Opleidingen details de Viersprong

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

MBT-F (ID nummer: 367847)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten1317-9-2019 t/m 16-9-2020

Problemen met mentaliseren kunnen aan de basis liggen van verschillende psychische problemen en vastgelopen interacties en conflicten binnen gezinnen. Steeds meer therapeuten maken gebruik van een mentaliseren-bevorderend kader om kinderen en jongeren en hun gezinnen te helpen met (vaak) ernstige problemen . 

Voor wie

De hier aangeboden tweedaagse training Mentalization-Based Treatment voor families (MBT-F) richt zich specifiek op het werken met gezinnen. De training is een specialistische vervolgcursus op de Training MBT Theorie & Praktijk Deel I. De training is bedoeld voor hulpverleners die met jongeren en gezinnen werken en zich willen verdiepen in de essentiële theoretische en praktische aspecten van Mentalization-Based Treatment voor gezinnen.

 

Training

De training omvat zowel een theoretisch als praktisch luik. In het theoretische deel zult u vertrouwd gemaakt worden met de belangrijkste theoretische aspecten van Mentalization-Based Treatment. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de ontwikkeling van het vermogen tot mentaliseren binnen gezinnen. Het accent ligt op de ingewikkelde interactie tussen een bestaande gehechtheidrelatie binnen gezinnen, de neurobiologische veranderingen in de adolescentie, de daaruit resulterende ontwikkelingstaken en de impact daarvan op jongeren en ouders.

 

Methode

De training bestaat uit een theoretische presentatie en praktische oefeningen. Door middel van rollenspellen zullen MBT-interventies geoefend worden. De training biedt voldoende ruimte en veiligheid om vragen te stellen en eigen ervaringen in te brengen.

Doelstelling

Na afloop van deze opleidingsdagen zijn deelnemers op de hoogte van recente wetenschappelijke kennis op het vlak van mentaliseren en mentaliseren-bevorderende therapie binnen gezinnen. Daarnaast krijgen ze handvatten om in de eigen praktijk het mentaliseren bij de jongeren en gezinnen te bevorderen:

- Hoe goed en slecht mentaliseren te herkennen in gezinnen
- Hoe basisconcepten uit de systeemtheorie gezien worden vanuit een mentaliserend kader (oa triades/dyades, circulariteit, gezinsstructuur/minuchin, narratieve systeemtherapie/constructivisme, interpersoonlijk ipv alleen intrapsychisch)
- Hoe samen met het gezin te komen tot een behandeldoel op basis van het assessment
- Kennis over gehechtheidspatronen integreren met de geconstateerde (problematische) gezinsinteractiepatronen
- Welke specifieke MBT-F interventies er zijn om het mentaliseren van de verschillende gezinsleden te bevorderen en wanneer en hoe deze kunnen worden ingezet.
- Hoe het interpersoonlijk mentaliseren van de verschillende gezinsleden kan worden bevorderd

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5
 Deze scholingsactiviteit is geschikt voor Verpleegkundig Specialisten
Cursus
895
Tijd09:00
LocatieBreda (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenVrije inschrijving

Tijd09:00 - 17:00
LocatieBergen op Zoom (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany

De Viersprong is een topklinische derdelijns instelling met ruim vijf jaar specialistische kennis op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen.

De Beeklaan 2
4661 EP
Halsteren
Postbus 7
4660 AA
Halsteren
088-7656200
Selecteer een bestand aub.