Opleidingen details KNMG District Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Masterclass KNMG District Utrecht: “Financiering van het zorgstelsel voor artsen” (ID nummer: 367764)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3226-9-2019 t/m 25-9-2020

I. Inleiding en doelstelling 
Het is belangrijk om als arts goed te weten hoe de financiering van de zorg in Nederland geregeld is, welke ontwikkelingen er zijn. Tijdens de opleiding tot arts wordt hier over het algemeen weinig aandacht aan besteed. Op 26 september 2019 organiseert KNMG-district Utrecht samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een speciale masterclass: “Financiering van het zorgstelsel voor artsen”. Deze masterclass zal plaatsvinden bij de NZa te Utrecht.

Doelstelling
Het doel van deze masterclass is dat artsen uit alle echelons uit de regio Utrecht meer kennis krijgen over de financiering van de Nederlandse zorg en wat de impact is van medische beslissingen op zorgkosten.

II. Achtergrond
Het zorgstelsel in Nederland is complex en de stijgende zorgkosten in Nederland zijn een groot probleem. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft veel kennis van de organisatie en financiering van de zorg in huis. Vandaar dat deze masterclass in samenwerking met deze organisatie is georganiseerd. Wat doet de NZa? Onze gezondheidszorg is een zeer complex samenspel tussen zorgaanbieders, verzekeraars, consumenten, politiek en een divers veld aan belanghebbenden en autoriteiten. Met elkaar organiseren en leveren we het zorgaanbod. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat middenin dat krachtenveld, met een specifieke rol in het zorglandschap. De NZa maakt regels voor bekostiging, houdt toezicht op zorgaanbieders en zorgverzekeraars, doet (data-)onderzoek en adviseert het ministerie van VWS Klik hier voor de website van de NZa.

III. Programma en Leerdoelen
Deze masterclass voor artsen heeft de volgende leerdoelen:

- Hoe zit de financiering van ons zorgstelsel in elkaar?
- Wat is de rol van de NZa, zorgverzekeraars en zorgaanbieders?
- Waarom stijgen de kosten?
- Waarom zijn financiering en inkoop/contractering zo complex?
- Wat moet een arts, daar minimaal van weten?
- Hoe kunnen de tools en het onderzoek van de NZa huisarts en medisch specialist helpen een rol te nemen in het betaalbaar houden van de zorg?

Tijdens deze masterclass wordt invulling gegeven aan deze leerdoelen middels presentaties van drie sprekers, een kennisquiz en een discussie.

IV. Sprekers
- Hoofdspreker Prof. dr. M. Mikkers. Misja is bijzonder hoogleraar ‘Organisatie en financiering van de zorgsector’ aan de economische faculteit van de Tilburg University en Hoofd van het Economisch en Medisch Bureau van de NZa. Hij is gespecialiseerd in het brede veld van organisatie en financiering van de zorg, het Nederlandse zorgstelsel in het bijzonder.
- Anke Leys, Communicatieadviseur NZa. Anke is van origine scheikundige, maar actief in marketing & communicatie voor zorg en wetenschap.
- Spreker Ingrid Seinen, beleidsadviseur NZa. Ingrid is data expert bij het Economisch en Medisch Bureau van de NZa. Zij is opgeleid als theoretisch bioloog en experimenteel econoom en gaat in haar onderzoek voor de NZa op zoek naar de verbinding tussen zorginhoudelijke vragen en beleids-maatschappelijke vragen.
- Avondvoorzitter Mireille Pluijgers, voorzitter KNMG District Utrecht. Zij is organisatieadviseur & arts niet-praktiserend.

(Meerdaagse) Nascholing
0
Tijd19:00 - 22:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Het bestuur van KNMG District Utrecht

Mercatorlaan 1200
3528 BL
Utrecht
Mercatorlaan 1200
3528 BL
Utrecht
0613848949
 
Selecteer een bestand aub.