Opleidingen details PsychFysio Opleidingen
Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten (ID nummer: 370886)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk3211-12-2019 t/m 10-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Gordon Browne geeft in Nederland twee elkaar aanvullende varianten die in willekeurige volgorde te doorlopen zijn: Wervelkolom (4 dagen) & Extremiteiten (4 dagen).

Patiënten website

U kunt uw patiënten of cursisten laten inloggen op de patiënten website die speciaal ontwikkeld is voor deze cursus: Integraalbewegen.nl. Daar vinden ze ruim 40 filmpjes met uitleg van de lessen.

Regionale relaties, dynamische integratie, en specifieke motorische sturing oefeningen.

Deze intensieve cursus bestaat uit vier aaneengesloten dagen. U verwerft kennis en vaardigheden in het gericht aanbieden van specifieke motorische sturingsoefeningen t.b.v. musculoskeletale pijnproblematiek met een sterke focus op regionale relaties en dynamische integratie. De oefeningen bevorderen niet alleen kracht, flexibiliteit en coördinatie, maar ook geïntegreerd bewegen, proprioceptief zelf gewaarzijn en emotioneel-motorische spanningsregulatie. Op de eerste en tweede dag staan de bewegingsrelaties tussen de heupen, knieën en voeten centraal. Op de derde en vierde dag de bewegingsrelaties tussen de schoudergordel, arm en hand.

Gordon Browne (VS)

Gordon Browne is fysiotherapeut / manueel therapeut / Feldenkrais Practitioner. Hij werkt in zijn fysiotherapeutische kliniek in Bellevue, Washington, en heeft meer dan 30 jaar klinische ervaring met musculoskeletale problematiek in de eerste lijn en manuele therapie. Met een levenslange passie voor bewegen heeft hij met succes diverse integratieve bewegingssystemen aangepast voor de fysiotherapeutische praktijk en vertaalt naar een westers medisch taal- en denkkader. Het meeste put hij uit de Feldenkrasis methode®, maar ook uit Pilates, Tai Chi en Yoga. Hij doceert zijn aanpak reeds meer dan 15 jaar en heeft dit neergelegd in twee boeken “A Manual Therapist’s Guide to Movement” and “Outsmarting Low Back Pain” (Movement Matters 2005). Meer over Gordon Browne

Doelgroep: Fysiotherapeuten (algemeen), psychosomatisch fysiotherapeuten, oefentherapeuten

Doelstelling: Kennis en vaardigheden verwerven in het gericht aanbieden van specifieke motorische sturingsoefeningen met een sterke focus op regionale relaties en dynamische integratie.

Tijd: 9.00-18.00 uur

Prijs: 875,- (Incl. inschrijfgeld, koffie/thee, syllabus, gebruik van patiëntenwebsite).

Docent(en): Gordon Browne fysiotherapeut / manueel therapeut / Feldenkrais Practitioner (Verenigde Staten)

Voertaal: Engels

Cursusleiding: drs. P. van Burken

Leslocatie: Nieuwegein. Middelhoeve 33. Auto: vrij parkeren. Trein: vanaf centraal station Utrecht met de sneltram in een paar minuten te bereiken.

Studiebelasting: 4×8=32 uur contact, en 4×1 studie = 36 uur.

Werkwijze: Interactieve minicolleges afgewisseld met diverse activerende werkvormen. Veel praktijk!

Toetsing: Geen.

Certificaat: Bij 100% aanwezigheid ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.

Deelnemers: Minimaal 11, maximaal 24.

Accreditatie:

  • 34 punten register Algemeen fysiotherapeut (KNGF accr-nr: 23971).
  • 34 punten register Psychosomatisch fysiotherapeut (KNGF accr-nr: 23971).

Keurmerk wordt aangevraagd.

Been, knie en voet problematiek

Tijdens de eerste twee dagen van deze cursus kijken we naar de heup en het bekken en de invloed op de knieën en voeten. De heup heeft een dubbele taak: enerzijds geeft ze sturing in de keten omhoog naar het bekken/wervelkolom systeem en anderzijds sturing in de keten omlaag naar de benen/knieën/voeten. Binnen dit systeem levert de heup de kracht en de sturing, terwijl de knieën functioneren als krachttransmitters, als remmers, en als secondaire krachtbron. De voeten en enkels geven ook de kracht door, terwijl ze tegelijkertijd de vorm van de grond waarnemen en er daarop reageren. Veel pijnsyndromen van de knie, enkel en voet ontstaan door verkeerd functioneren van de onderste extremiteit. Ze kunnen met succes behandeld worden door geïntegreerde bewegingsoefeningen in combinatie met proprioceptieve training.
In deze cursus ervaart de fysiotherapeut zelf de geïntegreerde bewegingsoefeningen. Bovendien wordt aandacht geschonken aan de klinische relevantie van geïntegreerd bewegen. De specifieke motorische sturingsoefeningen volgen uit een nauwgezet begrip van de regionale relaties tussen heup, knie en voet. Deze benadering van de studie van bewegen (dynamisch/levend versus anatomisch/kadaver) zorgt dat de fysiotherapeut een goed begrip krijgt van de universele taal van bewegen: proprioceptieve perceptie en op keuze gebaseerde optimalisatie van motorische gewoonten.

Schouder, arm en handproblematiek

In de laatste twee dagen van deze cursus richten we ons primair op de relatie tussen het scapula-thoracale-(pelvine) complex en de arm en hand. De handen spelen een centrale rol in het manipuleren van de wereld om ons heen. Bovendien geeft de hand en tast specifieke informatie over de wereld: koud/warm, nat/droog, hard/zacht, zwaar/licht, ruw/glad etc. De handen zijn niet het bewegelijke uiteinde van een lange lijn ondersteunende systemen zoals bij een hijskraan. De handen bewegen in samenspel met het gehele bovenste extremiteit complex. We verkennen in deze cursus zowel praktisch als theoretisch hoe de ribbenkast en thoracale wervelkolom een mobiele en flexibele basis vormen vanwaaruit de armen kunnen bewegen. We zullen voorbij het origo- en insertie denken gaan. De integrale bewegingsprincipes zien het bewegen van de arm als een verlenging van de torso in plaats van bewegen ten opzichte van een gestabiliseerde torso (of scapula). Het gaat zowel om het faciliteren van proximale kracht, balans en mobiliteit als om distale controle. Dat vraagt een genuanceerde en delicate motorische sturing. In deze cursus worden de verschillende relaties verkend van het bovenste extremiteit als systeem. Bovendien wordt gekeken naar de motorische sturingsfouten die mensen maken waardoor repetitive strain injuries ontstaan. We onderzoeken ook de disfunctionele compensaties die gemaakt worden als gevolg van een letsel. Therapeutisch informatieve oefensequenties gericht op een functionele context van reiken, grijpen, tasten, manipuleren, duwen, trekken en vasthouden traint zowel de vaardigheden (kracht, coördinatie en flexibiliteit) als het proprioceptief lichaamsbewustzijn.

Cursus opbouw: praktijk sessies met bewust en precies bewegen, partner observaties, facilitatie technieken, modificaties en discussie over klinische relevantie.

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Vakinhoudelijke Scholing (cursus of opleiding)
Hoofdniveau
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Musculo Skeletaal onderste extremiteiten
11-12-2019 t/m 14-12-2019
Tijd9:00 - 18:00
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

PsychFysio opleidingen selecteert voor de fysiotherapeut/oefentherapeut/ergotherapeut de essenties uit het vakgebied van de psychologie om de aanpak in de praktijk te verrijken. De formule van PsychFysio staat voor boeiend en spannend onderwijs. Wij organiseren onze onderwijsinhoud rond wetenschappelijke auteurs, zodat de fysiotherapeut verzekerd bent van de beste informatie. Naast het geven van cursussen biedt PsychFysio opleidingen een platform voor studenten en fysiotherapeuten om zich verder te verdiepen in de psychologische aspecten van het vak. De twee wekelijkse nieuwsbrief met wetenschappelijke samenvattingen is daarbij erg behulpzaam.

Middelhoeve 33
3438 MG
Nieuwegein
Keverberg 16
5655 BB
Eindhoven
06-21867046