Opleidingen details KNMG district Groningen-Drenthe
Genderspecifieke zorg: fact of fictie? (ID nummer: 373045)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3217-10-2019 t/m 16-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Genderspecifieke zorg, fact of fictie?

De geneeskunde is van oudsher gericht op het mannelijke deel van de bevolking. Hun lichaamsbouw werd als de standaard gezien, geneesmiddelen werden uitsluitend op mannen getest en er werd aangenomen dat alleen de voortplantingsorganen wezenlijk verschillen. De zorg voor vrouwen liep daardoor op sommige vakgebieden nog steeds achter op die van mannen. 

De laatste jaren is er echter veel onderzoek geweest naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo heeft Prof. dr. Angela Maas bij de cardiologie stof doen opwaaien met haar onderzoeken naar het vrouwenhart en is onlangs nog een grote studie in het UMCG gedaan naar de effecten van cholesterolverlagers bij vrouwen. In de extramurale zorg is dit ook een thema, zoals in de bedrijfsgeneeskunde waar overgangsklachten nog te vaak worden afgedaan als een burn-out. De roep om genderspecifieke zorg wordt steeds groter en de tijden dat vrouwenklachten vooral 'hysterisch' waren vervliegen langzaam.

In lijn met de toenemende aandacht voor de genderspecifieke zorg organiseren de noordelijke districten van het KNMG op 17 oktober gezamenlijk een avondsymposium over dit onderwerp. Wat betekent genderspecifieke zorg in verschillende disciplines, zowel binnen als buiten het ziekenhuis? Hoe kun je als arts deze genderspecifieke zorg leveren? Op dit soort vragen zullen onze sprekers proberen een antwoord te geven.

De sprekers zullen allen een ander aspect van de genderspecifieke zorg voor hun rekening nemen. Zo zal Dr. Hedwig Vos, huisarts en gepromoveerd op gender en preventie in de eerstelijns zorg, spreken over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de huisartsenpraktijk. Drs. Mariëlle van Aalst zal als bedrijfsarts haar licht laten schijnen op werkverzuim door een lichamelijk probleem dat alleen vrouwen treft: de overgang. Tot slot zal Dr. Margriet Feenema-Aardema spreken over het 'vrouwenhart' en aandacht daarvoor op het gebied van cardiologie. De avond zal worden voorgezeten door Dr. Henk Oosterhof, die als enige mannelijke spreker van de avond zal bewijzen dat genderspecifieke zorg niet alleen belangrijk gevonden wordt door vrouwelijke artsen.

Leerdoelen:

Medisch inhoudelijk: de presentatie en risicofactoren van hartziekten bij vrouwen (en het verschil met mannen), het herkennen van overgang-gerelateerde klachten en risicogedrag voor ziekten bij vrouwen.

Bewustwording: verschillen in hulpvraag en klachtenpatroon tussen mannen en vrouwen, de rol van eigen gender in de zorg voor patiënten en de controversies in de behandeling van overgangsklachten.

 

 

 

 

(Mini)symposium
Bestand  
Programma Genderspecifieke zorg.pdf5-9-2019 20:4194 KB
0
Tijd18:00 - 22:00
LocatieDrachten (NL) (Toon kaart)

Het district Groningen-Drenthe van de KNMG verzorgt met enige regelmaat bijeeenkomsten en thema-avonden waarvoor accreditatie wordt aangevraagd. Het betreft meestal een multidisciplinaire bijeenkomst waarvoor een analoge accreditatie aanvraag zal worden ingezonden.

 

Namens het bestuur van KNMG District Gr-Dr,

Met vriendelijke groeten,

 

Marijn Schilder, Sterre van der Ziel en Myrthe Zwierstra

Secretariaat

Nieuwe Kerkhof 5B
9712 PT
Groningen
06-13733121