Opleidingen details Interactie-Academie VZW
Wat werkt bij hoog conflict tussen ouders na scheiding? (ID nummer: 373005)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG opleiding - behandeling 518-9-2018 t/m 17-9-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek118-9-2018 t/m 17-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Soms loopt de reorganisatie van het ouderschap na scheiding erg moeilijk. Spreken over regelingen verzandt in onmacht en frustratie. Conflicten tussen ouders escaleren. Ouders en kinderen verzeilen in heftige strijdpatronen die kunnen leiden tot een dynamiek van oudervervreemding en ouderverstoting. En iedereen raakt gealarmeerd door de steeds akeligere verhalen over ‘de andere ouder’. De reorganisatie van het ouderschap wordt overgenomen door andere autoriteiten: kinderrechters, consulenten, advocaten, hulpverleners. In deze tweedaagse workshop krijgen deelnemers een concrete methode aangereikt om ouders en kinderen te steunen om stap voor stap op een constructiever manier met elkaar om te gaan en het heft terug in eigen handen te nemen. We stellen enkele kaders voor die hulpverleners helpen om radicaal anders te kijken en te handelen waardoor de strijd minstens niet versterkt, maar wel afgebakend wordt. Onze inspiraties komen uit onze systeemgerichte therapie- en bemiddelingspraktijken. Waarbij we ook putten uit narratieve methodieken en werken met eenzijdige actie en geweldloos verzet.

Leerdoelen eerste dag:

Het leren containen en dragen van spanning en onoplosbaarheid door het innemen van een meta-positie.

Het conflict uit de persoon halen.

Uit de zuigkracht van strijdspiralen blijven door te denken in termen van kaders en patronen in plaats van in termen van individuele personen.

Reflectie op het eigen aandeel als professional en alertheid op welke acties en visies de strijd doen escaleren. Telkens opnieuw bewegen van een strijdkader naar een welzijnskader. 

Confronterend erkennen: benoemen van conflictpatronen ; empathie op het leed van het conflict.

Leerdoelen tweede dag:

Positionele verwarring taxeren tussen ex en ouder / recht en welzijn / ouderbelang en kindbelang / juridisch ouderschap en omgangsregeling. Die verwarring verhelderen en ontwarren.

Radicaal ouderschap op de voorgrond zetten waardoor ex-partnerschap op de achtergrond verdwijnt.

Het netwerk rondom elke ouder activeren.

Taxeren van vervreemdingsprocessen tussen ouder en kind en die vervreemding omzetten in verbinding.

Ouderpet opzetten en zo spreken met een ouder dat het kind in het vizier komt.

Muur zetten tussen ouders en focus houden op ouder-kind relatie.

Gezinstransities en het proces van ouderschapsreorganisatie deblokkeren. Constructief omgaan met impasses in de omgangsregeling. Een dynamische visie op de regeling: de regeling terug in handen van ouders en kind leggen. Werken op responsabilisering en autonomie.

12
16
ja
12
aanwezigheid en praktijk op het onderwerp
 
Tijd09:00 - 16:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieBreda (NL) (Toon kaart)

Opleidingsinstituut, gespecialiseerd in de systeem- en communicatietheoretische benadering. Programma's voor psychotherapeuten, hulpverleners, kaderleden, managers, welzijnswerkers, orthopedagogen, psychologen enz. Ingebouwde klinische praktijk. Eigen tijdschrift, Systeemtheoretisch Bulletin. Onze opleiding Systeemtheoretische Psychotherapie is erkend door de NVRG.

 

 

Van Schoonbekestraat 33
2018
Antwerpen
0032/3.2370152