Opleidingen details UMC Utrecht Academie
B-NS - Inleiding Kinderverpleegkunde 2019-2020 (ID nummer: 367683)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen14 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

1.Inleiding

Een belangrijk kenmerk van de zorg voor (zieke) kinderen is dat je als zorgverlener te maken hebt met een individu in ontwikkeling, kinderen in verschillende leeftijds- en ontwikkelingsfasen die elk een eigen benaderingswijze vragen. Kinderen vormen een diverse groep wat betreft lichamelijke groei, niveau van motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ook wat betreft lichamelijke ontwikkeling en in anatomie, fysiologie en pathologie verschillen kinderen van volwassenen. Daarnaast zijn de onderlinge verschillen tussen kinderen groot. Zuigelingen hebben onder andere beperkte respiratoire en circulatoire reserves en een onrijp immuunsysteem, terwijl een 14-jarige lichamelijk lijkt op een volwassene.

Het ontwikkelingsniveau van het kind is primair bepalend voor de zorg. Een kind reageert op zijn eigen wijze op zijn ziek-zijn, wat tot uiting komt op zowel psychisch, somatisch als op sociaal vlak. Een kind heeft zijn eigen interpretatie van de werkelijkheid en een bepaald verbaal vermogen om dit te uiten. Een bijzonder aspect is dat aandoening, behandeling en ziekenhuisverblijf van invloed kunnen zijn op de verdere ontwikkeling van het kind. Een kind heeft ondersteuning in de zorg nodig, aangepast aan zijn ontwikkelingsniveau en mate van zelfredzaamheid, waarbij het van belang is het normale leef- en ontwikkelingsritme zo veel mogelijk te continueren en te stimuleren.

Op het gebied van de zorg aan kinderen heeft de zorgverlener te maken met kinderen en hun ouders/ verzorgers[1]. Voor beiden heeft hij een specifieke verantwoordelijkheid, omdat kind en ouders een onlosmakelijke eenheid vormen (CZO, 2016).

2.Leerdoelen
 

De leerdoelen van de opleiding zijn ontleend aan de eindtermen van de opleiding (CZO, 2016) en het Expertisegebied kinderverpleegkundige van de V&VN (2015).

De student:

- beschikt over de kennis van ontwikkelingspsychologie, levensfasen van de mens, principes van zelfmanagement en copingstijlen en de psychologische-, motorische- en cognitieve ontwikkeling per leeftijdsfase van het kind;

- beschikt over de kennis m.b.t. normale en afwijkende waarden van vitale functies van het kind in

- de leeftijd van 0 – 18 jaar en heeft kennis van de water- en elektrolyten huishouding en voeding naar leeftijdsfase van het kind;

- beschikt over de kennis m.b.t. culturele en levensbeschouwelijke achtergrond van het gezin en

- diens naasten en stimuleert zelfmanagement; acteert sensitief op maatschappelijke ontwikkelingen, opvoedstijlen en opvoedondersteuning, culturen en de gezonde ontwikkeling van het kind in de context/leefomgeving om een dreigende verstoring in de ontwikkeling te kunnen signaleren en hierop tijdig te interveniëren en creëert daartoe een klimaat waarin ouders de ouderrol kunnen vervullen en de relatie tussen het gezin, kind en de sociale omgeving in stand blijft danwel bevorderd wordt;

- beschikt over vaardigheden waarmee zij de angst, pijn, bezorgdheid, kwetsbaarheid van zowel het kind, ouders en eventuele gezinsleden kan reduceren en is zich daarbij bewust van de existentiële crisis waarin ouders kunnen verkeren;

- beschikt over kennis van de farmacologie en de daarbij behorende contra-indicaties, bijwerkingen,

- leeftijdsgerichte dosering, toediening en pijnmanagementmethoden/-technieken binnen het kinderdomein en van adequate pijnbestrijding en gevalideerde pijnmeetinstrumenten naar leeftijdsniveau en houdt daarbij rekening met de situatie, wens en mogelijkheid van kind en gezin, te gebruiken technieken en methoden van pijnmanagement naast de farmacologische mogelijkheden.

[1] Met ‘ouders’ worden ook verzorgers of naasten bedoeld als onderdeel van het gezinssysteem en als primaire zorgverleners van het (zieke) kind. Voor de leesbaarheid is gekozen voor de term ‘ouders’.

 

Beroepsgroep
Kwaliteitsregister V&V
Verpleegkundigen
Verzorgenden
Opleiding
intern op aanvraag, extern 410,- (+50,- certificaatkosten)
Tijd9:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 17:00
Locatie

De UMC Utrecht Academie verzorgt verpleegkundige vervolgopleidingen, beroepsopleidingen, praktijkbegeleiding, bij- en nascholingen en bedrijfsopleidingen voor alle UMC Utrecht -medewerkers, het hele jaar door.
 

Huispostnummer HB 4.05 Heidelberglaan 100
3584 CX
Utrecht
Huispostnummer HB 4.05 Postbus 85500
3508 GA
Utrecht
088-755 8733