Opleidingen details Nederlandse Vereniging Preverbale Logopedie
Landelijke dag ’Werkgroep Logopedie bij 0-2 jarige kinderen’ (ID nummer: 367102)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing419-9-2019 t/m 19-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De landelijke dag is een jaarlijkse bijeenkomst waar de leden van de werkgroep Logopedie bij 0-2 jarige kinderen elkaar ontmoeten. Op deze dag worden naast het houden van de jaarvergadering ook sprekers uitgenodigd over vakinhoudelijke onderwerpen. De onderwerpen van deze lezingen hebben als doel de kennis van de logopedisten te vergroten en de nieuwste onwikkelingen te kunnen volgen.

Studiedag
 NVLF - Logopedisten
Lezing 1
Gastro-oesofageale reflux ziekte (GERD) bij kinderen.
Doel:
- de cursist herkent reflux ziekte bij kinderen.
- de cursist weet wat de impact is van reflux bij kinderen met voedingsproblemen.
- de cursist is op de hoogte van het beleid bij reflux ziekte (richtlijn GERD bij kinderen).

Lezing 2
Screening van slikproblemen bij jonge kinderen met een verstandelijke beperking en de vertaalslag naar de praktijk.
Doel:
- de cursist is op de hoogte van de ervaringen en inzichten uit de dagelijkse praktijk van de spreker om adviezen en aanwijzingen op gebied van eet- en drinkproblemen en kan de bijbehorende richtlijnen 'vertalen' naar de groep mensen met een ontwikkelingsleeftijd van 0-2 jaar.

Lezing 3
Eten bij kinderen met autisme
Doelen:
- de cursist krijgt meer inzicht in de oorzaken en in de standhoudende factoren van eetproblemen.
- de cursist weet welke aspecten van invloed zijn op de eetproblemen, zoals o.a. de sensorische informatieverwerking, het autistisch denken, interacties binnen het gezin en omgevingsfactoren.

Lezing 4
ComOOK: Communicatie Ondersteuning voor Ouders van Kinderen met een beperking
Doel:
- de cursist vergroot de kennis van het stimuleren van de communicatieve ontwikkeling en het gebruik van de Ondersteunende Communicatie bij ouders van jonge kinderen met een communicatief meervoudige beperking.
Bestand  
Uitnodiging landelijke dag 2019.doc4-7-2019 14:21104 KB
 
Mw. S. Theuns, kinder MDL-arts (lezing 1)
- Sinds 2015 Kinder MDL-arts in het Albert Schweizer Ziekenhuis in Dordrecht.
- Neemt deel aan medische adviesraad ACNES Foundation.
- Mw. is lid van van “denktank GERD bij kinderen”, de NVGE, de sectie Maag Darm Leverziekten NVK en van de NVK.

Mw. A. Helder, logopedist (lezing 2)
- afgestuurd als logopedist in Utrecht
- Sinds 2005 werkzaam als logopedist bij Gemiva-SVG Groep,een organisatie in Zuid Holland voor mensen die – tijdelijk of langdurig - ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving.
- Werkzaam op een kinderdagcentrum en op woon- werkvoorzieningen voor (jong-)volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.
- Taken binnen werkveld: signalering, observatie-onderzoek-behandeling, advisering, coaching en scholing op gebied van eten en drinken, gehoor en communicatie.

Mw. A. van Maanen, verpleegkundig specialist Yulius (lezing 3)
- werkzaam als verpleegkundig specialist GGZ in de functie van regie behandelaar. Haar werkzaamheden bestaan diagnostiek, intakes, medicatiecontroles en behandelingen gericht op slaap-, eet-, zindelijkheidsproblemen en verstoorde sensorische informatie verwerking. Ze is medeontwikkelaar van de behandeling “Stap voor stap, hap voor hap, een behandeling voor eetproblemen bij kinderen met autisme” .
- spreker op studiedagen, workshops, congressen, informatieavonden voor professionals en ouders over de behandeling “Stap voor Stap voor kinderen met autisme en eet-, slaap-, zindelijkheidsproblemen en/of sensorische informatie verwerkingsproblemen.

Mw. M. Schulte, orthopedagoog (lezing 4)
- Orthopedagoog sinds 2004
- Tot en met 2018 werkzaam geweest binnen de gehandicaptenzorg als gedragsdeskundige bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/ of ernstige meervoudige beperking.
- Sinds 2019 behandelcoördinator bij Stichting Milo.
Stichting Milo is een zelfstandig behandelcentrum voor Ondersteunde Communicatie dat zorg verleent aan kinderen en volwassenen met communicatief meervoudige beperkingen. Samen met ouders en het netwerk werken we interdisciplinair en zoeken we naar passende vormen van Ondersteunde Communicatie om deze kinderen een stem te geven. Eén van de trajecten die we ouders van jonge kinderen aanbieden is het ComOOK-traject. Binnen mijn werkzaamheden bij Stichting Milo komen mijn twee passies samen: kinderen een stem geven en dat in nauwe samenwerking met ouders. Door aan te sluiten bij hun vraag en de opgebouwde ervaringen met hun kind, door te versterken wat ze al doen en door waar mogelijk kennis en expertise toe te voegen, ontstaat er ruimte voor het kind om zich verder te ontwikkelen op communicatief gebied.
4
0
25
NB Leden van de werkgroep en studenten betalen €25,00 voor deze dag (betaling inhoudelijke deel, jaarvergadering, certificaten en de lunch). Niet leden betalen €45,00.
19-9-2019
Tijd9:00 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Nederlandse Vereniging Preverbale Logopedie bestaat uit logopedisten die werkzaam zijn met kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van 0-2 jaar. Het doel van de vereniging is logopedische informatie uit te wisselen over de doelgroep. De vereniging streeft ernaar om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van eet- en drinkproblematiek en communicatie.
De vereniging is verdeeld over meerdere regio's in het land, die hun eigen regionale bijeenkomsten houden. Er vindt eenmaal per jaar een landelijke bijeenkomst plaats, waar de leden elkaar ontmoeten. Op deze dag wordt naast het houden van de jaarvergadering ook sprekers uitgenodigd over vakinhoudelijke onderwerpen.

Secretariaat Nederlandse Vereniging Preverbale Logopedie p/a Sandvisbaai 13
1448 SR
Purmerend
06 21922422