Opleidingen details NVGPT
Splintercursus ’Antibiotica’ met Rinke van den Brink en Ard Struijs (ID nummer: 365302)
 (4) 

Beoordeling per persoon

 26-6-2019
 26-6-2019
 24-6-2019
 22-6-2019
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijke scholing220-6-2019 t/m 19-6-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Rinke van den Brink 
Rinke van den Brink (1955) is journalist en schrijver. Sinds 2005 is hij redacteur gezondheidszorg van NOS Nieuws en werkzaam voor radio, televisie en online. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1977 en werkte sindsdien onder meer voor de VARA- en VPRO-radio, als Nederlands correspondent van verschillende Franstalige media en als redacteur van het weekblad Vrij Nederland. Hij schreef vier boeken over extreem-rechts in West-Europa.

Begin maart 2013 publiceerde hij na jarenlange research bij uitgeverij De Geus in Breda Het einde van de antibiotica – Hoe bacteriën winnen van een wondermiddel. In juni 2015 verscheen een sterke uitgebreide Duitse bewerking van dit boek, Das Ende der Antibiotika. Een Engelstalige versie staat op stapel.

De zorgen omtrent beschikbaarheid van werkzame antibiotica nemen in veel landen toe. Bacteriën zijn het geneesmiddel steeds vaker de baas. En de vooruitzichten voor de toekomst worden er niet beter op. Gebrek aan sanitatie en hygiëne, overmatig en onjuist gebruik van antimicrobiële middelen in de humane geneeskunde – inclusief de tandheelkunde - en ook in de intensieve veeteelt, dragen allemaal bij aan de selectie van resistente bacteriën en de verspreiding daarvan. De reisgewoonten van mensen en de wereldwijde handel in en het gesleep met dieren en voedsel doen de rest.

Landen waar de santitatie op orde is en de hygiëne beter en waar terughoudend gebruik gemaakt wordt van antibiotica, hebben minder grote problemen, maar ze ontsnappen niet aan de antibioticaresistentie-crisis. Vlees, groenten, de bodem, rivieren, ze bevatten allemaal in toenemende mate multiresistente bacteriën. Zelfs resistentie tegen carbapenems, de laatst beschikbare klasse van antibiotica, verspreidt zich nu snel door de wereld.

Ingrijpen is dringend nodig. In de eerste plaats moet er een eind komen aan de verschillende vormen van onjuist gebruik van antibiotica. Daar ligt ook een taak voor tandartsen. Verder moet de hygiene verbeterd worden: in zorginstellingen, maar ook thuis, om maar te zwijgen van ontwikkelingslanden. Tenslotte moeten er nieuwe antibiotica ontwikkeld worden. Daartoe moet de farmaceutische industrie zijn verantwoordelijkheid nemen.
 

Ard Struijs 
Ard Struijs doet als internist aan het Erasmus MC al bijna acht jaar onderzoek naar fagen en zal uitleggen hoe de fagen kunnen worden ingezet in de strijd tegen (multiresistente) bacteriën.
Ziekmakende bacteriën hebben altijd antibiotica als tegenstander gehad. Maar steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica en mensen kunnen immuun raken. Een bacteriofaag is een 'killervirus' dat heel specifiek een bacterie kan aanvallen en doodmaken. Het organisme laat de zieke bacil exploderen. Per bacterie kan een faag ontwikkeld worden in het laboratorium. 


Leerdoelen
· Kennis verwerven over infecties, antibioticagebruik en antibioticaresistentie
· Bewustwording over de eigen rol hierbij
· Reflectie op die eigen rol.

Rinke van den Brink
Ard Struijs
Bestand  
programma splinter kort.docx28-5-2019 9:1711 KB
1
Prijs voor leden
€ 0,00
Prijs
€ 100,00
Hoofdniveau
Gnathologie
Implantologie
Kaakchirurgie en mondziekten
Tandheelkunde algemeen
Maxillo-faciale prothetiek
Tandprothetiek
Tandtechniek
20-6-2019
Tijd19:00 - 21:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

 NVGPT
 (43) 

Nederlandse Vereniging voor Gnathologie en Prothetische Tandheelkunde

Coldplaystraat 12
6663 HX
Lent
Postbus 31441
6503 CK
Nijmegen
024-3540479