Opleidingen details Het Congresbureau v/h Erasmus MC

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omgaan met lichamelijk onverklaarde klachten (ID nummer: 369072)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 2117-11-2019 t/m 6-11-2021

SOLK training

Artsen hebben niet voor alle klachten van patiënten een medische verklaring en vinden consulten met patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) doorgaans lastig. Patiënten voelen zich dikwijls onbegrepen door de dokter. Omdat er veel patiënten met SOLK een medisch specialist bezoeken, is er in het Erasmus MC een SOLK training ontwikkeld waarin specialisten en aios leren beter door te vragen naar deze klachten en hun uitleg en advies beter af te stemmen met patiënt en huisarts. Uit onderzoek blijkt dat getrainde specialisten effectiever communiceren met SOLK patiënten dan ongetrainde artsen. Deelnemers waarderen de praktische toepasbaarheid van de training met een 9,3.

Omdat in de praktijk blijkt dat de 4 bijeenkomsten, waaruit de klassieke SOLK training bestaat, lastig zijn in te roosteren, ontwikkelt het Erasmus MC momenteel een blended versie van de training (eveneens 14 uur), waarbij face-to-face bijeenkomsten en online zelfstudie met opdrachten worden gecombineerd.

De verwachting is dat meer artsen hier gebruik van kunnen gaan maken én de kwaliteit van de training gewaarborgd blijft.

 

Leerdoelen

De arts heeft na afloop van deze training:

Een brede kennis aangaande theorie, achtergronden, epidemiologie, etiologie, behandelmodellen en behandelmogelijkheden voor patiënten met SOLK en somatoforme stoornissen.

De vaardigheid cognitief gedragstherapeutische technieken in te zetten in consulten met patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten voor wat betreft exploratie, uitleg, vervolgbeleid en terugrapportage:

Exploratie van lichamelijke, emotionele, cognitieve, gedragsmatige en sociale aspecten van de lichamelijk onverklaarde klachten van een patiënt via de SCEGS analyse.

Uitleg geven aan patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten op basis van de bevindingen uit exploratie, anamnese en onderzoek over de oorsprong en het beloop van hun klachten.

Uitleg geven over de rol van vicieuze cirkels en neerwaartse spiralen bij het in stand houden van de lichamelijke klachten.

Uitleg geven aan patiënten met onverklaarde klachten wat ze van aanvullend specialistisch onderzoek kunnen verwachten.

Effectief geruststellen van patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten.

Adequaat reageren op onzinnige verwijzingen.

Adequaat een terugrapportage naar de huisarts maken, waarin de verwijsvraag van de huisarts zowel als de hulpvraag van de patiënt met lichamelijk onverklaarde klachten beantwoord wordt met een duidelijke uitleg over bevindingen en advies.

 

Praktische informatie

In het najaar willen we deze blended SOLK training uittesten in zowel het Erasmus MC Rotterdam als het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist.

Aios en specialisten, die met regelmaat SOLK patiënten op hun spreekuur zien, kunnen zich aanmelden.

In het Erasmus MC zijn Paul van Daele, internist en Anne Weiland de trainers. De face-to-face bijeenkomsten zijn op 7 november en 12 december 2019 en 5 maart en 16 april 2020 van  17-21 uur.

 

Inschrijving, betaling en accreditatie

Via het Congresbureau van het Erasmus MC, http://www.hetcongresbureau.nl.

Aios betalen 510,- euro en kunnen bij hun opleider vrijstelling aanvragen voor de modules communicatie en samenwerking uit het DOO.

Medisch specialisten betalen 710,- euro en Verpleegkundige specialisten ontvangen accreditatie voor 11 punten (is aangevraagd).

Bekostiging van de training voor artsen in het Erasmus MC kan via het Persoonlijk Budget.

 

Meer weten?

Anne Weiland, coördinator SOLK – onderzoek en onderwijs

Afdeling Inwendige Geneeskunde, Erasmus MC Rotterdam

T.  06 18559690, a.weiland@erasmusmc.nl

https://www6.erasmusmc.nl/onverklaarde-klachten/

 

 

 

 

&

(Meerdaagse) Nascholing
710
AIOS kunnen voor € 510,00 deelnemen,, verpleegkundige specialisten voor €395,00 en medisch specialisten € 710,00. Cursisten kunnen dit bedrag van hun persoonsgebonden budget opnemen
Tijd17:00 - 21:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd17:00 - 21:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

a

Burg. s'Jacobplein 51
3015 CA
Rotterdam
Postbus 2040
3000 CA
Rotterdam
010 - 704 38 78
Selecteer een bestand aub.