Opleidingen details Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland
VVGN herfstcongres 2019 "Leefstijl en Verslaving" (ID nummer: 369405)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Verslavingsgeneeskunde619-9-2019 t/m 18-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Op 19 september 2019 organiseert de VVGN het Herfstcongres - leefstijl en verslaving.

Wat doet de verslavingsarts met leefstijlen? Het Nationaal Preventieakkoord richt de aandacht op tabaksafhankelijkheid, problematisch alcoholgebruik en obesitas, maar hoe vertaalt zich dat in de spreekkamer van de verslavingsarts, hoe worden doelgroepen bereikt en welke positie heeft de verslavingsarts hier in?

Prof.dr.ir. C.P. (Onno) van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht leidt het symposium in. Hij heeft de staatsecretaris geadviseerd met betrekking tot het preventieakkoord.

Hij richt zich op de gevolgen van voorgestelde preventiemaatregen en de bereikbaarheid van risicogroepen.

Een aantal sprekers zal vervolgens ingaan op interventies gericht op roken. Zo zal Trudi Tromp, gepensioneerd verslavingsarts KNMG, spreken over de behandeling van complexe patiënten met hun tabaksverslaving. Onderwerpen rond het stoppen van roken; als interacties met psychiatrische medicatie, co-morbide psychiatrische problematiek en zwangerschap zullen de aandacht krijgen.

Marieke Helmus, verslavingsarts KNMG en strategisch adviseur Rookvrij! bij Pharos, zal na haar eerdere succes op het symposium van Arts en Leefstijl een inspirerend betoog houden over de eerste 1000 dagen van de mens en de mogelijke interventies om te stoppen met roken bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Stichting Mainline, organisatie ter bevordering van de gezondheid van mensen die drugs gebruiken en ter verbetering van de rechtspositie, gaat in op de effecten van het niet-roken beleid in de verslavingszorg voor bepaalde doelgroepen. Het spanningsveld tussen de beleidsidealen uit het preventieakkoord en de leefwereld van de betrokken gebruikers staat hierbij centraal.

De preventieve maatregelen om problematisch alcoholgebruik bij jongeren te voorkomen zullen worden belicht door Jeroen Lammers, senior projectmedewerker opvoeding en educatie bij het Trimbos Instituut. Hij is projectleider bij ‘de gezonde school en genotmiddelen’ en is betrokken bij onderzoek naar leefstijlinterventies bij jongeren.

Doel Symposium

Het programma biedt inzicht in de positie van de verslavingsarts bij leefstijl en het preventie akkoord, waarbij een aantal onderwerpen worden belicht.

- inzicht in de behandeling van tabaksafhankelijkheid bij complexe patiënten, complicaties bij co-medicatie en co-morbiditeit.

- behandeling van tabaksafhankelijkheid bij doelgroepen met beperkte gezondheidsvaardigheden en aandacht voor de eerste duizend dagen.

- inzicht in het perspectief van MAINLINE, organisatie voor gebruikers, naar het niet-rekenbeleid in de verslavingszorg en de gevolgen voor de gebruikers en de toegankelijkheid van de zorg.

- inzicht in verslavingspreventie bij jongeren, het Preventure programma en de IJsland aanpak.

- inzicht in alcoholproblematiek bij ouders en verandering van leefstijl

- inzicht in Chemsex, leefstijl en aanpak

- inzicht in afhankelijkheid van anabole androgene steroïden.

(Mini)symposium
Bestand  
Programma 19 september 2019.pdf17-7-2019 14:18681 KB
250
Leden VVGN: 200,--
Niet-leden: 250,--
19-9-2019
Tijd09:00 - 17:00
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)


 De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) is op 4 september 1985 te Amsterdam opgericht met als doelstelling "de bevordering van de kwaliteit van de verslavingsgeneeskunde in wetenschappelijke zin";

De VVGN tracht (statutair art. 3) dit doel onder meer te bereiken door:
•het formuleren van wetenschappelijke vragen op het gebied van de verslavingsgeneeskunde
•het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in de verslavingsgeneeskunde
•het bevorderen binnen de verslavingsgeneeskunde van deskundigheid, professionaliteit en het methodisch overdraagbaar maken van verworvenheden, waar mogelijk in samenwerking met andere instituten
•het ontwikkelen van activiteiten waarmee de leden voorzien kunnen worden van actuele inhoudelijke informatie aangaande de verslavingsgeneeskunde
•het bevorderen en onderhouden van internationale contacten ten behoeve van de verslavingsgeneeskunde
•het bevorderen en onderhouden van activiteiten om contacten te leggen met voor de verslavingsgeneeskunde relevante organisaties binnen en buiten de verslavingszorg
•het ondernemen van activiteiten en alle andere wettige middelen die de doelstelling dienen en verder middels i. bevorderen van de erkenning van de specificiteit van de verslavingsgeneeskunde  bevorderen van de ontwikkeling van behandelmethodieken binnen de verslavingsgeneeskunde  bevordering van het bereiken van consensus binnen de verslavingszorg
 

Postbus 149
2130AC
Hoofddorp
Postbus 149
2130 AC
Hoofddorp
06-10247261