

Gezamenlijke oefendoelen

Iedere deelnemer heeft zijn/haar eigen taken en verantwoordelijkheden behorende bij de functie. Bovendien krijgt iedere deelnemer de ruimte om zijn/haar persoonlijke leerwensen kenbaar te maken. Desalniettemin kent de oefening een aantal overkoepelende en gezamenlijke oefendoelen:

Communicatie:

De deelnemers laten in de oefening zien dat zij in staat zijn om tijdig en compleet relevante informatie uit te wisselen, waardoor er adequate afstemming en samenwerking mogelijk is.

Leiding en coördinatie:

De deelnemers laten in de oefening zien dat zij in staat zijn om een plan van aanpak te maken behore

13-2-2020
Tijd09:00 - 17:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

11-2-2020
Tijd09:00 - 17:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

10-2-2020
Tijd09:00 - 17:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

13-11-2019
Tijd9:00 - 13:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

1-10-2019
Tijd09:00 - 13:00
LocatieVenlo (NL) (Toon kaart)

P.W. Goudsmit, huisarts niet praktiserend doet ondersteuning op projectbasis van HAP's met invoeren van een HAROP en geven van cursussen/oefeningen aan huisartsen om kennis te maken met het HAROP en hun taken bij de rampbestrijding, in samenwerking met Jelle Meijer MSc, trainer/ adviseur van Het Netwerkcentrum.

Cursussen gaan deels in samenwerking met Frank Rosier MPH en partner bij Het Netwerkcentrum Opgeschaalde Zorg en. Hij heeft grote ervaring in trainingen op gebied van GHOR, GGD'en en ziekenhuizen, nu ook actief voor meerdere huisartsenposten en LHV-districten.

Voorstraat 2
4161 CT
Heukelum
0631035331