Opleidingen details Forta Opleidingen
SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) (ID nummer: 369646)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster1629-11-2019 t/m 28-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding

Chronische (pijn) lichamelijke klachten zijn klachten zonder duidelijk somatisch substraat. Patiënten met chronische pijn krijgen na medisch onderzoek daardoor vaak geen duidelijke diagnose te horen. Het hebben van pijnklachten zonder dat zij uitleg of een diagnose krijgen, betekent voor veel patiënten meer onrust en kan aanleiding zijn voor het verder zoeken naar verklaringen en behandelingen. Uit het onderzoek van Theo Hartman, die onderzoek gedaan heeft naar de communicatie met SOLK-patiënten in de spreekkamer van huisartsen, bleek dat er veel te verbeteren valt. (1) Het niet kunnen bieden van een passende medische behandeling maakt de behandelaar vaak machteloos. Wanneer patiënten angstig zijn kunnen zij meer onderzoek en verwijzing naar de specialist gaan claimen waardoor de behandelrelatie onder druk komt te staan. In deze cursus zullen we ingaan op verklaringsmodellen waardoor de patiënt zich en gehoord en erkend voelt met zijn/haar klachten met een beter begrip voor de veroorzakende en standhoudende factoren en een overeenstemming over de te nemen stappen. Wanneer mensen onder druk staan kunnen ze reageren met vechten/vluchten of bevriezen (Seleye). In de behandelrelatie vertaalt zich dat in claimend (verbaal) agressief gedrag; ja zeggen en nee doen en shoppen, of niet reageren waardoor de behandelaar geen contact kan krijgen. Aandacht zal besteed worden aan uitleg over de achtergronden van complex gedrag (hechtingstheorie Bowlby, Hunter en Maunder) en handvatten gegeven voor een goede behandelrelatie (Transactionele analyse). Er zal veel tijd besteed worden aan inbreng en behandeling van eigen casus en leren herkennen van eigen sterke en minder sterke kanten hierin.

Na afloop van de cursus:

1. heeft de cursist inzicht in de verklaringsmodellen SOLK;

2. heeft de cursist gespreksvaardigheden om deze aan de patiënt uit te leggen;

3. kan de cursist tot overeenstemming komen met de patiënt wat betreft de diagnose en het behandelplan;

4. heeft de cursist inzicht in de achtergrond van complexe patiënten;

5. heeft de cursist meer vaardigheden in het vestigen van een goede behandelrelatie.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma SOLK v 20190725.pdf26-7-2019 10:24216 KB
595
Tijd10:00 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Zorgen voor anderen begint bij jezelf. Met toewijding, aandacht en kwaliteit biedt Forta Opleidingen daarom opleidingen die bijdragen aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

We bieden de mogelijkheid om registraties up to date te houden en je persoonlijke effectiviteit als zorgprofessional te meten. De huidige beroepspraktijk vraagt om nieuwe inzichten, verdieping én inspiratie. Daar maken we ons dan ook hard voor.

Begonnen als opleidingstak van GGZ-instelling de FortaGroep, is Forta Opleidingen inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig opleidingsinstituut waarbij evidence based behandelmethoden centraal staan. Deskundigen ontwikkelen nieuwe (online)cursussen, gericht op specifieke cliëntgroepen. Dit zorgt ervoor dat onze cursisten zich kunnen blijven ontwikkelen en specialiseren.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we beschikken daar over een aantal trainingsruimtes. Het werkgebied van Forta Opleidingen is echter veel groter, want we organiseren opleidingen door heel het land.

Westblaak 94
3012 KM
Rotterdam
010-2620736