Opleidingen details GGD Drenthe Afdeling AGZ
Gamen en middelengebruik (ID nummer: 370999)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg314-10-2019 t/m 13-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Korte inleiding en leerdoelen:

De scholing is gericht op basiskennis over middelgebruik en gamen bij jongeren en is bestemd voor jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van GGD Drenthe, die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Uit het veld van JGZ VO en MBO komt naar voren dat er behoefte is aan een scholing over middelgebruik en gamen. In de digitale screeningsvragenlijst Jij en je gezondheid wordt specifiek gevraagd naar middelengebruik en gamen bij jongeren. De scholing geeft handvatten bij het bespreken van de uitkomsten op de vragenlijst.

 

Welke middelen zijn populair en wat is er over bekend (o.a. lachgas)? Welke fasen in gebruik kun je onderscheiden? Hoe worden jongeren bewust van de risico’s van middelengebruik? Wat zijn de risico’s van intensief gamen en internetgebruik? Wat zijn de mogelijkheden binnen het JGZ contactmoment? Welk aanbod is beschikbaar voor jongeren die gemotiveerd zijn iets aan middelen gebruik en/of hun gamegedrag te doen? Wat kan JGZ doen indien jongeren wel een probleem m.b.t. middelengebruik/gamegedrag hebben, maar niet gemotiveerd zijn voor hulpverlening? Wanneer dient een professional jeugdgezondheidszorg wat in te zetten? Wanneer kan hij/zij normaliseren? Wat kan VNN betekenen voor de leerling/ouders/jeugdverpleegkundige en jeugdarts.

 

 

Leerdoelen:

  • Deelnemers vergroten hun inhoudelijke vakspecifieke kennis over middelengebruik en gamen onder jongeren.
  • Deelnemers zijn in staat een goede anamnese te voeren na het invullen van de Jij en je gezondheid screeningsvragenlijst, gericht op middelengebruik en afhankelijkheid.
  • Deelnemers zijn in staat een conclusie te trekken over middelengebruik (‘normaal’ versus ‘problematisch’) en weten welke vervolgacties in te zetten en de leerling daarvoor te motiveren.
  • Deelnemers zijn toegerust om leerlingen te adviseren over middelengebruik.
  • Deelnemers krijgen kennis van de beschikbare evidence based interventies voor middelengebruik en gamen.
  • Deelnemers krijgen inzicht in de rol van VNN rond middelengebruik en gamen, in wanneer ze VNN kunnen benaderen voor advies, welke taak VNN heeft en wanneer ze dienen te verwijzen.
  • Deelnemers worden bewust van de eigen kennis en kunde, maar ook de grenzen daarvan ten aanzien van middelengebruik en gamen.

.

 

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
HoofdniveauSubniveau
M&GJeugdgezondheidszorg
Tijd9:30 - 13:00
LocatieAssen (NL) (Toon kaart)

Algemene Gezondheidszorg (Infectieziektenbestrijding, Reizigersvaccinatie, Openbare Geestelijke gezondheid, Med. Milieukunde, forensische Geneeskunde, epidemiologie, GVO), Jeugdgezondheidszorg

Mien Ruysweg 1
9408 KA
Assen
postbus 144
9400 AC
Assen
0592-306300