Opleidingen details UWV 's-Hertogenbosch
netWERKproblemen: een neurologische update (ID nummer: 370096)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Verzekeringsgeneeskunde610-10-2019 t/m 9-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het programma

De opzet verschilt dit jaar enigszins van die van vorig jaar. De dag is weer verdeeld in een aantal plenaire lezingen en daarnaast workshops/parallelsessies. We starten na de opening met 2 plenaire lezingen, daarna volgen twee workshoprondes (te kiezen uit 8) en ten slotte volgt een derde plenaire lezing. Aan het einde van de dag zal deze op een ludieke maar toch zeer leerzame wijze plenair worden afgesloten.

De eerste lezing zal worden verzorgd door emeritus prof. L. Fassoti, neuropsycholoog, voorheen werkzaam aan het Dondersinstituut in Nijmegen. Hij zal spreken over nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot hersenplasticiteit en herstel van het centrale zenuwstelsel bij NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en andere neurologische aandoeningen. Dit in relatie met arbeid. Aan bod komen onderzoek, Imaging en plasticiteit, beeldvormend onderzoek middels f-MRI. Ook wordt aandacht besteed aan behandelmogelijkheden en de effecten ervan. Er wordt ook aandacht besteed aan het effect op het dagelijks functioneren met speciale aandacht voor arbeid en er wordt stil gestaan bij de nieuwste ontwikkelingen.

 

De tweede voordracht zal gehouden worden door prof. Dr. F.E. de Leeuw, welke gespecialiseerd is op het vlak van neuro vasculaire aandoeningen. Hij is werkzaam als neuroloog aan het Radboudumc. Hij zal spreken over NAH bij de jongvolwassenen en in het bijzonder CVA en de gevolgen voor arbeid.

Vervolgens worden een achttal parallelsessies aangeboden, die elk ongeveer een uur zullen duren. Er zijn 2 rondes van parallelsessies. De deelnemers kunnen er dus 2 kiezen. Er komen diverse aspecten van diagnostiek, behandeling, inschatting van de mogelijkheden mb.t. werk, ervaring, casuïstiek en re-integratie aan bod en zo veel mogelijk op een interactieve manier.

Het betreft de volgende parallelsessies:

  1. Re-integratie en werk, met name wat betreft het aan het werk houden van jongeren met cognitieve problemen als gevolg van een NAH. Deze workshop zal worden verzorgd door drs. T. Senden, bedrijfsarts en arbeidsgeneeskundige neurologie bij het Radboudumc.
  2. Dunne vezelneuropathie, als relatief ‘nieuwe’ aandoening binnen het neurologische vakgebied. Besproken worden kenmerken, behandelmogelijkheden en aspecten van belang betreffende de aanwezige beperkingen en belemmeringen. Dit wordt gegeven door dr. M. Bakkers, neuroloog verbonden aan het St. Jans Gasthuis te Weert.
  3. Dementie op jonge leeftijd. Ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling van dementie op jonge leeftijd. Deze workshop zal worden verzorgd door prof. dr. M. de Vugt, gz-psycholoog, verbonden aan het Alzheimercentrum in Maastricht. Aandachtspunten in deze workshop zijn: de behoeften, problemen en verloop, verschijningsvormen bij jonge mensen, het herkennen van vroege signalen, uitleg van het diagnostisch traject, problemen en knelpunten die thuis en op het werk kunnen optreden, omgaan met een soms beperkt ziekte-inzicht, bieden van perspectief, herkennen van individuele behoeften na het stellen van de diagnose, zingevingsaspecten en de rol die het hebben van werk hierbij speelt, problemen bij terugkeer in werk, behandelmogelijkheden en er wordt nog ruimte gegeven aan specifieke casuïstiek uit de dagelijkse praktijk van de verzekeringsarts.
  4. Parkinson en werk. Dit zal aspecten belichten van beperkingen welke parkinsonpatiënten kunnen ervaren welke van invloed kunnen zijn op werk en re-integratie. De workshop wordt gegeven door drs. I. Sturkenboom werkzaam als expert arbeidstherapeut binnen het projectteam van ParkinsonNet van het Radboudumc.
  5. Neurologisch onderzoek in de spreekkamer, lichamelijk onderzoek, objectiveren van subjectieve klachten, relateren aan de lokalisatie van het letsel. Deze workshop wordt verzorgd door dr. G. v. Dijk werkzaam als neuroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen.
  6. Neuropsychologisch onderzoek bij hersenletsel en CVA: betrouwbaarheid, interpretatie en toepassing/ vertaling naar de verzekeringsgeneeskunde. Deze workshop zal worden verzorgd door prof. dr. R. Ponds, Klinisch neuropsycholoog, Hoogleraar Medische Psychologie, hoofd van de afdeling Medische Psychologie MUMC.
  7. Revalidatie bij hersenletsel en CVA over actuele inzichten in de revalidatie van mensen met deze aandoeningen welke van belang zijn voor het functioneren in algemene zin en met betrekking tot het functioneren in arbeid. Deze workshop wordt gegeven door drs. W. Bakx, revalidatiearts Adelante in Heerlen.
  8. Workshop RGM (Ronnie Gardner Methode), zet je brein in beweging. De RGM methode wordt toegepast bij revalidatie bij mensen met NAH. Het is een oefenmethode voor het brein waarbij op ritmische bewegingen en muziek beweging, spraak en cognitie gestimuleerd wordt. Het wordt een interactieve workshop om dit zelf te ervaren. De workshop wordt verzorgd door dr. M. v. Rijsbergen, werkzaam als zelfstandig neuropsycholoog, en RGM-practitioner.                                       

De derde plenaire lezing, volgt na de workshops. Deze zal worden verzorgd door dr. H. Hulst. Zij is neurowetenschapper en werkzaam als universitair docent aan het VUMC. Onderwerp van die lezing zijn de ontwikkelingen met betrekking tot M.S. met hierin speciale aandacht voor cognitieve aspecten.

De volgende leerdoelen zijn geformuleerd:

Kennisleerdoelen:

  1. De cursist kent de definitie van NAH.
  2. De cursist kent de recente ontwikkelingen rondom NAH.
  3. De cursist kent de arbeidsbeperkingen bij NAH.
  4. De cursist kent de oorzaken van NAH.
  5. De cursist kent het beloop van de beperkingen in de loop van de tijd met het stijgen van de leeftijd.
  6. De cursist kent de meest voorkomende behandelmethoden bij NAH.
  7. De cursist weet zo nodig waar naartoe een patiënt met NAH te verwijzen.
  8. De cursist kent de psychosociale aspecten van NAH.
  9. De cursist kent de verschillende aspecten van arbeidsre-integratie behorende bij NAH in spoor 1.
  10. De cursist kent de verschillende aspecten van arbeidsre-integratie behorende bij NAH in spoor 2.
  11. De cursist kent de prognose van NAH.
  12. De cursist weet dat er een verschil is tussen wat artsen verstaan onder een prognose en wat juristen verwachten.
  13. De cursist kent de co-morbiditeit bij NAH.
  14. De cursist kent de verschillende aspecten die een rol spelen bij het aan het werk houden van jongeren met cognitieve problemen als gevolg van een NAH.
  15. De cursist kent de juridische aspecten/jurisprudentie rondom NAH.
  16. De cursist kent de kenmerken, behandelmogelijkheden en andere aspecten van belang bij dunne vezelneuropathie.
  17. De cursist kent de ontwikkelingen in diagnostiek, behandeling en aan het werk helpen of houden van mensen met dementie op jonge leeftijd.
  18. De cursist kent de beperkingen welke parkinsonpatiënten kunnen ervaren en van invloed kunnen zijn op werk en re-integratie.
  19. De cursist is op de hoogte van betrouwbaarheid, interpretatie en toepassing/ vertaling van gegevens uit een neuropsychologisch onderzoek bij hersenletsel en CVA naar de verzekeringsgeneeskunde.
  20. De cursist is op de hoogte van de actuele inzichten in de revalidatie van mensen met hersenletsel en CVA.
  21. De cursist is op de hoogte van de recente ontwikkelingen met betrekking tot cognitieve aspecten van mensen met M.S.

 

Vaardigheidsleerdoelen:

  1. De cursist kan een specialistenbrief of expertise aangaande NAH lezen en begrijpen.
  2. De cursist kan een oriënterend psychisch onderzoek aangaande NAH uitvoeren in de spreekkamer.
  3. De cursist kan een oriënterend neurologisch onderzoek aangaande NAH uitvoeren in de spreekkamer.
  4. De cursist kan een oriënterend neurologisch onderzoek aangaande NAH interpreteren en inconsistenties benoemen.
  5. De cursist kan met de gegeven informatie en gegevens uit eigen onderzoek een mogelijkhedenlijst opstellen passend bij de problematiek van mensen met NAH.
  6. De cursist kan gemotiveerd de prognose weergeven bij mensen met NAH.
  7. De cursist kan gemotiveerd de duurzaamheid weergeven bij mensen met NAH.
  8. De cursist is in staat een algemeen neurologisch onderzoek in de spreekkamer uit te voeren, subjectieve klachten te objectiveren en bevindingen te relateren aan de lokalisatie van het letsel in het zenuwstelsel.
  9. De cursist kan de gegevens die afkomstig zijn uit een neuropsychologisch onderzoek interpreteren en vertalen naar de verzekeringsgeneeskunde.
  10. De cursist weet op welke manier de RGM-methode kan worden toegepast bij de bij revalidatie van mensen met NAH.

 

Attitudeleerdoelen:

  1. De cursist is zich bewust welke problemen mensen met NAH (kunnen) ervaren in het dagelijks leven en werk.
  2. De cursist is zich bewust van de behandelmogelijkheden bij NAH.
  3. De cursist is zich bewust van de mogelijkheden tot verwijzing bij NAH.
  4. De cursist is zich bewust van de mogelijke hulpmiddelen bij NAH.
  5. De cursist is zich bewust van prognose van een ziektebeeld vanuit medische kennis die is verworven bij groepen patiënten in het verleden.
  6. De cursist is zich bewust dat het formuleren van een prognose sterk afhankelijk is van het ziektebeeld.
  7. De cursist is zich bewust dat het beloop van een aandoening afhankelijk is van de aard van de aandoening en de vraag in hoeverre dit beloop te beïnvloeden is.
  8. De cursist is zich bewust dat je geen prognose kunt afgeven bij ziektebeelden waarvan het onderliggende pathofysiologische mechanisme onbekend is.
  9. De cursist is zich bewust dat de prognose vaak sterk afhankelijk is van de psychosociale context.
  10. De cursist is zich bewust dat samenloop van aandoeningen bij één patiënt, de prognose kunnen beïnvloeden.
  11. De cursist is zich bewust dat je ook een voorlopige prognose kunt formuleren (met condities waardoor betrokkene het ziektebeeld kan verbeteren) en dat je bij voorkomende gevallen kunt aangeven dat een prognose vanuit medisch oogpunt niet te geven is.
  12. De cursist is zich bewust van de mogelijke effecten van nieuwe interventies voor patiënten met NAH.
  13.  De cursist kan zich verplaatsen in de uitvoering van nieuwe interventies voor patiënten met NAH door een eigen ervaring met de interventie.
  14. De cursist is in staat om te gaan met betrouwbaarheidsaspecten rond een neuropsychologisch onderzoek.
  15. De cursist is in staat om te gaan met mensen met een beperkt ziekte-inzicht als gevolg van een neurologische aandoening.
Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG)
(Mini)symposium
Bestand  
Programma Regiosymposium 2019.docx25-7-2019 13:28323 KB
 
1
Deze bijscholing wordt dor werkgever UWV gratis aangeboden.
HoofdniveauSubniveau
A&GVerzekeringsgeneeskunde
Tijd09:00 - 17:00
Locatie6041 JA Roermond (NL) (Toon kaart)

Verzekeringsartsen

Postbus 333
5201 AH
's-Hertogenbosch
0625750862