Opleidingen details Psychologisch Adviesbureau Kuhlemeier / TA-denhaag

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Tweedaagse speelse, interactieve workshop Introductie in de Transactionele Analyse (ID nummer: 365584)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde bij- nascholing1426-9-2019 t/m 25-9-2022

2-daagse speelse, interactieve workshop Introductie in de Transactionele Analyse

Introductie

Transactionele analyse (TA) is een sociale psychologie waarvan psychiater Eric Berne (1910-1970) de grondlegger was. Met behulp van de TA-theorie en haar praktische toepassing kunnen we onszelf én anderen beter leren begrijpen en daarnaast inzicht verwerven in hoe we op een gezonde en effectieve manier met anderen en met onszelf kunnen communiceren. TA wordt internationaal erkend als een bruikbare methode voor professionals in counseling, onderwijs en opvoeding, psychosociale hulpverlening, organisatieontwikkeling, training, psychotherapie, kortom overal waar mensen met mensen werken.

TA-denhaag*, een kleinschalig TA-opleidingsinstituut, verzorgt minimaal twee keer per jaar een open 2-daagse introductieworkshop om “mensen die met mensen werken” te laten kennismaken met de praktische en krachtige tools van de Transactionele Analyse (TA).

Het certificaat van deze 2-daagse workshop (die internationaal de TA-101 wordt genoemd) vormt een toegangsbewijs tot alle officieel erkende vervolgopleidingen in de TA.

Opzet van de 2-daagse workshop
Een aantal belangrijke concepten van de TA worden kort uitgelegd en verder in ervaringsgerichte oefeningen uitgediept. Het gaat om de concepten Egotoestanden (het Ouder-Volwassene-Kindmodel), Transacties (hoe zien onze communicatiepatronen eruit), de “Hongers” (= de motivatietheorie van de TA), Strooks, Tijdsstructurering, Racketgevoelens (= niet authentieke gevoelens), Miskenning, Psychologisch Spel, Dramadriehoek, Levensscript.

TA is een zogenaamde “contractuele methode”. Voor deze workshop impliceert dit dat deelnemers aan het begin van de workshop hun eigen leerdoel formuleren en tijdens de workshop monitoren of ze goed op koers liggen.

Werkvormen

 • Theorie wordt overgebracht op een verhalende wijze en ondersteund door beelden (Powerpoint, filmpjes, tekeningen op flipchart) en verder toegelicht aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers)
 • Invullen en zelfscoring van max. 2 vragenlijsten om deelnemers uit te nodigen tot kritische zelfreflectie.
 • Ervaringsgerichte oefeningen om zelf te ondervinden wat het werken met TA teweegbrengt. De laatste oefening op dag 2 is een verwerkingsoefening om alle behandelde concepten nogmaals de revue te laten passeren.
 • Deelnemers krijgen een uitgebreide Reader, voorafgaand aan de workshop (leestijd: ca. 2 uur). De Reader wordt niet letterlijk gevolgd, er wordt soms naar verwezen en verder door deelnemers ná de workshop als naslagwerk gebruikt.

Praktische informatie

 • Minimaal 6, maximaal 16 deelnemers per workshop.
 • T/m 8 deelnemers vindt de workshop plaats in de praktijk van TA-denhaag, aan de rand van het centrum van Den Haag (Zeeheldenkwartier) Van 9 – 16 deelnemers op een andere - goed met het openbaar vervoer bereikbare - locatie in Den Haag.
 • Workshoptijden: 09:30 – ca. 17:15, met korte pauzes voor koffie, thee en lunch. Koffie, thee en snacks zijn inbegrepen, lunch wordt naar wens zelf van huis meegenomen of genuttigd in een van de vele horecagelegenheden in de buurt en is voor eigen rekening van de deelnemers.
 • Kosten: € 198,00. Facturen worden voorafgaand aan de workshop digitaal verstuurd en dienen voor de workshop voldaan te zijn. Mocht de workshop om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan heeft de deelnemer de keuze tussen volledige terugstorting van het workshopbedrag, of de inschrijving gebruiken voor de eerstvolgende gelegenheid waarop de workshop wordt gegeven.

Eindtermen
Na afloop van de workshop hebben deelnemers inzicht in en geoefend met de basisconcepten uit de Transactionele Analyse en kunnen deze in hun eigen praktijk op gedragsniveau toepassen.

Reader
Voorafgaand aan de workshop ontvangen deelnemers een digitaal document (PDF) van 50 blz. met een lijst van aanbevolen literatuur en verwijzingen naar websites waar men zich verder op TA kan oriënteren.


Trainer
Jacqueline van Gent, MSc Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie, TSTA (gecertificeerd Trainer en Supervisor in Transactionele Analyse). Meer informatie op: www.linkedin.com/in/jacquelinevangent

 

Aanbevolen literatuur

 

2 prettig leesbare boeken voor beginners in de TA:

 • Koopmans, L. (2012), Dit ben ik! Worden wie je bent met Transactionele Analyse, Zaltbommel: Thema.
 • Graaf, A. de & Kunst, K. (2005), Einstein en de Kunst van het Zeilen. Amsterdam: SWP.

Voor wie dan nog meer wil weten:

 • Graaf, A. de & Thunnissen, M. (2013), Leerboek Transactionele Analyse. Utrecht: De Tijdstroom.
 • Berne, E., (1972), What do you say after you say hello? New York: Grove Press. 
 • Lapworth, P. & Sills, C. (2011), An Introduction to Transactional Analysis. London: Sage
 • Stewart, I. (1996), Developing Transactional Analysis Counselling, London: Sage Publications.
 • Het wetenschappelijke tijdschrift TAJ - Transactional Analysis Journal (uitgegeven door Routledge)

*TA-denhaag (https://ta-denhaag.nl)  maakt deel uit van Psychologisch Adviesbureau Kuhlemeier (https://kuhlemeier.nl), dat CRKBO geaccrediteerd is.  

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
KABIZ - Doktersassistenten (CADD van de NVDA)KABIZ / AERP / SANA
Register CliƫntondersteunersRegisterplein
Register GezinshuisoudersRegisterplein
Register GGZ-agogenRegisterplein
Register Maatschappelijk werkRegisterplein
1 2 3
198,00
Hoofdniveau
cursus / opleiding
Tijd09:30 - 17:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenzie https://transactioneleanalyse-denhaag.nl/wp-content/uploads/2019/10/TA-101-2-daagse-introductiecursus.pdf

Tijd09:30 - 17:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Psychologisch Adviesbureau Kuhlemeier is een bureau voor assessments, coaching en psychosociale hulpverlening. Onderdeel van Bureau Kuhlemeier is TA-denhaag, een opleidingsinstituut in de Transactionele Analyse (TA), dat werkt met internationaal erkende en gecertificeerde opleiders en supervisoren in de TA. Accreditatie geldt voor de Basiscursus TA in organisaties. Zie ook: www.ta-denhaag.nl
Psychologisch Adviesbureau Kuhlemeier is CRKBO geregistreerd.

Tweede de Riemerstraat 172
2513 cz
Den Haag
06 26330649
Selecteer een bestand aub.