Opleidingen details Bestemming Bereikt Trainingen
Mindfulness voor logopedisten (ID nummer: 369243)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing1423-9-2019 t/m 23-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De cursus ‘Mindfulness voor logopedisten’ is een tweedaagse kennismaking met mindfulness met een grote link naar de logopedische praktijk. Er wordt een basis gelegd om zelf met meer aandacht in het werk te staan. Daarnaast staat educatie rondom klachtbeleving en stress centraal en worden oefeningen aangereikt die praktisch zijn voor de logopedische behandeling.

  • Wat is Mindfulness Based Stress Reduction, Mindfulness Based Cognitive Therapy en Mindfulness Based Interventions? 
  • Wat zijn de doe- en zijnmodus? Wat is de rol van de automatische piloot hierbij? 
  • Hoe kunt je zelf als logopedist met meer aandacht in de behandeling staan? Hoe kunnen de 7 basisprincipes van mindfulness hierbij helpen? 
  • Wat is stress? Wat zijn de gevolgen van stress? Wat is de invloed van stress op de logopedische klacht en het herstel? 
  • Wanneer een cliënt (of therapeut) tegen een grens aanloopt; wanneer vraag je iemand een grens over te gaan en wanner vraag je iemand tijdig te stoppen? 
  • Hoe kan mindfulness geïntegreerd worden in de logopedische interventie? 
  • Observeren vs. interpreteren
  • Mindful communiceren 
  • Instructies voor het geven van op mindfulness gebaseerde oefeningen (lichaamsverkenning, ademen met aandacht) 

Mindfulness is niet iets dat men leert door er een boek over te lezen. Je kunt immers ook geen piano leren spelen door er een boek over te lezen. De cursus is praktisch van aard. De cursus biedt voldoende theoretische onderbouwing die vervolgens direct wordt omgezet in praktische oefeningen. Er wordt gewerkt met formele beoefening (er voor gaan zitten) en met informele beoefening (een activiteit uitvoeren met de principes van mindfulness). Daarnaast zijn er opdrachten in tweetallen en wordt er tijd genomen om individueel te reflecteren. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij in de twee weken tussen de cursusdagen een half uur per dag thuis oefenen en hiervan een logboek in te vullen. Daarnaast dienen ze dagelijks een activiteit uit te voeren met volle aandacht en ook hierover te reflecteren. 

Beroepsgroep
Logopedisten
Cursus
 NVLF - Logopedisten
• De logopedist weet wat 'mindfulness' is en kent het verschil tussen MBSR, MBCT en MBI.
• De logopedist kent de verschillen tussen formele en informele beoefening.
• De logopedist herkent de doe-modus, zijn-modus en de automatische piloot bij zichzelf én bij de cliënt
• De logopedist is bekend met de 7 basisprincipes van mindfulness (niet-oordelen, geduld, beginners mind, vertrouwen, niet-streven, loslaten, acceptatie)
• De logopedist kan een verband leggen tussen de 7 basisprincipes en wat dit voor de logopedische therapie kan betekenen.
• De logopedist weet wanneer hij/zij zijn/haar grens bereikt, kan de eigen grenzen bewaken en hierop inspelen.
• De logopedist reflecteert over de voordelen van volledige aandacht en opmerkzaamheid in de behandeling.
• De logopedist kent de symptomen van stress, de fysiologie en oorsprong van stress.
• De logopedist weet wat de invloed van stress is op de behandeling (vanuit therapeutisch perspectief) en op (het herstel van) de logopedische klacht (vanuit perspectief van de cliënt).
• De logopedist kent de gevolgen van de verschillende manieren van waaruit stress beantwoord kan worden: automatische reactie en vanuit de bewuste respons en weet wat de eerste stap is om stress bewust te beantwoorden.
• De logopedist kan de cliënt een aantal mindfulness principes bijbrengen ten behoeve van bijvoorbeeld pijn, stress of ziektebeleving.
• De logopedist weet hoe hij/zijn een aantal op mindfulness gebaseerde oefeningen kan aanbieden (lichaamsverkenning, ademen met aandacht).
• De logopedist integreert de principes en technieken van mindfulness in de behandelingen.
• De logopedist integreert de principes en technieken van mindfulness in de communicatie.
Bestand  
Programma.pdf16-7-2019 11:3317 KB
Hanneke Bax is logopedist en mindfulnesstrainer. De eerste jaren na het afstuderen merkte ze dat het haar veel energie kostte om veel cliënten met zeer uiteenlopende stoornissen op een dag te zien en dat dan ook nog eens perfect te willen doen. De stress liep op. Op het moment dat ze door een mindfulnesstraining met meer aandacht in haar werk ging staan, merkte ze dat ze meer energie overhield én haar cliënten beter kon helpen. Tijdens een reis in Nepal verdiepte ze zich in verschillende stromingen van meditatie. Toch bleek mindfulness, door de simpelheid en de link naar de Westerse denk- en leefwereld, het meest effectief om toe te passen in haar dagelijks leven. De opleiding tot mindfulnesstrainer heeft ze gevolgd bij Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Hanneke werkt sinds 2012 in haar eigen praktijk ‘Bestemming Bereikt trainingen & logopedie’ met sprekers en zangers met stemproblemen. Daarnaast geeft ze trainingen en ze mediteert, zingt en schrijft.
12
10
350
incl. BTW, koffie/thee en cursusmateriaal
Tijd9:30 - 12:00
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd19:30 - 22:00
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd19:30 - 22:00
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Bestemming Bereikt trainingen, o.l.v. Hanneke Bax, biedt trainingen op het gebied van stem en mindfulness. Bij Bestemming Bereikt logopedie geeft zij logopedische therapie voor (met name) volwassenen met problemen op het gebied van de spreekstem, zangstem, adem, globus en verstaanbaarheid. Hanneke heeft een opleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd bij Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. 

Homeruslaan 59a
3581MD
Utrecht
0618018761