Opleidingen details prevents

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Diabetes Overleg 2020 (ID nummer: 368288)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing geriatrie323-3-2020 t/m 22-3-2021

Zoals u weet worden bij het Diabetes Overleg elk jaar drie bestaande patiënten besproken, allen met een intrigerend diagnostisch of therapeutisch probleem, samenhangend met hun diabetes. Welke casus mag u in het komende Diabetes Overleg tegemoet zien?

Tijdens de zwangerschap is het bij vrouwen met diabetes een uitdaging - met name bij type 1 - om de glucoseregulatie scherp onder controle te houden vanwege de voortdurend veranderende behoefte aan insuline. De Continue Subcutane Insuline-Infusie (CSII), de Continue Glucose Monitoring (CGM) en Flash monitoring kunnen daarbij een faciliterende rol spelen. De eerste casus in dit Diabetes Overleg zal gaan over diverse aspecten van diabetes en zwangerschap, maar zeker ook over de effecten op klinische eindpunten van de genoemde technische hulpmiddelen, preconceptioneel en tijdens de zwangerschap zelf. 

Op veler verzoek zal in deze nascholing opnieuw aandacht worden besteed aan de inzet van de SGLT2 remmers; dit keer zal de nadruk liggen op chronische nierschade. Aan de hand van een patiënt met diabetische nefropathie en zeker ook met de laatste wetenschappelijke onderzoeken in de hand, zullen de effecten en de plaats van deze groep middelen bediscussieerd worden. 

Diabetes is, anders dan wij vroeger misschien dachten, een heterogene aandoening. Indien wij toe willen werken naar een meer gepersonaliseerde behandeling, zou een nieuwe classificatie naar ernst en progressie van deze ziekte ons misschien kunnen helpen in de dagelijkse praktijk, maar ook om patiënten te identificeren die een verhoogd risico lopen op complicaties. Aan de hand van de derde casus wordt u gevraagd mee te denken over deze classificatie bestaande uit 5 subgroepen en vooral over de vraag welke patiënten het meest baat hebben (en welke patiënten juist niet) bij een vroege en strikte glycemische interventie.

Wij denken met bovenstaande casus u weer een interessante en leerzame avond te kunnen aanbieden. Zoals gebruikelijk zal er weer een moderator-diabetoloog en een deskundigenpanel aanwezig zijn met wie u onbeperkt in overleg kunt gaan: het Diabetes Overleg is er voor u! 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Diabetes ZorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA)NAPA / NVBMH
1 2
(Mini)symposium
35
35 voor specialisten en huisartsen, 17,50 voor ANIO'S, verpleegkundig specialisten en physician assistants
Hoofdniveau
Congres/Symposium
Tijd17:45 - 21:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieDe Bilt (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieWassenaar (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieEelderwolde (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Medisch congresbureau

Julianalaan 23
3481 CJ
Harmelen
06-53401561
Selecteer een bestand aub.