Opleidingen details U -Consultancy
Dermatologie voor Professionals in de Wondzorg (ID nummer: 373016)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Huidtherapeuten - Scholing2210-9-2019 t/m 10-9-2023
Podotherapeuten - Scholing 2210-9-2019 t/m 10-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Dermatologie nascholing voor wondverpleegkundigen en wondconsulenten, werkzaam in de wondzorg.

Als wondprofessional bent u dagelijks bezig met de huid van een patiënt. De kennis van wondverpleegkundigen is vaak met name gericht op wondzorg, vaak wordt de kennis over de huid vergeten, maar juist deze kennis is essentieel voor wondverpleegkundigen. Vandaar deze dermatologie opleiding voor professionals in de wondzorg.

De opleiding dermatologie voor wondverpleegkundigen en wondconsulenten bestaat uit 4 modules:
– Module 1: Basis dermatologie, diagnostiek en behandeling
– Module 2: Huidinfecties, eczeem en psoriasis
– Module 3: Dermatologische wonden
– Module 4: Lymfoedeem, lipoedeem, veneuze pathologie en wondbehandeling

Module 1 Basis dermatologie, diagnostiek en behandeling
Spreek de taal van de dermatoloog. De huid bestaat uit verschillende lagen en cellen, die allemaal een rol kunnen spelen bij het ontstaan van huidproblemen. In deze eerste module worden de huid, de opbouw van de huidcellen en mogelijke problemen daarvan uitgebreid besproken. PROVOKE en de ABCDE regel zijn instrumenten die door dermatologen worden gebruikt om systematisch huidafwijkingen te categoriseren, de efflorescenties te beschrijven en te diagnosticeren. Als u als wondverpleegkundige een dermatoloog in consult wilt vragen, zal informatie die juist beschreven is met hulp van deze instrumenten, de arts al veel informatie kunnen geven, waardoor het behandelproces kan worden bespoedigd. In deze module worden PROVOKE en de ABCDE regel uitgelegd en wordt er mee geoefend. Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op dermatotherapie, wanneer zet je welke zalf in en hoe kun je dit praktisch toepassen in jouw dagelijkse praktijk.

Module 2 Huidinfecties, eczeem en psoriasis
Een goede kijk op de huid: het is niet altijd wat het lijkt! Roodheid, pukkels, maceratie, jeuk, pijn, diverse vormen van eczeem en psoriasis, etc. Deze verschijnselen komen regelmatig voor in de praktijk van de wondzorg. Er is een grote verscheidenheid in mogelijke huidproblemen, infecties en insectenbeten overgevoeligheidsreacties bekeken vanuit het dermatologische perspectief. Ook huidreacties die betrekking kunnen hebben op het dragen van een stoma met daarbij de huidreacties op het stomamateriaal en/of lekkage zijn een regelmatig voorkomend probleem. In deze module wordt uitgebreid ingegaan op de diagnostiek en behandeling van deze huidproblemen vanuit de nieuwste richtlijnen.

Module 3 Dermatologische wonden
Ins en outs van wonden die u niet dagelijks ziet. Ulcera zijn de core business van de wondverpleegkundigen. Decubitus, ulcera cruris, diabetische voetwonden, chirurgische wonden en brandwonden zijn daarbij de meest voorkomende wondsoorten die in de praktijk worden gezien en die met succes worden behandeld. Toch komt het regelmatig voor dat wonden niet genezen als wordt verwacht of dat er sprake is van veel pijn. Het is niet ondenkbaar dat de onderliggende oorzaak van de wond een dermatologisch probleem is. Te denken valt aan ziektebeelden als necrobiosis lipoidica, lupus erythemathodes, pyoderma gangrenosum. Herkent u dit? Ook komen wonden voor waarvoor geen dermatologische verklaring valt te geven. Dan moet aan dermatitis artefacta gedacht worden. In deze module gaan we dieper in op de verschijnselen en hun behandeling van de specifiek dermatologische ziektebeelden met de daarbij voorkomende wonden.

Module 4 Lymfoedeem, lipoedeem, veneuze pathologie en wondbehandeling
Coach de patiënt naar meer zelfmanagement. Als wondverpleegkundige komt u regelmatig in contact met patiënten met diverse vormen van oedeem. Sterker nog: er zal nauwelijks een werkdag voorbij gaan zonder dat de diagnose oedeem wordt gesteld. Patiënten vragen u het hemd van het lijf en u wilt hen natuurlijk op professionele wijze antwoord geven. Maar: is uw kennis nog up-to-da

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
DermatologieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
HuidtherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
PodotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Cursus
 NVH - Huidtherapeuten
 NVvP - Podotherapeuten
Algemene doel
Het algemene doel van deze modulen is kennis, inzicht en vaardigheden vergroten van wonden en wondbehandeling en de relatie naar de dermatologie om relevante voorlichting en behandeling te kunnen geven aan patiënten. De laatste medische richtlijnen worden meegenomen in het onderwijs.
Voor de specifieke leerdoelen verwijzen we naar de inhoud van de 4 modules waar de specifieke doelen zijn opgenomen.
Bestand  
Dermatologie voor wonddeskundigen.pdf30-8-2019 16:1710 KB
Dr. J. de Leeuw en Dr. J. Toonstra (dermatologen)
28
16
525,00
inclusief modules, lunch en toetsing
Tijd9:00 - 17:00
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

U-Consultancy verzorgt hoogwaardige en praktijkgerichte opleidingen dermatologie voor eenieder die zich bezighoudt met huidzorg, zoals verpleegkundigen, doktersassistenten, schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, kappers, pedicures, podotherapeuten en andere professionals.

Utrechtsestraatweg 34
3438 AM
Nieuwegein
030 6044170