Opleidingen details VGCt - Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën
Docentennmiddag VGCt (ID nummer: 369048)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog431-8-2019 t/m 30-8-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Tijdens de docentenmiddag volg je naast de plenaire lezing 1 workshop naar keuze.

Vlak voordat het studiejaar weer begint heb je al VGCt docent de kans om je didactische vaardigheden op de frissen. We leren van alles over onderwijs geven met behulp van digitale leermiddelen en gaan daarna aan de slag met onderwijs geven over FaBa’s of met het werken met trainingsacteurs. Ook krijg je een update van de meeste recente ontwikkelingen in de VGCT opleiding.Een middag die je niet mag missen!

 

Workshop 1.Onderwijs geven over FaBa’s
door Erik ten Broeke

Een vaak gehoord probleem voor zowel docenten als supervisoren is dat werken met en onderwijzen van FABA lastig kan zijn. Cursisten ervaren de uitleg van docenten over FABA vaak als abstract en zien en ervaren niet de waarde ervan in de praktijk. De uitdaging voor docenten is er voor zorgen dat cursisten het maken van relevante FABA goed onder de knie krijgen. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat hoe beter de docent zelf is in het maken en gebruiken van FABA, des te makkelijker het wordt de noodzakelijke kennis en vaardigheden effectief over te brengen. Deze workshop is dan ook bedoeld om je eigen kennis op het gebied van het gebruik van FABA aan te scherpen, zodat je vaardiger wordt in het overbrengen van de desbetreffende werkwijze aan je cursisten.

Om optimaal te kunnen profiteren van de workshop is het belangrijk om vooraf te bedenken wat je eigen uitdagingen zijn bij het opstellen van FABA en – in het verlengde daarvan – wat met name lastig is bij het onderwijs rond dit onderwerp. Bij aanvang worden de onderwerpen geïnventariseerd en daarna uitgewerkt door 1) het bespreken van het conceptuele kader van FABA, 2) het geven technische tips en 3) het bespreken van casuïstische voorbeelden.

  • Na afloop van de workshop heb handvatten voor optimaal onderwijs omtrent FABA aan cursisten uit basis en vervolgopleidingen CGt.

 

Workshop 2. Werken met trainingsacteurs

Door Loek Peute en Carla Steeman

Deelnemers aan cursussen die recent hun master behaalden zijn gewend aan een rijke leeromgeving en verwachten veel hun docenten. Docenten willen op hun beurt tegemoet komen aan hooggespannen verwachtingen van hun cursisten en ook aan de uitdaging van de klinische praktijk om competente cognitief gedragstherapeuten af te leveren. Het werken met trainingsacteurs biedt de mogelijkheid om zo’n ‘rijke en uitdagende leeromgeving’ te creëren. 

Sommige docenten hebben hier weinig ervaring mee of vinden het lastig om voor zich te zien hoe ze een acteur in kunnen zetten. Anderen werken er al mee, maar zouden meer willen weten hoe ze het op een andere manier in kunnen zetten.

In deze workshop maak je kennis met het werken met een trainingsacteur en weet je hoe je een acteur in kunt zetten. Je gaat ook zelf praktisch aan de slag.

Doel

Na afloop van de workshop:

-Weet je wat het nut is van het inzetten van een trainingsacteur.

-Heb je kennis gemaakt met het werken met een acteur.

-Heb je kennis gemaakt met een aantal vormen waarmee je kunt werken met een acteur in de lessen.

Op 11 oktober biedt de VGCt een verdiepingsdag aan waarbij er meerdere werkvormen aan bod komen, er aandacht wordt besteed aan toetsing met behulp van een acteur en hoe je een acteur aan kunt sturen vooraf en in de lessen.

 

Plenaire lezing:

Titia van der Ploeg is specialist in Activerend Opleiden. Met ruim 20.000 mensen die van haar geleerd hebben hoe je activerend opleidt weet zij als geen ander hoe je deelnemers op het puntje van de stoel krijgt – en er af. Maar hoe kun je activerend werken met digitale leermiddelen?

Titia zal tijdens haar lezing ingaan op de zin en onzin van het gebruik van digitale leermiddelen. Wat moet je wel en niet doen? Wanneer is het gebruik van digitale leermiddelen aan te raden, en wanneer kun je beter gebruik maken van ‘klassieke’  leermiddelen. Op welke manier kun je digitale leermiddelen inzetten om je onderwijs te activeren?

 

Na de lezing weet je:

  • Wanneer en voor wie je digitale leermiddelen kunt inzetten
  • Wat de do’s en dont’s zijn op het gebied van digitale leermiddelen
 Verbredend
 Verdiepend
50
70
ja
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
31-8-2019
Locatie

Wetenschappelijke vereniging voor gedrags- en cognitieve therapieën

Postbus 14081
3508 SC
UTRECHT
0302543054