Opleidingen details OCRN
Verdiepingscursus dyslexie; de sociaal-emotionele gevolgen van dyslexie (ID nummer: 368098)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie513-11-2019 t/m 12-11-2022
K&J/OG opleiding - behandeling 513-11-2019 t/m 12-11-2022
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie313-11-2019 t/m 12-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Binnen de organisatie worden behandelingen aangeboden binnen de (vergoede en niet-vergoede) dyslexiezorg. De behandeling is onder andere gericht op het verbeteren van de lees- en/of spellingvaardigheden van het kind in systemische context. Hierin is aandacht voor  het verbeteren van vaardigheid, maar ook voor het leren omgaan met dit leerprobleem (psycho-educatie). De dyslexiebehandeling is protocollair opgezet en wordt nagenoeg bij alle cliënten succesvol afgesloten. Het vergroten van de zelfredzaamheid en zelfvertrouwen van het kind is één van de doelen van de behandeling. Dyslexie, de diagnose en de schoolontwikkeling voorafgaand aan het dyslexieonderzoek kunnen van grote invloed zijn op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een cliënt. 

De sociaal-emotionele ontwikkeling kan positief worden beïnvloed door de dyslexiebehandeling en daarbij de benadering van de behandelaar naar de cliënt en diens omgeving. Een dyslexiebehandelaar dient kennis te hebben over welke invloed dyslexie op de sociaal-emotionele ontwikkeling kan hebben, en daarbij hoe de sociaal-emotionele ontwikkeling weer positief beïnvloed kan worden. Zo kan de behandelaar de juiste benadering tonen naar een cliënt. In de praktijk blijkt dat dyslexiebehandelaren wel weten dat dyslexie invloed kan hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling (vanuit eerdere opleiding), maar zoekend zijn in hoe ze cliënten hier goed in kunnen begeleiden en ondersteunen in de behandelcontext. Deze scholing is bedoeld om behandelaren een richting te geven over hoe zij als behandelaar een rol kunnen spelen in de positieve ontwikkeling, zelfwaardering van een cliënt en daarnaast hoe zij het systeem (ouders en school) van de cliënt hierin adviezen kunnen geven indien nodig. 

 

Aan het einde van de ‘verdiepingscursus dyslexie; de sociaal-emotionele gevolgen van dyslexie’

- hebben de deelnemers kennis van de theoretische achtergrond over de invloed van dyslexie op de sociaal-emotionele ontwikkeling; 

- hebben de deelnemers kennis over de cognities van een cliënt met dyslexie over zijn/haar leerprobleem;

- hebben de deelnemers kennis over de beleving van de inzet die het leerprobleem vraagt van een cliënt;

- hebben de deelnemers kennis over de beleving van een cliënt over zijn/haar leerprobleem;

- hebben de deelnemers kennis over welke invloed de omgeving heeft op de beleving van het leerprobleem;

- hebben de deelnemers voldoende inzichten en vaardigheden ontwikkelt om het geleerde tijdens de behandelingen met cliënten in te zetten.

23-9-2021 t/m 7-10-2021
Tijd18:30 - 21:00
Locatie Groningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe cursus bestaat uit twee avonden. Deze wordt online aangeboden.

13-11-2019 t/m 27-11-2019
Tijd18:00 - 20:30
LocatieJoure (NL) (Toon kaart)

OCRN is een instelling voor diagnostiek en behandeling van leerstoornissen en kinder- en jeugdpsychiatrische problematiek. OCRN heeft dan ook twee afdelingen: Leerproblemen en GGZ Kinderen & Jeugd.

OCRN is bij uitstek multidisciplinair: de wetenschapsgebieden psychiatrie, orthopedagogiek, psychologie, psychotherapie, neuropsychologie en linguïstiek werken bij OCRN nauw samen.

OCRN werkt vanuit een diep respect voor het kind, de jongere en zijn of haar omgeving en wil vanuit die respectvolle houding - in een harmononieuze samenwerking - bijdragen aan de kracht van de cliënt en zijn of haar leef- en leeromgeving.
 

Paterswoldseweg 802
9728 BM
Groningen
Postbus 8159
9702KD
Groningen
(050) 750 13 49