Opleidingen details RINO Amsterdam

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Motiverende gespreksvoering voor supervisoren VGCt (ID nummer: 370811)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCt- Nascholing op het gebied van supervisievaardigheden en/of didaktiek2518-1-2020 t/m 17-1-2021

De cliënt met overgewicht houdt zich niet aan zijn dieet. Een chronisch alcoholverslaafde man dreigt uit zijn huis gezet te worden vanwege de overlast die hij geeft. Een psychotische cliënt weigert om antipsychotica in te nemen. Een cliënt zou exposureopdrachten uitvoeren, maar blijkt de eerstvolgende sessie niks gedaan te hebben.

Hulpverleners gaan ervan uit dat patiënten in de (G)GZ hulp zoeken omdat ze lichamelijke en/of psychische problemen ervaren en daar verandering in willen. Vaak zitten de hulpverlener en de cliënt op één lijn. Maar het komt ook regelmatig voor dat de hulpverlener precies ziet wat er moet gebeuren, maar blijkt het lastig voor de cliënt om tot die gewenste gedragsverandering te komen.

In veel opleidingen/cursussen ligt de nadruk bij het aanleren van technische therapievaardigheden. Echter, het puur toepassen van deze vaardigheden in een behandeling/therapie lukt eigenlijk alleen als de cliënt maximaal gemotiveerd is en doet wat de hulpverlener voorstelt. In de praktijk van alledag werkt dit meestal niet zo. Cliënten zijn ambivalent ten aanzien van het veranderen van hun gedrag en gewoontes en het loslaten van disfunctioneel, maar o zo vertrouwd oud gedrag. En vaak willen cliënten wel van hun problemen af, maar hebben niet de mindset dat dit betekent dat zij zelf er veel moeite en energie in moeten steken (“Heeft u hier geen pil voor?”. En : “U bent de deskundige”).

Dit betekent dat hulpverleners een gesprekskader nodig hebben van waaruit ze de gesprekken voeren, een manier van gesprekken voeren die hen helpt om de motivatie voor gedragsverandering bij de cliënt te vergroten. In de verslavingszorg is al vele jaren ervaring opgedaan met motiverende gespreksvoering en deze behandelstijl blijkt ook op andere terreinen van de (G)GZ effectief te zijn.

Onderwerpen op het gebied van supervisievaardigheden en/of didactiek
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
uitsluitend academici
Cursus
 Verbredend
 Verdiepend
8
12
ja
25
toetsing en evaluatie
CRKBO
Supervisorschap VGCt
Bestand 
1073 publiek.docx13 KB
Hoofdniveau
SV nascholing didaktiek
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803
Selecteer een bestand aub.