Opleidingen details Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde Sportmedische Aspecten van Wielersporten (ID nummer: 369399)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster16 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Fietsen is een in populariteit groeiende sport. Met 1.4 miljoen fietsfanaten staat wielrennen in de top-3 van populairste sporten in Nederland. Steeds meer mensen beginnen met wielrennen met name om lange en zware tochten te gaan fietsen. Denk hierbij ook aan de sponsorevenementen zoals de ‘Alpe d’Huzes’ en ‘Tour for Life’. De praktijk leert dat niet alleen ervaren wielrenners, maar ook de minder ervaren wielrenner zijn grenzen wil verleggen (al dan niet om geld binnen te halen voor het goede doel). Niet iedere wielrenner weet echter even goed hoe hij/zij zich moet voorbereiden. Velen van hen zullen met vragen naar het Sportmedisch advies centrum/de Sportmedische instelling komen voor advies of met de vraag of u een ‘gezondheidsverklaring’ af kunt geven die in het buitenland vaak verplicht is (BasisPlus Sportmedisch onderzoek).  Dat is dan ook de reden waarom de SOS vrijdag 13 september 2019 een cursus Sportmedische Aspecten van Wielersporten organiseert.

De doelstelling van de cursus is om de aios sportgeneeskunde in 1 dag te scholen in de sportmedische randvoorwaarden van een verantwoorde beoefening van de wielersport.

In de cursus wordt o.a. aandacht besteed aan de specifieke trainingsfysiologie van wielrennen, (de afstelling fiets in relatie tot) specifieke fietsblessures, voedingsaspecten, de zin en onzin van (screenend) bloedonderzoek (/biologisch paspoort) en de cardiologische pathofysiologie van duursportbeoefeningprécompetitiescreening.

De behandeling van de sportspecifieke problematiek zal deels geschieden aan de hand van casuïstiek. Alle cursisten krijgen twee weken van tevoren een aantal casus per mail toegezonden met het verzoek deze voorafgaande aan de cursus in te vullen en mee te nemen ter bespreking. Als iemand zelf casuïstiek in de groep wil bespreken, wordt deze verzocht dit uiterlijk twee weken van te voren bij Els Stolk aan te geven (mailadres: elss@sportgeneeskunde.com ). In de middag zal de ingebrachte/voorbereide casuïstiek plenair worden besproken.

Ook staat in de middag het onderdeel ‘eigen vaardigheid’ op het programma. Dit praktijkonderdeel wordt dit keer ingevuld als indoor fietstesten op ergometers waarin aandacht kan/zal worden geschonken aan verschil tussen anaerobe en aerobe kritieke periodes die belangrijk zijn in wielrennen. Alle cursisten krijgen de mogelijkheid om vermogens-/maximaaltesten te ‘ondergaan’ met een duur van 30 sec, 60 sec en 5 minuten, zodat zij ‘aan den lijve’ kunnen ervaren hoe dat aanvoelt en hoe intensief dat is.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma.pdf17-7-2019 13:5584 KB
325
Inclusief lunch en cursusmateriaal
Hoofdniveau
A : Algemeen en niet gespecificeerd
L: Bewegingsapparaat
Tijd09:00 - 17:15
LocatieBilthoven (NL) (Toon kaart)

De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich op het aanbieden van cursussen en congressen op het gebied van de sportgeneeskunde. De SOS is een samenwerkingsverband van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen (NIOS).

Professor Bronkhorstlaan 10A
3723 MB
BILTHOVEN
Postbus 52
3720 AB
BILTHOVEN
030 2252290