Opleidingen details SGBO Radboudumc
Training voor opleiders: - Ondersteunen van zelfsturend leren (ID nummer: 370142)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Sociale Geneeskunde algemeen/algemeen medisch627-9-2019 t/m 26-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze dag biedt een aanvulling op de basistraining in didactische vaardigheden voor praktijkopleiders.

Achtergrond
Volgens het Landelijk opleidingsplan (LOP) moet de opleiding tot bedrijfsarts bijdragen aan zelfregie, taakvolwassenheid en ‘medisch leiderschap’. Het gaat erom dat de (aanstaande) bedrijfsarts zijn eigen boontjes leert doppen, voor zijn vak staat en leert om knelpunten in het eigen werk te benoemen en aan te pakken. In dit kader wordt ‘zelfsturend leren’ van belang geacht. Verwacht wordt dat aios toenemend in staat zijn om hun opleiding zelf vorm te geven. Deels omdat we hierin het aspect van zelfregie herkennen, maar daarnaast omdat iedere bedrijfsarts vakbekwaam moet blijven tot aan de datum van pensioen (‘levenslang leren’). Ook dat vraagt een eigen inspanning.

Vandaag nemen we het idee (of ideaal) van zelfsturend leren en medisch leiderschap als uitgangs­punt. Waar staan deze begrippen voor? Delen we de ambitie? En wat is de rol als praktijkopleider bij zelfsturend leren? Uiteraard is er ook aandacht voor situaties waarin de taak­volwassen­heid van aios tekort schiet. Hoe gaan we daarmee om? Formeel (go/no-gobesluit, aangepast leertraject) en informeel (coaching en feedback)? Hoe documenteren we knelpunten, afspraken en verloop?

Leerdoelen
- Je weet wat wordt bedoeld met ‘zelfsturend leren’ en ‘medisch leiderschap’ en wat je in de praktijkbegeleiding kunt doen om zelfsturing en taakvolwassenheid te bevorderen.

- Je weet wat de mogelijkheden zijn om zo nodig een aangepast leertraject in te stellen en hoe de afspraken hierover en het verloop ervan moeten worden gedocumenteerd.

- Je hebt je ervaringen als opleider met collega’s gedeeld tijdens de bespreking van enkele didactische casus middels intervisie.

Opzet en inhoud
Vandaag is er aandacht voor zelfsturend leren, taakvolwassenheid en medisch leiderschap. We onderzoeken via presentaties, discussie en oefeningen wat we hieronder moeten verstaan en hoe we hier vorm aan kunnen geven in de praktijkopleiding. Na de lunch staan we stil bij praktische vragen: Hoe gebruiken we het portfolio bij zelfsturend leren? Hoe leggen we de professionele ontwikkeling van de aios vast? Hoe garanderen we een ‘warme overdracht’ wanneer er van praktijkopleider wordt gewisseld? Hoe handelen wanneer een aios vastloopt en een aangepast leertraject nodig is? Daarna is er ruimte om enkele casus rond dilemma’s bij het begeleiden van aios met elkaar te bespreken.
Voor verdere uitleg: zie de bijlage.

Docenten
Bart Dollekens, bedrijfsarts, is instituutsopleider bij de SGBO.
Sheila van de Sande, arbeid- en organisatiepsycholoog, is zelfstandig coach en trainer bij Qvadis.
Joost van der Gulden, bedrijfsarts, is hoofd van de SGBO.

 

Tijd9:15 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:15 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:15 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:15 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:15 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

De SGBO Radboudumc opleidingen tot bedrijfsarts, verzekeringsarts en praktijkopleiders organiseert geregeld na- en bijscholing.

Radboudumc Geert Grooteplein Noord 21 (149) Postbus 9101 (149)
6500 HB
Nijmegen
SGBO Radboudumc Geert Grooteplein Noord 21 (149) Postbus 9101 (149)
6500 HB
Nijmegen
024 - 3618181