Opleidingen details Pearson Benelux B.V.
Symposium: Behandelen als praten moeilijk is, over compassievolle technologie en andere innovaties (ID nummer: 367586)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten627-9-2019 t/m 26-3-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In het kader van het officiële afscheid van Dr. L.M.C. van den Bosch als hoofd DGT Nederland en de presentatie van het boek over DGT 'Emotieregulatievaardigheden voor verstandelijk beperkte cliënten, organiseren wij in samenwerking met Dialexis het Symposium: Behandelen als praten moeilijk is, over compassievolle technologie en andere innovaties. Het Symposium vindt plaats op vrijdag 27 september 2019 in Cursus- en vergadercentrum Domstad te Utrecht. 

Tijdens het Symposium wordt vooral de vraag gesteld hoe wij als hulpverleners/behandelaars geholpen kunnen worden, onder andere door 'technologische snufjes', als we niet verder kunnen met onze cliënten. 

Wat kunnen we in 2019 doen om mensen te helpen die moeilijkheden hebben om hun ervaringen in woorden uit te drukken? Mensen die ernstige psychische problemen ervaren én tegelijk beperkingen hebben in bepaalde verbale en cognitieve vaardigheden worden vaak uitgesloten van wetenschappelijke onderbouwde behandelprogramma's. Benaderingen die minder beroep doen op cognitieve vermogens en zich richten op de niet-cognitieve vaardigheden en lichamelijke sensaties van de cliënt kunnen uitkomst bieden voor deze doelgroep, en in bredere zin voor alle andere mensen voor wie verbale therapie onvoldoende helpt.

Er zijn hoopvolle ontwikkelingen. Zo leidt de opkomst van de smartphone en draagbare technologie tot nieuwe doorbraken in het domein van metingen in het dagelijkse leven. We gaan na of dit een hulpmiddel zou kunnen zijn om de ervaringen van cliënten te kunnen valideren, zelfs als ze (nog) niet in woorden uitgedrukt kunnen worden. Verder zien we dat hulpverleners hun werkwijze gaan aanpassen zodat ze weer aansluiting vinden bij hun cliënten. 

Verloop in een notendop

Onder voorzitterschap van Dr. Farid Chakhssi psycholoog en onderzoeker, wisselen we eerst van gedachten met drie experts op vlak van nieuwe technologie in de GGZ: 

  • Prof. dr. Inez Myin-Germeys is hoofd van het centrum voor Contextuele Psychiatrie, KULeuven, België. Haar onderzoek focust op hoe psychopathologie ontstaat in de dagdagelijkse interactie van het individu en de sociale context.
  • Dr. Mathijs Noordzij onderzoekt, ontwerpt en onderwijst over compassievolle technologie aan de Universiteit Twente. In het bijzonder doet hij onderzoek naar de mogelijke toegevoegde waarde van draagbare technologie (‘wearables’) en biofeedback in de geestelijke gezondheidszorg.
  • Drs. Roland Sinnaeve is psycholoog, senior DGT trainer in Nederland/België. Hij promoveert op een onderzoeksproject naar de rol van acute en chronische stress in persoonlijkheidspathologie.

Het tweede gedeelte bestaat uit verschillende workshops die gericht zijn op de vraag hoe mensen die problemen hebben hun ervaringen in woorden uit te drukken, bijvoorbeeld  mensen met een verstandelijk beperking, een autisme spectrumstoornis, auditieve beperkingen, emotioneel ontregelde adolescenten geholpen kunnen worden grip te krijgen, al dan niet met het gebruik van draagbare technologie. Daarnaast is er voldoende ruimte voor verbinding met elkaar, de workshopleiders, behandelaars en/of DGT’ers.

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3 4 5
Tijd08:30 - 17:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Pearson Benelux B.V. is een internationaal netwerk van testuitgeverijen. Als grootste in haar branche voor Nederland en Vlaanderen staat Pearson voor 60 jaar ervaring in het uitgeven en distribueren van wetenschappelijk onderbouwde psychologische meetinstrumenten om mensen van alle leeftijden en culturen te bedienen. Van oudsher zijn onze producten gericht op Gezondheidszorg, Human Resource Management, Onderwijs en Logopedie. Momenteel omvat ons aanbod ruim 300 verschillende tests over onder meer persoonlijkheid, vaardigheden en interesses. Tegenwoordig ontwikkelen wij ook steeds meer andere producten en diensten, zoals instrumenten om digitaal te testen, trainingen en consultancy.

Naast het uitgeven van een verscheidenheid aan test- en therapiemateriaal geeft Pearson Nederlandstalige boeken uit voor de vakgebieden psychologie, psychiatrie, pedagogiek en geestelijke gezondheidszorg. Wij richten ons op therapeuten, cliënten, docenten en studenten en op andere belangstellenden.

Kabelweg 37
1014 BA
Amsterdam
020-5815509