Opleidingen details RINO Groep Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Mindfulness Based Cognitieve Therapie in een medische setting (ID nummer: 371133)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Levensbeschouwing en Spiritualiteit1,515-1-2020 t/m 14-1-2021
Vakbekwaamheid715-1-2020 t/m 14-1-2021

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) is een effectieve behandeling voor het leren omgaan met stress, vermoeidheid en pijn. Deze therapie is gebaseerd op de training Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR), die in een ziekenhuis ontwikkeld is door Jon Kabat-Zinn. In deze training leren deelnemers om te gaan met hun pijn- en angstklachten door het trainen van hun aandacht. Later is de therapie door Segal, Williams en Teasdale doorontwikkeld voor mensen met recidiverende depressieve klachten en het verminderen van rumineren (MBCT).

De therapie heeft twee doelen: deelnemers leren vaardigheden te ontwikkelen die kunnen leiden tot vermindering van depressie, vermoeidheid, stress, angst en pijn, en ze leren een andere houding aan te nemen tegenover langer bestaande psychische en lichamelijke klachten.  In de MBCT worden oefeningen toegepast uit meditatie, yoga, ademhalingstechnieken, concentratietaken, mindful exposure, cognitieve therapie en uit de ontspanningsfysiologie.

De MBCT kan ook aangeboden worden aan mensen die moeten leven met een chronische ziekte, handicap, pijn, vermoeidheid, kanker, hart- en vaatziekten, longproblemen of die te maken hebben met als traumatisch beleefde diagnoses en behandelingen. De methodiek wordt toegespitst op de omgang met pijn, vermoeidheid en heftige gevoelens zoals stress, angst en boosheid. De MBCT is vooral toe te passen in groepen maar kan ook individueel en online worden aangeboden in revalidatiecentra, GGZ of ziekenhuizen.

Deze doorontwikkelde cursus MBCT is aangepast voor een expliciet medische setting. Het Helen Dowling Instituut (GGZ voor oncologie) heeft 20 jaar ervaring met het aanbieden van MBCT aan mensen met kanker en andere levensbedreigende en chronische ziekten zoals sarcoïdose. Het doet tevens wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van MBCT in samenwerking met universiteiten. 
 

Wat leer je?

Je leert MBCT kennen als een effectieve werkwijze en neemt kennis van mindfulness door ervaring en plenaire bespreking, waarbij je leert welke grondhouding nodig is om hiermee te kunnen werken. Afhankelijk van je individuele ervaring ben je na afloop in staat deze therapie toe te passen bij mensen met een ernstige ziekte. Je doorloopt het gehele 9-weekse programma (MBCT in medische setting) in 4 dagen, oefent via rollenspel en krijgt feedback. In deze cursus leer je de overeenkomsten en verschillen tussen de oorspronkelijke MBCT en MBCT in een medische setting.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Register VaktherapieRegister Vaktherapie (RV)
Coen Völker
24
Tijd13:30 - 20:30
LocatieBilthoven (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen3 woensdagen van 13.30 - 20.30 uur en 1 zaterdag* van 9.30 - 16.30 uur

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50
Selecteer een bestand aub.