Opleidingen details The Hive

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Clinical Topic Rotator Cuff Related Shoulder Pain (ID nummer: 371751)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1017-11-2020 t/m 31-12-2020

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig. Een groot deel van de patiënten binnen de dagelijkse praktijk presenteren zich met deze problematiek.

In de voormiddag starten we met een theoretische luik rond rotator cuff insufficiëntie. We herhalen de specifieke anatomie van de rotator cuff. We gaan in op de specifieke anamnese van schouderklachten. We leren de schouder onderzoeken vanuit het perspectief van bewegen en we herevalueren de bestaande orthopedische testen binnen deze problematiek. Vanuit een gedegen klinisch redeneren stellen we een differentiaal diagnostiek op. Aan de hand van casussen bespreken we de weak rotator cuff, de partiële ruptuur van de rotator cuff en de calcifiërende tendinopathie.

In de namiddag bekijken we de rol van de kinesitherapeut in de specifieke revalidatie van deze klachten: we gaan aan de slag met gerichte oefentherapie bij verschillende problemen. Nadruk wordt gelegd op het trainen van een correcte motorische controle van de schoudergordel.

Frederick Lanszweert
Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent.

Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een tiental jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds acht jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als echografist praktijk schouderdiagnostiek Zeeland. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen.

Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren. Hij is lid van het Ghent University Upper Limb Research Team, onderzoeksgroep van de Revaki o.l.v. Prof Dr. Ann Cools.’
5
185
 
 
Tijd9:00 - 15:00
LocatieHarelbeke (BE) (Toon kaart)

The Hive - Academy for Health Professionals organiseert bij- en nascholingen voor kinesitherapeuten en manueel therapeuten in het domein van de musculoskeletale kinesitherapie

Spoorwegstraat 23 C
8530
Harelbeke
0472526466
Selecteer een bestand aub.