Opleidingen details Bijscholing instituut voor Therapeuten

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Slaap-, verslaving en psychoseksuele stoornissen (ID nummer: 365418)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd1214-12-2019 t/m 31-12-2019

Praktijkgerichte professionalisering in Slaapstoornissen – Verslavingsstoornissen en Psychoseksuele stoornissen zijn een must voor iedere behandelaar die met mensen werken.

Slaapstoornissen

In deze tijd wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk het is voor de gezondheid om goed te slapen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar allerlei factoren die ons uit de slaap kunnen houden. Vaak zijn mensen slecht geïnformeerd over de voorwaarden van een goede nachtrust en storende invloeden die misschien makkelijk voorkomen kunnen worden. Aan de andere kant zijn er ook slaapstoornissen waarover nog maar weinig bekend is. Deze kunnen wellicht wel behandeld worden maar niet verklaard. Het kan dus zeer verhelderend zijn om de slaapstoornissen van elkaar te kunnen onderscheiden, te weten hoe ze te voorkomen of te behandelen.

Verslavingsstoornissen

Verslaving aan psychoactieve stoffen betekent dat het gebruik ervan veel verder gaat dan een onschuldig tijdverdrijf ter ontspanning. Bij een klein deel van de mensheid wordt het middel in toenemende mate een doel op zich wat ten koste gaat van zelfverzorging, relaties en werk.

Naast deze vorm van verslaving kennen we ook gedragsverslavingen zoals gok-, internetgame- en seksverslaving. Ook deze worden onderzocht om tot een preventie- of behandelmethode te komen.

Psychoseksuele stoornissen

Vaak zijn problemen op dit vlak niet alleen voor cliënten maar ook voor behandelaars moeilijk bespreekbaar. Het gevolg is dat de problematiek niet wordt benoemd of sterk wordt geminimaliseerd. Dit is des te schrijnender  omdat seksualiteit voor de meeste mensen zeer belangrijk is en er veel misverstanden bestaan op dit gebied.

Afgezien van wettelijke bepalingen waaraan iedereen zich moet houden, bestaat tussen mensen een grote variatie aan voor- en afkeuren die tezamen met opvoeding en vroegere ervaringen kunnen leiden tot seksuele dysfuncties. Deze kunnen verbonden zijn aan problemen in de psychotherapie praktijk.

Doel 

Het is voor therapeuten uitermate belangrijk om goed op de hoogte te zijn van slaap- en verslavingsstoornissen gezien de grote maatschappelijke belangstelling voor het effect op geestelijk en lichamelijk welzijn. Ook het veelvuldig (lees: verslavende) gebruik van smartphones en tablets kan nadelige gevolgen hebben. Het vrijelijk kunnen bespreken van seksuele problemen van allerlei aard kan de therapeutische praktijk zeer ten goede komen.

De bijscholing is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het gaat om therapeuten en coaches die hun inzicht in de grondslag van psychologische methodieken willen verbreden en verdiepen. De training is specifiek gericht op deelnemers die moeten bijscholen voor de Psychosociale basiskennis.
6
Ja
Zie bijlage
169
Hoofdniveau
Danstherapie
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

BivT wil de kwaliteit van zorgverleners professionaliseren in praktijkgerichte bijscholingen. BivT faciliteert op het gebied van de integratieve therapeutische-, psychologische- en coaching gerichte praktijk professionaliseringsdagen voor zowel de alternatieve-, complementaire- en reguliere gezondheidszorg.

De praktijkgerichte professionaliseringsbijscholingen zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling, methodieke ontwikkelingen en de daarbij noodzakelijke theoretische kennis op HBO/WO niveau. Accreditaties die het BivT verkrijgt geeft eveneens de erkenning aan over de interne en externe kwaliteit.

Koningstraat 75a
1941 BB
Beverwijk
0251222210
Selecteer een bestand aub.