Opleidingen details Stichting Ons Tweede Thuis
Symposium Afasie: en nu verder! (ID nummer: 369434)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Revalidatie324-9-2019 t/m 23-3-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De cursus wordt in de vorm van een symposium gegeven aan verschillende disciplines die werken met mensen met |Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het gaat voornamelijk over de taalstoornis ’’Afasie’’ in de chronische fase. De nadruk ligt op deze fase omdat de veranderingen in de sociale omgeving vaak pas na de revalidatieperiode wordt ervaren. Daarnaast heeft ongeveer 90% van mensen met afasie het gevoel dat zij zich in een sociaal isolement bevinden.Ook wordt er algemene (actuele kennis gedeeld over de plasticiteit van het beschadigde brein. Ten slotte krijgen de zorgprofessionals de mogelijkheid om collega’s van andere disciplines te ontmoeten en van elkaar te leren. Iemand met NAH heeft vaak te maken met verschillende zorgprofessionals. 

Omschrijving leerdoelen

Na het symposium hebben deelnemende zorgprofessionals die in aanraking komen met mensen met afasie kennis over onderstaande relevante onderwerpen die gedurende het symposium aan bod komen:

-       Plasticiteit van het beschadigde brein

-       Impact van afasie op het leven van mensen met NAH in de chronische fase van hun aandoening

-       Werkvormen bij groepsbehandeling voor mensen met afasie

-       Mogelijke veranderingen op het gebied van identiteit bij mensen met afasie 


 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
DementieverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Geriatrie-GerontologieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
24-9-2019
Tijd16:00 - 19:30
Locatie

Samenvatting Organisatie
De afasiecentra Mendel en de Liede zijn onderdeel van Stichting Ons Tweede Thuis waar mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en mensen met een lichamelijke beperking terecht kunnen. Op beide locaties wordt een breed scala aan activiteiten aangeboden. Hierbij biedt de begeleiding ondersteuning op maat waardoor men zo veel mogelijk wordt gestimuleerd om zelf de regie te behouden.

De activiteiten van de afasiecentra worden begeleid door twee gespecialiseerde logopedisten. Beide afasiecentra zijn verbonden aan de landelijke Afasie Vereniging Nederland (AVN).
Missie:
‘’Een Afasiecentrum biedt behandeling, begeleiding en ondersteuning aan mensen met communicatiebeperkingen ten gevolge van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun omgeving met als doel te komen tot optimale communicatieve zelfredzaamheid van de cliënt in de maatschappij.

Het Afasiecentrum levert dialoog gestuurde professionele zorg aan de cliënt en zijn naasten in de chronische fase, waarbij het volledige traject van behandeling, begeleiding en welzijn kan worden ingezet.

De cliënt werkt in coherente groepen, en wanneer nodig individueel, aan zijn persoonlijke doelstellingen ten aanzien van het aanleren, verbeteren en onderhouden van communicatieve vaardigheden op activiteiten- en participatieniveau.

Er is aandacht voor verliesverwerking en het (her)vinden van rollen en zingeving. Er wordt gewerkt vanuit de overtuiging dat mensen het meeste leren van anderen die in eenzelfde situatie verkeren.
Daarnaast is een Afasiecentrum een expertisecentrum op het gebied van communicatieve stoornissen na NAH waar men terecht kan voor informatie, voorlichting en educatie en waar de mogelijkheid tot onderzoek gefaciliteerd wordt.
Groepsvorming en betrokkenheid van cliënten voor elkaar zijn pijlers van het succes van een Afasiecentrum.
De inbreng van cliënten, de betrokkenheid van deskundige medewerkers en vrijwilligers en een flexibele, afasievriendelijke organisatie als onderdeel van de samenleving zijn belangrijke uitgangspunten. ‘’
Afasiecentrum. Missie van afasiecentra. Geraadpleegd van: https://www.afasiecentrum.nl/missie-afasiecentra
Zwarteweg 98
1431 VM
Aalsmeer
0297 75 39 00