Opleidingen details Cordaan, Belevingsconcerten
‘Sprekende Handen, methodiek van verbondenheid,’ een multidisciplinaire samenwerking van geestelijke verzorging en muziektherapie. (ID nummer: 371443)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakbekwaamheid128-6-2021 t/m 27-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Werken in de ouderenzorg met mensen met dementie vraagt als muziektherapeut vaak meer dan alleen je muziek-therapeutische kwaliteiten inzetten om hen te kunnen bereiken.

Binnen de opleiding van muziektherapie wordt er (relatief) weinig aandacht besteed aan het omgaan met deze doelgroep en het op muziek-therapeutische wijze erbij aansluiten. Ook het werken binnen een multidisciplinaire samenwerking komt niet (vaak) aan bod. Tegenwoordig wordt vanuit de politiek weer ingezet op multidisciplinair samenwerken, omdat onderzoek laat zien dat het een goede manier is om mensen met dementie te ondersteunen en te bereiken.

In het boek ‘Sprekende Handen, methodiek van verbondenheid’ (2010) hebben Paula Irik en Irene Kruijssen een methodiek uitgewerkt waarbij geestelijke verzorging en muziektherapie samenwerken, ieder met de kwaliteiten vanuit hun eigen discipline. In Nederland zijn er verschillende muziektherapeuten die samen met geestelijk verzorgers deze methodiek naar aanleiding van het boek toepassen, maar was er nog geen specifieke training voor ontwikkeld.

In de training: ‘Sprekende handen, methodiek van verbondenheid’ wordt het boek: ‘Sprekende Handen, methodiek voor verbondenheid’ stap voor stap doorgenomen zodat muziektherapeuten op methodische wijze ermee aan de slag kunnen gaan en deze methode vervolgens zelf kunnen toepassen binnen hun instelling in samenwerking met een geestelijk verzorger. Verder kan de training ook binnen het cliëntendossier van meerwaarde zijn voor het levensverhaal van mensen met dementie.

In de training komen de volgende onderdelen aan bod

Hoe je door middel van gesprek en muziek een betekenisvol gesprek kunt aangaan

Hoe je op een zinvolle manier contact kunt maken met mensen met dementie en hen beter leren kennen

Hoe je betekenisvolle gesprekken kan laten ontstaan door de combinatie van vragen, gesprek en muziek

Wat randvoorwaarden zijn om een betekenisvolle ontmoeting aan te kunnen gaan

Het belang van de letterlijke taal van mensen met dementie in het verpleeghuis voor de mensen zelf, hun naasten en de maatschappij

Wat je kunt leren van de (levens)verhalen van mensen met dementie

Zelf ervaren wat het inhoudt om betekenisvolle gesprekken aan te gaan en hoe je hierop kunt in spelen via muziek therapeutische elementen, tijdens het meelopen van een  ‘ontmoetingsgroep’ wordt ervaren

Het zelf aan de slag gaan hoe dit op de eigen werkplek ingezet zou kunnen worden en welke muziek therapeutische elementen je hierbij nodig hebt

Wat kun je na de training?

Muziek kiezen die past bij de verhalen van bewoners

Specifieke muziek-therapeutische elementen gericht inzetten bij mensen in verschillende fasen van dementie

De behoefte van bewoners signaleren om kleine betekenisvolle gesprekjes aan te gaan

 

 

 

 

Eline Hoorweg en Irene Kruijssen
4
Tijd12:30 - 17:00
LocatieDiemen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingengeen online cursus

Tijd12:30 - 16:30
Locatie Diemen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenonline cursus vanwege corona maatregelen

p.a. Berkenstede Berkenplein 300,
1112 CL
Diemen
p.a. Irene Kruijssen, apolloplantsoen 10
1501BE
Zaandam
0642116748