Opleidingen details Franciscus Gasthuis en Vlietland afdeling Franciscus Academie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

5e Symposium Kinderdermatologie: De KINDERHUID in het SPOT LICHT (ID nummer: 366794)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten427-9-2019 t/m 26-3-2021

Beschrijving van de presentatie

In de presentatie zullen de klinisch relevante aspecten worden besproken die verband houden met definitie, classificatie, diagnose, doorverwijzing naar expertise centra, cutane en niet cutane complicaties (?o.a. melanoom en neurocutane melanocytose), psychologische consequenties, management en behandeling van Congenitale Melanocytaire Naevi op basis van recente literatuur en de richtlijn .

Leerdoel(en), kernboodschap(pen) en (huisarts)geneeskundige relevantie

Hoewel de “reuzen naevi” zeer zeldzaam zijn is er toch klinische relevantie voor kinderartsen, dermatologen en huisartsen omdat kleine en middelgrote congenitale naevi niet zo zeldzaam zijn. Bij patiënten en ouders is er vaak bezorgdheid vanwege deze diagnose. De leerdoelen zijn het kennis nemen van de definitie en classificatie, ?handvatten voor voorlichting en de begeleiding van ouders, criteria voor doorverwijzing naar expertisecentra, kennis van het risico op complicaties en de mogelijke behandelopties. 

Dr Anthon Hulsmann: Autoimmuun aandoeningen vanuit pediatrisch perspectief

Dr Anthon Hulsmann, kinderarts-neonatoloog, Amphia ziekenhuis Breda

Beschrijving: Aan de hand van een aantal casus van pediatrische patiënten die zich primair presenteren met een huidbeeld wordt de achterliggende (auto)-immunologische pathofysiologie besproken vanuit het perspectief van de CB-, huis- en kinderarts.

Leerdoelen: Het betreft veelal zeldzame ziektebeelden waarbij patroonherkenning van het huidbeeld gevolgd door de juiste verwijzing en (immunologische) diagnostiek kostbare tijd kan besparen voor patiënt, ouders en de behandelend (kinder)arts. Dit is belangrijk omdat er voor steeds meer (auto)-immunologische ziektebeelden een therapeutisch perspectief voorhanden is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Prof dr An Bervoets: Fotodermatosen en fotoprotectie bij kinderen

Prof dr An Bervoets, MD, PhD, dermatoloog UZ Antwerpen/KLINA/UZ Leuven, België

Inhoud presentatie: overzicht van de verschillende fotodermatosen relevant bij kinderen, belangrijkste diagnostische punten en goede zonbescherming bij kinderen volgens leeftijd

Leerdoelen/relevantie: aanpak van lichtovergevoeligheid bij kinderen, nut van testen, wie doorverwijzen voor verdere diagnostiek, ouders en kinderen goed kunnen informeren over zonbeschermende maatregelen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dr Dirk Van Gysel: Exanthemen

Dr. Dirk Van Gysel, diensthoofd Kindergeneeskunde, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst, België

Beschrijving van de presentatie : Op een interactieve manier worden de op de kinderleeftijd meest frequente en ook enkele meer uitzonderlijke exanthemen besproken.

Leerdoel(en): Herkennen van op kinderleeftijd veel voorkomende exanthemen. Door kennis hiervan kan men onmiddellijk tot een juiste diagnose komen zonder (al te veel) aanvullende technische onderzoeken.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dr F.B. de Waard-van der Spek : Interactieve sessie: de kinderhuid spreekt

Dr F.B. de Waard-van der Spek, (kinder)dermatoloog, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rotterdam/Schiedam

 

Beschrijving: aan de hand van verschillende in beeld gebrachte kinderdermatologische problemen worden op een interactieve wijze uiteenlopende kinderdermatologische dilemma’s besproken.

Leerdoelen presentatie: Kennis uitbreiden over enkele uiteenlopende dermatologische dilemma’s die zich presenteren bij kinderen. Leren beschrijven en herkennen van huidafwijkingen.

Kernboodschap: Nauwkeurig kijken en beschrijven leidt tot goed onderscheid maken tussen op elkaar lijkende huidafwijkingen, waardoor een gericht beleid kan worden ingezet. Bij beoordelen en behandelen van kinderen met een huidaandoening geldt voor wat betreft de samenwerking tussen dermatoloog en kinderarts: 1 + 1 is meer dan 2.

 Deze scholingsactiviteit is geschikt voor Verpleegkundig Specialisten
Congres of symposium
Bestand 
Programma Kinderhuid.docx13 KB
Tijd13:00 - 17:30
LocatieSchiedam (NL) (Toon kaart)

Fusieziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland, met 2 hoofdlocaties (Rotterdam en Schiedam) en 3 buitenpoliklinieken
STZ erkend.
Kleiweg 500
3045 PM
Rotterdam
Postbus 215
3100 AE
Schiedam
010-4616161
Selecteer een bestand aub.