Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
In het werken met kinderen en jeugdigen, maar ook met volwassenen, komen we waarschijnlijk regelmatig in aanraking met problematische gehechtheid en (vroegkinderlijke) traumatisering. Om een passend behandelplan op te kunnen stellen is het van belang om de aard en de ernst van de problematiek te kunnen onderkennen. Deze cursus besteedt daarom eerst aandacht aan de diagnostiek en classificatie van problematische gehechtheid en traumatisering, waarbij ook aandacht is voor dissociatie en de samenhang met andere psychopathologie. Tevens gaan we oefenen met het in gesprek gaan met ouders/opvoeders over problematische gehechtheid, hun eigen rol daarin en over eventuele intergenerationele aspecten, zonder het over schuld te hebben. Daarna wordt uitvoerig ingegaan op behandelmogelijkheden en welke voorwaarden daarvoor nodig zijn, zowel bij de cliënt zelf als bij het systeem eromheen; en wat de beste insteek zou kunnen zijn: systemisch en/of de relatie, individueel of beide. Concepten als de ‘Window of Tolerance’, ‘Cirkels van veiligheid en vertrouwen’ en ‘Mentaliserend vermogen’ zullen de revue passeren en gekoppeld worden aan de verschillende behandelmogelijkheden; in het kader van overdracht en tegenoverdracht zal ook aandacht gegeven worden met de eigen hechtingservaringen van de deelnemers.
In de cursus zal aandacht zijn voor de mogelijkheden in de eigen werksituatie van de deelnemers en ook gevraagd worden om het geleerde in de praktijk te brengen. Daarnaast zal ook gekeken worden wanneer je beter zou kunnen doorverwijzen naar meer specialistische hulpverlening en/of hoe je met andere organisaties/scholen zou kunnen samenwerken.
Na het volgen van deze cursus is de deelnemer in staat om de verschillende vormen van problematische gehechtheid en (vroegkinderlijke) traumatisering sneller te herkennen en daar een adequate behandeling op af te stemmen of eventueel beargumenteerd door te kunnen verwijzen.
Cure & Care Development (CCD) stelt zich ten doel een kwalitatief hoogstaand programma te ontwikkelen, in stand te houden en aan te bieden aan professionals binnen de (G)Gz in het kader van hun opleiding en bij- en nascholing. Ons aanbod behelst de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingsstrategieën binnen de (G)Gz en wordt verzorgd door hooggekwalificeerde docenten. De programma’s voldoen aan de accreditatievereisten van de verschillende beroepsgroepen en zijn inhoudelijk getoetst door onze Wetenschappelijke Raad van Advies. Voor de uitvoer van het programma organiseren wij workshops, opleidingen en symposia met open inschrijvingen alsmede incompany activiteiten.