Opleidingen details Vakgroep SEH Westfriesgasthuis
Reanimatiecompetitie Dijklander Ziekenhuis 2019 (ID nummer: 365425)
Cursus afgewezen!
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Inleiding

Wat is de beste manier om collega’s, naast hun drukke werkzaamheden in het ziekenhuis, multidisciplinair te laten trainen? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord, maar middels deze competitie willen we reanimaties en multidisciplinair trainen onder de aandacht brengen op een competitieve en uitdagende manier.

Een reanimatie is een hectische en heftige gebeurtenis voor alle aanwezige medewerkers. Een goede voorbereiding hierop is essentieel. Teams van wisselende samenstelling verrichten tijdens een reanimatie de opvang en voeren de meest kritieke handelingen uit. Goede, multidisciplinaire trainingen bereiden teams voor op deze momenten. Het doel van deze competitie is het enthousiasmeren voor multidisciplinaire trainingen, maar ook het verbeteren van de BLS en ALS in het ziekenhuis.

We hopen reanimaties onder de aandacht te brengen binnen het hele ziekenhuis; een reanimatie moet kwalitatief goed zijn zowel tijdens de opvang op de SEH als bij start op de verpleegafdelingen.

De competitie

Tijdens de competitie zullen alle teams een ALS scenario doorlopen in de voorronde. De verrichtingen worden beoordeeld door een jury; hierbij vormen hartmassages en ventilatie de belangrijkste pijlers, maar er wordt ook gekeken naar samenwerking, hypothesevorming en werkplekmanagement. We volgen zoals ook in de praktijk de richtlijnen van de European Resuscitation Council uit 2015. Na beoordeling van alle teams strijden de beste twee teams uit de voorronde tegen elkaar in de finale.

De competitie zal zijn op 26 november 2019 in de middag, de precieze tijden zijn afhankelijk van het aantal deelnemende teams. Het zal plaatsvinden in het grote gedeelte van het personeelsrestaurant. Publiek is van harte welkom om hun collega’s aan te moedigen! Na afloop zullen we uiteraard borrelen en de winnaars uitgebreid met lof overladen.

Wie kan deelnemen?

Het is ons doel om teams van alle afdelingen mee te laten doen aan de competitie. Zowel zelfstandig reanimerende units (SEH, CCU ,ICU, OK) als ook afdelingen waar niet zelfstandig gereanimeerd wordt (alle afdelingen Interne geneeskunde, MDL, chirurgie, neurologie), hopelijk ook een team vanuit locatie Purmerend. Het maximaal aantal deelnemende teams is 6. Ook de toeschouwers van de reanimatiecompetitie zullen meerdere uren lang verschillende ALS scenario's te zien krijgen en updaten daarmee hun ALS kennis. Ze kunnen meedenken tijdens de scenario's en worden actief betrokken met o.a. een ALS quiz 's avonds, ook voor de toeschouwers van de competitie willen we daarom accreditatiepunten aanvragen.  

Samenstelling teams

Deelnemende teams bestaan uit 5 personen; een teamleider, ventilator, circulator en 2 masseurs/omloop. Dit zijn de rollen zoals ook beschreven in het Reanimatieprotocol WFG. Vanwege het multidisciplinaire karakter van reanimaties en dus ook van deze competitie, vragen we in alle disciplines een actieve medewerking. Het streven is om mensen in hun eigen rol te laten deelnemen, dus een arts(-assistent) als teamleider en eventueel ventilator en verpleegkundige als circulator en masseurs.

Training

Zoals eerder benoemd is training essentieel in de kwaliteitsverbetering van multidisciplinaire opvang en de bijbehorende samenwerking. Om mee te doen aan de competitie is het daarom vereist om tenminste 3 keer te trainen (2 uur) met het deelnemende team en een ALS trainer. We zullen de deelnemende teams voorzien van data waarop mogelijk getraind kan worden met een van onze eigen ALS trainers.

Daarnaast zullen we de deelnemende team voorzien van oefenmateriaal in de vorm van een reader en de geldende protocollen.

(Mini)symposium
Bestand  
Programma reanimatiecompetitie 2019.docx28-5-2019 15:5017 KB
 
0
Hoofdniveau
a. Airway
c. Circulation
Tijd16:30 - 20:00
LocatieHoorn (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDit betreft het Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn

Vakgroep Spoedeisende geneeskunde van het Westfriesgasthuis te Hoorn , organiseert jaarlijks een landelijke onderwijsavond voor oa SEH-artsen

Maelsonstraat 3, Hoorn
1624 NP
Hoorn
Postbus 600
1620 AR
Hoorn
0229 - 25 72 57