Opleidingen details Julius Centrum Onderwijs, UMC Utrecht
Evidence Based Practice (ID nummer: 370574)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen punten voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
KRM-punten1225-9-2019 t/m 24-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE CURSUS

Achtergrond

Iedere zorgprofessional neemt gedurende een werkdag continu beslissingen, bijvoorbeeld over welke onderzoeken en behandeling uitgevoerd moeten worden en over wel of niet doorverwijzen. Bij het nemen van een beslissing spelen meerdere factoren een rol. Allereerst is er de eigen expertise, daarnaast heeft de patiënt of cliënt een stem en hangt een en ander af van de beschikbare middelen (bijvoorbeeld geld en tijd). Om tot optimale zorg te komen, dienen beslissingen, naast deze drie factoren, ook te worden gebaseerd op wat er bekend is over een bepaalde behandeling of aandoening. Er worden continu nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Het integreren van deze evidence uit klinisch onderzoek maakt beslissingen ‘evidence based’.

Evidence-based practice (EBP) is het expliciet en afgewogen toepassen van de resultaten van goed wetenschappelijk onderzoek in de klinische praktijk. Inmiddels is op allerlei terreinen veel evidence in de literatuur te vinden. Deze tweedaagse cursus is gericht op het zoeken, beoordelen en toepassen van deze evidence in de dagelijkse klinische praktijk.

 

Leerdoelen

Doel van deze intensieve tweedaagse cursus is zorgprofessionals kennis te laten maken met EBP en ze EBP te leren toepassen in hun dagelijkse praktijk. Na afloop van de cursus is de deelnemer zelfstandig in staat tot:

1. het opstellen van een goed geformuleerde, beantwoordbare vraag voor therapeutische vraagstukken;

2. het opzoeken van de meest geschikte literatuur (evidence) om dergelijke vragen te beantwoorden;

3. het kritisch beoordelen van de gevonden literatuur;

4. het interpreteren van de resultaten van de gevonden literatuur en de toepassing ervan in de klinische praktijk of in een protocol/richtlijn.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
DiëtistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
1 2 3 4 5
• Prof. Dr. Rob Scholten, hoogleraar Evidence Synthesis in Healthcare, Cochrane Netherlands (sinds 2000), Julius Center UMC, Utrecht; voorheen werkzaam als arts (1980-1987) en epidemioloog EMGO instituut, Vrije Universiteit, Amsterdam (1987-2000)
• Dr. Lotty Hooft, klinisch epidemioloog, universitair hoofddocent, Cochrane Netherlands (sinds 2004), Julius Center UMC Utrecht; voorheen als onderzoeker verbonden aan de afdelingen Klinische Epidemiologie en Biostatistiek en Nucleaire Geneeskunde, Vrije Universiteit Amsterdam (1998-2005)
• Drs. Pauline Heus, klinisch epidemioloog, docent, Cochrane Netherlands (sinds 2011), Julius Center UMC Utrecht; voorheen werkzaam als optometrist/orthoptist, Medisch Centrum Alkmaar (2001-2014)
• Drs. René Spijker, informatiespecialist, docent, Medische Bibliotheek Amsterdam UMC, locatie AMC, Amsterdam / Cochrane Netherlands, Julius Center UMC, Utrecht (sinds 2008)
• Dr. Anneke Damen, klinisch epidemioloog, docent, Cochrane Netherlands, Julius Center UMC, Utrecht (sinds 2014)
• Drs. Michiel Oerbekke, klinisch epidemioloog, docent, Cochrane Netherlands (sinds 2017); adviseur Kennisinstituut Federatie Medisch Specialisten (sinds 2017); voorheen werkzaam als fysiotherapeut en docent (2011-2017).
• Dr. Jolanda Maaskant, klinisch epidemioloog, docent masterstudie Evidence Based Practice, Universiteit van Amsterdam; senior stafmedewerker kwaliteit en zorg, Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam.
• Dr. Roelof Ettema, onderzoeker lectoraat Chronisch Zieken en lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek, tevens docent opleidingen Master Zorgtrajectontwerp (MZO) en Master Advanced Nursing Practice (MANP), Hogeschool Utrecht
Bestand  
Voorlopig programma EBP-cursus september 2019.pdf1-8-2019 14:25236 KB
20
HBO
545
25-9-2019 t/m 26-9-2019
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Onderwijs binnen het Julius Centrum

Het dynamische veld van de gezondheidszorg vraagt om goed opgeleide professionals, die zich ook na hun opleiding blijven ontwikkelen. Met haar brede scala aan academische onderwijsactiviteiten is het Julius Centrum hiervoor de plek bij uitstek. Wij dragen bij aan het kennisniveau van zorgprofessionals in binnen- en buitenland.

Ons onderwijs kenmerkt zich door:

  • Kruisbestuiving met onderzoek. Hierdoor bieden wij onderwijs volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
  • Vernieuwing en ontwikkeling van onderwijs. Iedere student krijgt onderwijs dat past bij zijn talent, motivatie, leerstijl, flexibiliteit en interesse.
  • Investering in professionalisering en persoonlijke ontwikkeling van onze onderwijsstaf. Onze gekwalificeerde docenten uit het veld dragen het enthousiasme voor hun vak over aan onze cursisten en studenten.
Universiteitsweg 100
3584 CG
Utrecht
Huispost Str. 6.131 Postbus 85500
3508 GA
Utrecht
088-7559354