Opleidingen details KNMG district XIV Groot Gelre

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Jaarvergadering KNMG Groot Gelre (ID nummer: 368384)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 329-10-2019 t/m 8-10-2020

Artsen van alle specialismen zien dagelijks de vele nadelige gevolgen van roken in de spreekkamer. De KNMG streeft dan ook naar een rookvrije samenleving en heeft hiervoor het dossier ‘Tabaksontmoediging’ opgesteld. En dit is met jaarlijks 20.000 tabaksdoden in Nederland nog steeds heel hard nodig.

Artsen laten zich in het maatschappelijk debat rondom stoppen met roken dan ook steeds vaker horen. Ze zetten zich in voor lokale maatregelen, bijvoorbeeld het rookvrij maken van sportclubs, als ook landelijke maatregelen door te pleiten voor overheidsingrijpen en het aanklagen van de tabaksindustrie.

KNMG heeft een van de grootste voorvechtsters voor een rookvrije samenleving, longarts Wanda de Kanter, gevraagd haar ervaringen met ons te delen. Zij is één van de initiatiefneemsters van de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Daarnaast trekt zij door Nederland voor diverse lezingen en workshops en is zij (samen met collega-longarts Pauline Dekker) auteur van twee boeken over dit onderwerp.

 

Workshop motiverende gespreksvoering 

Dankzij deze en vele andere initiatieven staat het thema Stoppen met Roken nog steeds volop in de aandacht. Maar hoe bewerkstellig je met al deze kennis ook succes in de spreekkamer? En hoe creëer je blijvende gedragsverandering om terugval te voorkomen? De ervaring leert immers dat veel rokers meerdere pogingen nodig hebben om te stoppen en dat 90 procent van de gestopte rokers na een jaar opnieuw is begonnen.

 

 

Motiveren tot stoppen  en voorkomen van terugval.

Stoppen met roken is bij veel patiënten een lastig onderwerp om aan de orde te stellen. Hulpverleners zijn bang dat het de patiënt-hulpverleners relatie beïnvloedt door de weerstand die kan ontstaan.

Hoe ga je op een goede en effectieve manier in gesprek met de patiënt over stoppen met roken? Hoe begeleid je effectief met als doel een gedragsverandering (rookvrij blijven) op lange termijn. Wat werkt wel en wat niet?

In de workshop zullen de achtergronden van motiverende gespreksvoering belicht worden en handvatten gegeven worden om op een doelmatige manier met patiënten  in gesprek te gaan.

Dit zal op een interactieve wijze gedaan worden, waarbij de deelnemers  zelf ook kunnen ervaren wat het effect van motiverende gespreksvoering is.

 

De workshop zal ongeveer 40 minuten dure

Meer informatie en inspiratie is te vinden op de volgende websites:

https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/tabaksontmoediging.htm

http://www.nederlandstopt.nu/    

https://sickofsmoking.nl/

https://www.trimbos.nl/kennis/stoppen-met-roken

(Mini)symposium
0
Tijd18:00 - 22:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

regionaal KNMG district Groot Gelre

geen
geen
geen
Molenstraat 30 Zevenaar
6901 CD
Zevenaar
06-23846352
Selecteer een bestand aub.