Opleidingen details SOLKNET
SOLKWet 8 lustrum (ID nummer: 371206)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing711-10-2019 t/m 11-1-2020
Logopedisten - Scholing711-10-2019 t/m 11-1-2020
Oefentherapeuten - Scholing 711-10-2019 t/m 11-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Kennisvergroting en praktijktoepassing op het gebied van de meest recente en innovatieve wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen in de gezondheidszorg, in relatie tot diagnostiek en behandeling van SOLK patiënten. Deze kennisvergroting borduurt voort op de door de psychosomatisch fysiotherapeut en psychosomatisch oefentherapeut gehanteerde Multidisciplinaire Richtlijn SOLK en Somatoforme Stoornissen van Nettie Blankensteijn (2010) en de NHG Standaard SOLK van penvoerder Tim olde Hartman (2013).

Doel spreker Vendrig: Voor SOLK is het in kaart brengen van stressoren (zowel werk als privé) van onderscheidend belang! Maar daarnaast ook het in kaart brengen van steunfactoren en persoonskenmerken (Kern CEG patronen). De vragenlijst VAR-2 brengt al deze factoren heel helder in beeld in relatie tot arbeid en reïntegratie.

Inhoud presentatie: In de presentatie zal eerst een algemene inleiding worden gegeven over de filosofie en achtergrond van de VAR-2. Ook komen daarbij aan de orde een interpretatiestrategie en zullen de verschillende versies van de VAR-2 besproken worden alsmede de verschillende toepassingen: individueel versus groep en curatief versus preventief. In de workshop gaan we in het bijzonder in op de relatie tussen levensstijl en psychosociale kenmerken en toepassing van de VAR-2 bij SOLK. We bespreken een praktijkvoorbeeld van inzet van de VAR-2 bij bedrijfsfysiotherapie. In de workshop gaan de deelnemers zelf oefenen met een voorbeeldcasus.

Doel spreker Vinke

Lichaam en geest werken nauw samen: ervaringen uit het verleden zijn zichtbaar in ons gedrag, denken en in ons fysiek functioneren.
In deze lezing ga ik in op de relatie tussen psychische processen en lichamelijke symptomen, te beginnen bij het begin: gehechtheid, trauma en het lichaam zijn onlosmakelijk verweven.

De manier waarop een kind de wereld heeft leren ervaren en geleerd heeft om zich staande te houden, te overleven, kan tot klachten leiden in het latere leven. Klachten waar niet direct een fysieke oorzaak voor gevonden kan worden.

Voor behandelaars zijn dit dikwijls klachten die moeilijk te duiden zijn en de roep om degelijk onderbouwde interventie die het lichaam, lichaamsbeleving en lichamelijke processen betrekken in de psychologische behandeling is groeiende. Dit wordt onder meer ingegeven door een steeds groter wordend aantal studies op het gebied van de (affectieve) neurobiologie, gehechtheid en trauma die de relatie tussen psychische processen en lichamelijke symptomen verhelderen. Deze inzichten uit wetenschappelijk onderzoek worden gekoppeld aan praktische voorbeelden uit de klinische praktijk. Daarbij is aandacht voor de invloed van traumatische ervaringen, waaronder relationele en vroegkinderlijk traumatische ervaringen, gehechtheid gerelateerde problemen & persoonlijkheidsproblematiek en hun relatie met onverklaarde lichamelijke klachten. Als het lichaam het overneemt.. heeft het lichaam de sleutel voor de oplossing in handen en zijn wij als behandelaars degenen die samen met de patiënt ontdekken hoe zijn of haar sleutel er precies uitziet.

doel workshop Kortenbach: Onze lichaamshouding, uitstraling , lichaamstaal en stem zijn vaak heel subtiel, maar oh zo belangrijk!  Hoe druk je jezelf het beste uit door jezelf te zijn? Hoe maak je indruk door jezelf te zijn, zowel privé als in je werk? Dat is de beste uitleg van de gecombineerde methode in de specialistische dans/stem en theaterworkshop  van Tessa Kortenbach. Daarbij maakt Tessa gebruik van muziek, dans, expressie en stem. Muziek raakt tot in het diepste van de ziel! Muziek brengt beweging, muziek laat je stilte ervaren…..muziek brengt je daar waar geen woorden zijn.

Doel workshop Versteeg: Praktijk Therapeutisch Lichaamswerk; ervaren en toe kunnen passen in eigen werksetting van praktische oefening ’rondje hart rondje buik’ - oefening aansluitend bij interventie stressordetectie

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau fysiotherapieFysiotherapie portaal
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregisterFysiotherapie portaal
KwaliteitsRegister FysiotherapieFysiotherapie portaal
LogopedistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
1 2
Studiedag
 EN - Ergotherapeuten
 NVLF - Logopedisten
 VvOCM - Oefentherapeuten Cesar / Oefentherapeuten Mensendieck
Kennisvergroting en praktijktoepassing op het gebied van de meest recente en innovatieve wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen in de gezondheidszorg, in relatie tot diagnostiek en behandeling van SOLK patiënten. Deze kennisvergroting borduurt voort op de door de psychosomatisch fysiotherapeut en psychosomatisch oefentherapeut gehanteerde Multidisciplinaire Richtlijn SOLK en Somatoforme Stoornissen van Nettie Blankensteijn (2010) en de NHG Standaard SOLK van penvoerder Tim olde Hartman (2013).
Bestand  
Uitnodiging SOLK-lustrum 11-10-2019.docx9-8-2019 18:05117 KB
1. Dr. L. Vendrig: klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkzaam in eigen praktijk. Hij heeft daarvoor in de revalidatiezorg gewerkt. Tevens is Lex als hoofddocent voor de opleiding tot gezondheidszorgpsychologen verbonden aan RINO Noord-Holland. Hij houdt zich verder bezig met wetenschappelijk onderzoek op het vlak van arbeid en gezondheid en is de bedenker van de VAR-2.

2. Dr. A.J.G. Vinke: werkt als vrijgevestigd GZ psycholoog en gecertificeerd advanced practitioner Sensorimotor Psychotherapy®. Zij specialiseerde zich in de behandeling van gehechtheid en vroegkinderlijk trauma bij geadopteerden en pleegkinderen. In haar werk heeft ze regelmatig te maken met onverklaarde lichamelijke klachten die vaak hand in hand gaan met psychologische problemen. In behandelingstrajecten komen uiteraard beiden aan bod.

3. Mevr. E. Versteeg: psychosomatisch therapeut, docent OPST; MSc Psychologie, vice voorzitter SOLKNet

4. Mevr. T. Kortenbach: dans-, stem- en speltherapeut, gebruikt in haar workshop dans, stem en spel om deelnemers te leren de taal van hun eigen lichaam te verstaan. In lichaam, houding, beweging en stem drukt de mens uit wat haar/hem innerlijk beweegt.
7
3,5
85
Tijd9:30 - 17:00
LocatieBaarn (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenzaal de Schaapskooi

SOLKNET is een stichting en is een landelijk netwerk van kwaliteitsgeregistreerde psychosomatisch oefen- en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke klachten, afgekort SOLK. Streven is dat mensen met SOLK de beste, oorzaakgerichte, zorg krijgen die mogelijk is. Dit doen we onder meer door de expertise van aangesloten therapeuten te vergroten door scholing en het werken met evidence based producten.
Grotestraat 243
7622 GK
Borne
074-2672891/ 0625583350