Opleidingen details Faculteit Religie en Theologie, Vrije Universiteit Amsterdam
Emoena: Leiderschap in een multireligieuze context (ID nummer: 367061)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Levensbeschouwing en Spiritualiteit528-10-2019 t/m 27-10-2020
Vakbekwaamheid2528-10-2019 t/m 27-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Emoena Nederland is een uniek 18-daags programma voor mensen die in hun professionele werkzaamheden veel te maken hebben met verschillende levensbeschouwingen en levensovertuigingen en die hun persoonlijk leiderschap willen versterken (zie voor meer specifieke doelgroep punt 5).  Sleutelwoorden hierbij zijn studie en kritische reflectie, interlevensbeschouwelijk leren, maatschappelijk engagement en samenwerking.

 

Gespreid over 9 maanden (28 oktober 2019 -5 juli 2020) ontmoeten de deelnemers (max. 30) uit verschillende levensbeschouwelijke gemeenschappen elkaar en gaan ze met elkaar in gesprek over complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals secularisering en pluralisering, de vraag hoe traditie door te geven aan de jongere generaties, hoe mensen in nood beter te ondersteunen en wat te doen wanneer gelovigen radicaliseren.

Het programma bestaat uit 18 lesdagen. Het curriculum is opgebouwd uit vier modules.

Module 1

Module 1 richt zich op het begrijpen van de politieke en institutionele omgeving van religie in Nederland en Europa.  Er is bijvoorbeeld een dag over religie in de publieke ruimte en een over het maatschappelijk engagement van religies en wat zij bijdragen aan de samenleving (ouderenzorg, voedselbedeling, …).

Module 2

Module 2 vergroot de kennis over de geschriften, geloofsprincipes, rituelen en ethische voorschriften van de verschillende tradities. Zo is er bijvoorbeeld een dag over heilige teksten, interpretaties en vertalingen, een dag over rede en geloof en een over kunst en religie.

Module 3

Module 3 richt zich voornamelijk op het opbouwen van ieders individuele leiderschaps- en organisatorische vaardigheden zoals dialoog, conflicthantering en vredesopbouw, maar ook hoe het geloof te communiceren naar de jeugd en wat te doen in geval van ethische uitdagingen.

Module 4

Module 4 is gewijd aan groepsprojecten die deelnemers in staat stellen praktische ervaring op te doen op het gebied van dialoog en het organiseren daarvan.

Naast vaardigheden die meer algemeen met persoonlijk leiderschap geassocieerd worden, stelt Emoena dat interreligieus/interlevensbeschouwelijk leiderschap vraagt om :

-          Kennis van de context van Nederland voor wat betreft religie/levensbeschouwing (dit is de institutionele context van religie/levensbeschouwing in Nederland)

-          religieuze geletterdheid, dit is pragmatische en waarderende kennis over de verschillende levensbeschouwingen en religies

-          Houding van openheid, nieuwsgierigheid, empathie, bescheidenheid, luisterbereidheid

-          Visie van persoonlijk leiderschap in een multireligieuze context waarin respect voor identiteit, relatieopbouw en betrokkenheid op een gemeenschappelijk goed centraal staan. Die visie kan gevoed worden vanuit de eigen traditie (schrift, rituelen, figuren), collectieve herinneringen, en persoonlijke ervaringen.

-          Vaardigheden om samen te werken met mensen/gemeenschappen die geworteld zijn in andere tradities.

Op al deze vlakken werkt Emoena en dit in een veelgelaagd en getrapt systeem. Zie ook leerdoelen en werkvormen.

De vier modules hebben verschillende foci: kennis over levensbeschouwing in de Nederlandse context, (2)  (inter)levensbeschouwelijke geletterdheid, (3) leiderschapsvaardigheden (4) en interlevensbeschouwelijke samenwerking. Daarbinnen nodigen we gastsprekers uit die expertise hebben op het thema van de dag. Het betreft hier zowel religieuze leidersfiguren, gerenommeerde academici en ervaringsdeskundigen uit het veld.

Doordat we werken in een interlevensbeschouwelijke constellatie (met deelnemers en lesgevers uit verschillende tradities) onder begeleiding van een multireligieus kernteam en dit op symbolische locaties (Vredespaleis, synagoge, St. Catharijne convent), werken we ook informeel aan houding en vaardigheden - religieuze geletterdheid en interlevensbeschouwelijke competenties worden zo ook doorheen het traject gecultiveerd.

Daar komt nog bij dat de werkvormen niet enkel gericht zijn op kennisvermeerdering, maar vooral activerend zijn, waardoor de deelnemers als het ware in hun leiderschapsrol geplaatst worden - hoe kijken zij hier tegenaan, wat zijn de uitdagingen, wat zouden zij doen,...(vb. ritueel naar aanleiding van een nationale ramp, …). We werken met een veelheid van leerhulpmiddelen: opgaven, cases, games, studiebezoeken, oefeningen, etc.

De deelnemers houden daarenboven een Persoonlijk Logboek bij waarin zij kritisch reflecteren op hun eigen leerproces. Goed leiderschap begint immers met zelfkennis. Bij elke cursusdag horen 2-4 vragen die helpen bij de voorbereiding vooraf en de internalisering achteraf.

 

coördinator: prof. dr. Marianne Moyaert. Op elke cursusdag zijn er verschillende gastdocenten.
144
Bestand  
Kalender voor deelnemers.docx19-6-2019 20:5140 KB
28-10-2019 t/m 6-7-2020
Tijd09:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze cursus gaat door op verschillende locaties in Nederland waaronder de Vije Universiteit Amsterdam

De Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit traint professionals werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg.  

De Boelelaan 1105
1081 HV
Amsterdam
+31-20-598 6620