Opleidingen details Digital Health Strategy B.V.
Masterclass Kunstmatige Intelligentie voor de zorg Najaar 2019 (ID nummer: 372195)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 21226-9-2019 t/m 25-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, of AI) is overal om ons heen: in onze auto’s, smartphones en in diensten als Netflix of Google Translate, die we dagelijks gebruiken. De potentie van kunstmatige intelligentie in de zorg is enorm: software helpt ons betere en snellere diagnoses stellen, eerder een infectie of terugval te herkennen en tijdig in te grijpen en leidt tot aantoonbaar betere zorguitkomsten.

Tegelijkertijd lijken deze technologieën zich nog in een vroege fase te bevinden, en zijn concrete AI-toepassingen voor de zorgsector nog beperkt. Hoe zetten zorgorganisaties, ziekenhuizen en bedrijven kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) in? Wat zijn toepassingen voor mijn vakgebied of voor mijn organisatie?

Na de interesse in de eerste editie van deze tweedaagse in 2018 organiseren we in 2019 een nieuwe editie. In deze twee-daagse masterclass gaan we op zoek naar antwoorden op concrete vragen als:

  • Zijn mijn ICT-systemen of het EPD geschikt voor AI?
  • Hoe werk ik samen met startups en AI-bedrijven?
  • Hoe zit het met ethische en juridische randvoorwaarden en de AVG?
  • Kunstmatige intelligentie in klantcontact: hoe werken avatars en chatbots?
  • Wat zijn beschikbare klinische toepassingen van AI, in medische beeldvorming, radiologie, IC-bezetting?
  • Hoe kan AI helpen de workflow te managen?
  • Kan ik een medische chatbot inzetten voor klanten?
  • Validatie en testen van artificial intelligence: hoe voorkom je een black box?
  • Hoe kan ik zelf aan de slag met (gratis) software en tools?

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie houdt zich bezig met computerwetenschap, psychologie, filosofie en taalkunde. Binnen het brede wetenschappelijke domein van de kunstmatige intelligentie onderscheiden we het gebied machine learning, met daarbinnen de specialisatie van deep learning.

Deze masterclass legt veel nadruk op een specifiek gebied binnen het vakgebied van kunstmatige intelligentie, namelijk machine learning. Machine learning draait om de vraag: hoe creëren we zelflerende systemen? Hoe kun je een machine - een computer of softwareprogramma - leren leren? Met welke technische, ethische en juridische vragen krijg je te maken door het inzetten van zelflerende systemen in de zorgsector?

De programma-coördinatoren gaan met gastdocenten op zoek naar de impact en inzet van deze onderdelen van machine learning en deep learning in een medische setting, en de uitdagingen en kansen voor het medische vakgebied. Experts en docenten nemen een specifiek thema voor hun rekening. De programma-coördinatoren zorgen voor de samenhang en afstemming tussen de onderdelen. Alle gastdocenten zijn expert op een of meerdere aandachtsgebieden:

1. Technologie: algoritmen, modellen, software

2. Klinisch-medisch inhoudelijke expertise

3. Organisatorisch: governance, privacy, security

 

Data: 26 en 27 september 2019 (totaal 5 dagdelen)
Meer informatie via https://masterclass-ehealth.nl/masterclass-kunstmatige-intelligentie/

Programma

Dag 1 - Donderdag 26 september 2019

9.00 - 9.30 Inloop & ontvangst

9.30 - 10.00 Welkom, kennismaking - Programma-coördinator Jan Jacobs (SmartHealth)

10.00 - 11.30 Gastdocent 1 - Nicky Hekster (IBM)

Introductie in het wetenschappelijke domein van de kunstmatige intelligentie. Van de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de academie in de jaren 50 tot de toepassing in de zorgsector nu, en waarom we momenteel de bloeitijd van AI beleven.

11.30 - 11.45 koffiebreak

11.45 - 13.15 Gastdocent 2 - Jorrit Glastra (Quantib)

Hoe werkt kunstmatige intelligentie voor patroonherkenning en voorspellende software die in de kliniek wordt gebruikt? Quantib ontwikkelt software om patronen te herkennen en voorspellingen te doen o.b.v. analyse van medische beelden.

13.15 - 14.15 lunchbreak

14.15 - 15.45 Gastdocent 3 - Tim Paauw (Ynformed)

Hoe pas je machine learning toe? Welke modellen voor onderzoek zijn er, hoe werken en train je algoritmes? Wat is het verschil tussen supervised, unsupervised en reinforcement learning? In deze workshop gaan cursisten zelf aan de slag met data science en modellen maken.

15.45 - 16.00 koffiebreak & energizer

16.00 - 17.15 Gastdocent 3 - Tim Paauw (Ynformed)

Vervolg van praktische werkvorm o.l.v. 2 docenten van Ynformed: in deze workshop gaan cursisten zelf aan de slag met data science en modellen maken.

17.15 - 18.15 Jan Jacobs (SmartHealth)

Over de opkomst van kunstmatig intelligente chatbots voor de zorg (Babylon Health), het effect op de (zorg)consument en de manier waarop klantcontact en contact tussen patie¨nt en professional gaat veranderen.

18.15 - 19.00 borrel

19.00 - 20.30 diner

 

Dag 2 - Vrijdag 27 september 2019

9.00 - 9.15 Opening: programma-coördinator

9.15 - 9.45 Dag opening - Jan Jacobs (SmartHealth)

9.45 - 11.15 Gastdocent 4 - Paul Algra (Noord-West Ziekenhuisgroep)

De beeldvormende specialisaties pathologie en radiologie ondervinden de grootste verandering door kunstmatig intelligente software, die het werk van de radioloog en patholoog voorgoed verandert, lijkt het. Neuroradioloog dr. Paul Algra houdt zich al jaren intensief bezig met het onderwerp kunstmatige intelligentie en gaat in deze sessie in op de impact van AI in zijn vakgebied.

11.15 - 11.30 koffiebreak

11.30 - 12.30 Dagvoorzitter - Ethische aspecten van AI

Plenaire werkvorm waarbij de ethische dilemma's bij de inzet van kunstmatige intelligentie worden verzameld en besproken per groep. De dagvoorzitter reflecteert op de discussie.

12.30 - 13.30 lunchbreak

13.30 - 15.00 Gastdocent 5 - Bart-Jan Verhoeff (Ziekenhuis St Jansdal)

In zijn rol als CMIO van het St Jansdal Ziekenhuis gaat internist Bart-Jan Verhoeff in op vragen als: wat is er nodig om zelf aan de slag te gaan met machine learning? Hoe cree¨er je enthousiasme bij de RvB/ directie en collega’s? Verhoeff, als CMIO betrokken bij het landelijke CMIO-netwerk, behandelt vraagstukken rond data management, landelijke samenwerking, compliance en intellectueel eigendom bij AI.

15.00 - 16.30 Gastdocent 6 - Willem Herter (PacMed)

Op basis van een combinatie van medische expertise en Machine Learning ontwikkelt en implementeert Pacmed datagedreven beslisondersteuning, onder andere samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, VUmc, en UMC Utrecht. Oprichter Willem Herter vertelt hoe, door nauw samen te werken met zorginstellingen, de beslisondersteuning bijdraagt aan urgente vraagstukken uit de praktijk. Herter gaat in op de ontwikkeling en implementatie van algoritmen en nieuwe vraagstukken die AI opwerpt.

16.30 - 17.00 Wrap-up en afsluiting - Dagvoorzitter en programma-coördinator

(Meerdaagse) Nascholing
1600
Deelname aan de masterclass Kunstmatige intelligentie editie najaar 2019 kost €1600,- exclusief BTW en verblijfskosten. De masterclass Kunstmatige intelligentie heeft ruimte voor maximaal 25 cursisten. Indien u interesse heeft om deel te nemen aan de cursus, kunt u een vrijblijvende intake met de programmacoördinator doen. De organisatie wil bij de samenstelling van de leergang garanderen dat de cursusopzet voldoet aan de verwachting van onze cursisten, en er tegelijkertijd voor zorgen dat er een evenwichtige groep cursisten deelneemt.
Tijd9:00 - 17:00
LocatieDriebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)

SmartHealth/Digital Health Strategy B.V. organiseert bij- en nascholingen op het gebied van ICT, eHealth en technologische ontwikkelingen in de zorg.

Eerdere ABAN-geaccrediteerde bijscholingen zijn de twee-daagse cursus Kunstmatige intelligentie in de zorg en de leergang Masterclass eHealth Strategie (40 ABAN punten).

Vondellaan 64
3521 GH
Utrecht
+31613560645