Opleidingen details Forta Opleidingen
Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (48 uur) (ID nummer: 370700)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners30 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Na afloop van de cursus beschikt de cursist over kennis van de denk- en werkwijze die wordt gehanteerd binnen de cognitieve gedragstherapie. De cursist is bekend met basisbegrippen uit de cognitieve gedragstherapie en gedragstherapeutische analyses (functie- en betekenisanalyse, holistische theorie). Na afloop van de cursus is de cursist in staat om gedragstherapeutische technieken, zoals registratie-opdrachten, exposure, gedragsexperimenten, responspreventie, zelfcontrole-, motiverings-, ontspannings- en uitdaagtechnieken te introduceren, uit te voeren en toe te kunnen passen bij veel voorkomende klachtgebieden (angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen). De cursist is in staat om een deelaspect van een cognitieve gedragstherapie onder supervisie naar behoren uitvoeren. Na afloop heeft de cursist een visie ontwikkeld over de positie van de CGW-er t.o.v. andere behandelaars.

cursus
Na afloop van de cursus beschikt de cursist over kennis van de denk- en werkwijze die wordt gehanteerd binnen de cognitieve gedragstherapie. De cursist is bekend met basisbegrippen uit de cognitieve gedragstherapie en gedragstherapeutische analyses (functie- en betekenisanalyse, holistische theorie). Na afloop van de cursus is de cursist in staat om gedragstherapeutische technieken, zoals registratie-opdrachten, exposure, gedragsexperimenten, responspreventie, zelfcontrole-, motiverings-, ontspannings- en uitdaagtechnieken te introduceren, uit te voeren en toe te kunnen passen bij veel voorkomende klachtgebieden (angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen). De cursist is in staat om een deelaspect van een cognitieve gedragstherapie onder supervisie naar behoren uitvoeren. Na afloop heeft de cursist een visie ontwikkeld over de positie van de CGW-er t.o.v. andere behandelaars.
1700
8
14
De docenten begeleiden het leerproces van cursisten door een adviserende en ondersteunende rol te spelen. Zij moeten daarnaast diverse didactische methoden en technieken beheersen om kennis en vaardigheden over te kunnen brengen en daarbij ook aan te sluiten bij het niveau en de belevingswereld van de cursist. De docenten blijven actief op de hoogte van ontwikkelingen op het vakgebied (door het lezen van vakliteratuur, contacten met vakgenoten, scholing etc.) en op het gebied van didactiek.
Algemene criteria:
- supervisor VGCt
- Relevante werkervaring
48
Behandelaars met een hbo-opleiding: SPH, Verpleegkunde, SPV, MWD, SW, toegepaste psychologie. - Professionals die lid willen worden van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie: vgct.nl - Professionals & hulpverleners die in de praktijk werken met cognitieve gedragstherapie en hun kennis en ervaring willen verdiepen en theoretisch willen onderbouwen.
In het eerste deel van de opleiding wordt ingegaan op het cognitief gedragstherapeutisch werken in het algemeen.
Het gedragstherapeutisch proces, gedragstherapeutische diagnostiek en de basistechnieken van de cognitieve gedragstherapie worden behandeld. Vanaf bijeenkomst drie wordt er ingegaan op de toepassing van dit gedragstherapeutisch werken bij de belangrijkste klachtgebieden: angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen. Tevens wordt er aandacht besteed aan transdiagnostische factoren en motiverende technieken.
De cursus omvat:
• theoretische en praktijkgerichte uitleg
• literatuurstudie en -besprekingen
• demonstratie (door docent of d.m.v. videofragmenten)
• veel oefenen van vaardigheden in rollenspel (tweetallen, subgroepen, plenair) en d.m.v. huiswerkopdrachten
• casuïstiek bespreken

Onderwerpen die in de opleiding ruimschoots aan bod komen:
• Klassieke en operante conditionering;
• Het cognitieve model;
• Functie-en betekenisanalyses maken;
• Holistische theorie opstellen;
• Vormgeven en toepassen van kosten baten analyses, interoceptieve exposure en exposure;
• Cognitief gedragstherapeutische behandeling;
• Vaardigheden in het toepassen van cognitieve dagboeken;
• Uitdaagtechnieken en het opzetten en uitvoeren van gedragsexperimenten;
• Contra-conditioneren en imaginaire exposure;
• Cognitief gedragstherapeutische behandeling van GAS;
• Metacognitieve therapie en piekerexposure en interventies m.b.t. piekeren.
 
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
11-2-2020 t/m 23-6-2020
Tijd10:00 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

15-1-2020 t/m 13-5-2020
Tijd10:00 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

10-1-2020 t/m 19-6-2020
Tijd10:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

4-10-2019 t/m 13-12-2019
Tijd10:00 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

9-9-2019 t/m 9-12-2019
Tijd10:00 - 17:00
LocatieCapelle aan den IJssel (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenincompany Antes

Zorgen voor anderen begint bij jezelf. Met toewijding, aandacht en kwaliteit biedt Forta Opleidingen daarom opleidingen die bijdragen aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

We bieden de mogelijkheid om registraties up to date te houden en je persoonlijke effectiviteit als zorgprofessional te meten. De huidige beroepspraktijk vraagt om nieuwe inzichten, verdieping én inspiratie. Daar maken we ons dan ook hard voor.

Begonnen als opleidingstak van GGZ-instelling de FortaGroep, is Forta Opleidingen inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig opleidingsinstituut waarbij evidence based behandelmethoden centraal staan. Deskundigen ontwikkelen nieuwe (online)cursussen, gericht op specifieke cliëntgroepen. Dit zorgt ervoor dat onze cursisten zich kunnen blijven ontwikkelen en specialiseren.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we beschikken daar over een aantal trainingsruimtes. Het werkgebied van Forta Opleidingen is echter veel groter, want we organiseren opleidingen door heel het land.

Westblaak 94
3012 KM
Rotterdam
010-2620736