Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut | NPi
Neurorevalidatie/CVA/Ergotherapie (ID nummer: 365979)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing18613-9-2019 t/m 13-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Inhoud
Deze scholing leidt ergotherapeuten op tot specialisten in de neurorevalidatie van CVA-patiënten.
De motoriek is het uitgangspunt, waarbij de therapeut rekening leert houden met determinanten die de functionele prognose bepalen, inclusief cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen en persoons- en omgevingskenmerken. Actief leren staat hierbij centraal: de deelnemer moet eigen leerdoelen formuleren, taken en problemen leren oplossen in een voor hem relevante omgeving en werken in kleine onderwijsgroepen.

Competenties
De cursus is opgebouwd uit drie blokken rondom de kerncompetenties diagnostiek/prognostiek, behandeling en evaluatie. Aan de hand van casuïstiek, patiëntendemonstraties en patiëntenbehandelingen leert de deelnemer alle aspecten van deze competenties te beheersen. Omdat diagnostiek/prognostiek het moeilijkste blok is, wordt gestart met het blok evaluatie.
In dit eerste blok 'evaluatie' wordt uitgebreid stilgestaan bij het belang van klinimetrie en zullen in de praktijk patiënten geobserveerd, getest en geëvalueerd worden. Dit blok duurt 3,5 dagen inclusief een theoretische dag, waarbij de belangrijkste aspecten van klinimetrie aan bod komen.
In blok 2 'behandelen' worden op basis van een van te voren aangereikt behandelplan de diverse behandeltechnieken geoefend, zowel met als zonder patiënten. De deelnemer leert op basis van hedendaagse inzichten uit de (neuro)pathofysiologie, herstel- en leertheorieën de interventies aan te passen aan de individuele mogelijkheden van de patiënt. De deelnemer leert vaardigheden op het gebied van het sturen, begeleiden en stimuleren van activiteiten gericht op balans,  verplaatsen, arm/handactiviteiten en ADL.
Blok 2 duurt 7,5 dagen waarvan 2 centrale theoretische dagen, waarin vooral aandacht besteed wordt aan de pathofysiologie van een beroerte en achterliggende mechanismen van neurologisch herstel, cognities, en theorieën over bewegingssturing.
Tijdens het laatste blok 3 'diagnostiek en prognostiek' leert de deelnemer op grond van patiëntengegevens, eigen onderzoek en klinimetrie een prognose te maken en een behandelplan op te stellen, uit te voeren, te evalueren en af te sluiten. Dit blok duurt 5 dagen, waarvan één theoretische dag, waarbij aan bod komen: mechanismen van functioneel herstel, spasticiteit en functionele prognose en schouderpijn na CVA.
De cursus is afgestemd op de bestaande evidentie, zoals verwoord in de CBO-richtlijnen, de Ergotherapie Richtlijn CVA en de KNGF-richtlijn Beroerte.

Beroepsgroep
Ergotherapeuten
Cursus
 EN - Ergotherapeuten
Inhoud
Deze scholing leidt ergotherapeuten op tot expert in de neurorevalidatie/behandeling van de patiënt na een beroerte.
Deze expert richt zich op het optimaliseren van het handelen van de patiënt binnen de domeinen arm/hand vaardigheden, verplaats- en beweegvaardigheden en loopvaardigheden met de focus op motorische processen binnen de kaders van het ICF en klinisch redeneren.
Na afloop van de cursus kan de deelnemer tijdens het behandelproces van de patiënt na een beroerte:
• de hulpvraag van de patiënt begrijpen, interpreteren en verwoorden;
• factoren onderscheiden en wegen die bepalend zijn voor het niveau en de wijze waarop de patiënt handelt en zich gedraagt;
• doelen en subdoelen voor behandeling formuleren en prioriteren;
• Interventies benoemen, selecteren en een behandelplan samenstellen om de subdoelen en het hoofddoel te bereiken;
• een behandeling uitvoeren;
• bewust en systematisch de behandeling evalueren en monitoren.

De motoriek is het uitgangspunt, waarbij de therapeut rekening leert houden met determinanten die de functionele prognose bepalen, inclusief cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen en persoons- en omgevingskenmerken. Actief leren staat hierbij centraal: de deelnemer moet eigen leerdoelen formuleren, taken en problemen leren oplossen in een voor hem relevante omgeving en werken in kleine onderwijsgroepen.

Competenties
De cursus is opgebouwd rondom drie blokken: de kerncompetenties diagnostiek/prognostiek, behandeling en evaluatie. Aan de hand van casuïstiek, patiëntendemonstraties en patiëntenbehandelingen leert de deelnemer alle aspecten van deze competenties te beheersen. Omdat diagnostiek/prognostiek het moeilijkste blok is, wordt gestart met het blok evaluatie.
In dit eerste blok wordt uitgebreid stilgestaan bij het belang van klinimetrie en zullen in de praktijk patiënten geobserveerd, getest en geëvalueerd worden. Dit blok duurt 4 dagen inclusief een theoretische dag, waarbij de belangrijkste aspecten van klinimetrie aan bod komen.
In blok 2 'behandelen' worden op basis van een van te voren aangereikt behandelplan de diverse behandeltechnieken geoefend, zowel met als zonder patiënten. De deelnemer leert op basis van hedendaagse inzichten uit de (neuro)pathofysiologie, herstel- en leertheorieën de interventies aan te passen aan de individuele mogelijkheden van de patiënt. De cursist leert vaardigheden in het sturen, begeleiden en stimuleren van activiteiten gericht op balans, verplaatsen, arm/handactiviteiten en ADL.
Blok 2 duurt 7 dagen waarvan 2 centrale theoretische dagen, waarin vooral aandacht besteed wordt aan de pathofysiologie van een beroerte en achterliggende mechanismen van neurologisch herstel, cognities, en theorieën over bewegingssturing.
Tijdens het laatste blok: 'diagnostiek en prognostiek' leert de deelnemer op grond van patiëntengegevens, eigen onderzoek en klinimetrie een prognose te maken en een behandelplan op te stellen, uit te voeren, te evalueren en af te sluiten. Dit blok duurt 5 dagen, waarvan één centrale theoretische dag, waarbij aan bod komen: mechanismen van functioneel herstel, spasticiteit en functionele prognose en schouderpijn na CVA.
De cursus is afgestemd op de bestaande evidentie, zoals verwoord in de CBO-richtlijnen, de Ergotherapie Richtlijn CVA en de KNGF-richtlijn Beroerte.
Bestand  
2019_ET_programma - def.pdf19-7-2019 16:33167 KB
Praktijkdocenten/cursusleiders:
mw. Y. Lie, ergotherapeut, docent neurorevalidatie
mw. E. Vorstermans, ergotherapeut, docent neurorevalidatie

Theoriedocenten:
Prof. dr. J. Buurke, hoogleraar Technologisch ondersteunde analyse van het menselijk bewegen, Universiteit Twente te Enschede
prof. dr. A.C.H. Geurts, revalidatiearts, Radboud UMC, Nijmegen
mw. prof. dr. C. van Heugten , neuropsycholoog
mw. J.F. Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper, St. Maartenskliniek Nijmegen, docent neurorevalidatie
mw. dr. M. Kleynen, fysiotherapeut, epidemioloog
prof. dr. G. Kwakkel, hoogleraar Neurorevalidatie,fysiotherapeut, VUmc, Reade Revalidatie Amsterdam
mw. Y. Lie, ergotherapeut, docent neurorevalidatie
mw. dr. R.H.M. Nijland, ergotherapeut en bewegingswetenschapper
mw. E. Vorstermans, ergotherapeut, docent neurorevalidatie
96
90
3760
Euro 3760,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 3385,- met NPi-kortingskaart
23-9-2022 t/m 12-5-2023
Tijd09:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen2e locatie is Hotel Papendal te Arnhem

11-9-2020 t/m 25-3-2022
Tijd09:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOverige locaties zijn: Hotel De Bilderberg te Oosterbeek, Hotel Papendal

13-9-2019 t/m 6-11-2020
Tijd9:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Het NPi is dé scholingsaanbieder voor fysiotherapeuten. Met cursussen, opleidingen, webinars, e-learnings en wetenschappelijke informatiediensten ondersteunen wij paramedische professionals bij een 'leven lang leren'.

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Ons doel is om de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk te brengen, zodat fysiotherapeuten hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat doen we overigens niet álleen voor fysiotherapeuten; veel van onze scholingen zijn ook toegankelijk en geaccrediteerd voor oefen- en ergotherapeuten.

Met een scholingsaanbod in 10 verschillende thema's heb je ruime keuze: Arbeid en bedrijf - Bekkenproblematiek - Hart, vaat en longen - Kinderen, Lymfologie en oncologie - Musculoskeletaal - Neurologie - Ouderen - Psychosomatiek - Sportgezondheidszorg.

>>> Kijk in onze cursuskalender voor alle (online) scholingen

Met de wetenschappelijke samenvattingen, podcasts en e-learnings van de NPi-service blijf je als fysiotherapeut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de literatuur. Elk jaar publiceren we 140+ referaten in 9 verschillende thema’s.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00