Opleidingen details RINO Amsterdam
Overdracht in de therapeutische relatie: het Kleiniaans perspectief (ID nummer: 365252)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog2426-11-2019 t/m 25-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De therapeutische relatie is, zoals we ook uit onderzoek weten, een van de belangrijkste voorwaarden en drijvers van verandering in de patiënt. In de klinische praktijk merken we vaak dat er van alles gaande is in het contact met de patiënt; dat deze ons onbewust op bepaalde manieren ervaart, meesleept, de relatie vervormt. We krijgen echter vaak moeilijk grip en zicht op wat er zich precies afspeelt, juist omdat het in veel gevallen gaat om onbewuste ensceneringen. Binnen de psychoanalyse staat deze onbewuste relatie centraal.

Als geen andere psychoanalyticus heeft Melanie Klein (1882-1960) de revolutionaire ontdekkingen van Sigmund Freud over het bestaan van de fundamentele invloed van onbewuste conflicten en Phantasieën op het menselijk functioneren toegankelijk gemaakt voor de klinische praktijk. Nauw aansluitend bij Freud ontwikkelde zij deze theorieën niet alleen verder, maar voegde er essentiële nieuwe observaties en vooral ook therapeutische technieken aan toe. Klein legde daarmee de basis van de objectrelationele traditie, waarin een rijke literatuur is ontstaan over de uitingen van deze onbewuste conflicten en Phantasieën in de klinische situatie en de mogelijkheden voor behandeling. 

Melanie Klein was een van de eerste psychoanalytici die zich bezig hield met het analyseren van kinderen. Vanuit deze ervaring kon zij veel bevindingen van Freud (die met name met volwassenen werkte) bevestigen, maar ook zien dat er bijvoorbeeld al veel eerder dan Freud aannam, sprake was van voorlopers van onder meer het Oedipus Complex en het super-ego. Uitgaande van een ontwikkelingsperspectief op mentaal functioneren van de mens postuleerde Klein dat de baby vanaf het eerste begin zijn ervaringen (zoals gevoed worden, honger hebben, moe zijn etc) ook op een mentaal betekenisvol en relationeel niveau ervaart, zij het een heel rudimentair niveau. Deze onbewuste, preverbale betekenissen blijven het hele leven van invloed en zijn in de therapeutische relatie eveneens aan het werk.

De denkbeelden van Freud en van Klein hebben ons begrip van de klinische praktijk en wat werkt in de psychoanalyse diepgaand beïnvloed en gevormd. Maar in feite gaan beide denkers verder dan de klinische praktijk van pathologie versus normaliteit. Freud en Klein formuleren een bepaalde beschouwing over de menselijke aard. Wat betekent het om als mens geboren te worden, te ontwikkelen en in de wereld te leven? Welke relaties hebben we nodig, hoe zit het met gevoelens als liefde, haat en agressie, seksualiteit, creativiteit? Wat betekent het te leven en wat betekenen verlies en dood?

uitsluitend academici
Cursus
 Verbredend
 Verdiepend
10
16
ja
985
20
Geen toetsing, wel evaluatie
(Psychoanalytisch) Psychotherapeuten, Klinisch Psychologen, GZ-psychologen, of zij die daartoe in opleiding zijn. Enige voorkennis van de psychoanalytische theorieën is noodzakelijk.
Bestand  
1034 publiek.docx27-5-2019 13:5515 KB
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al meer dan dertig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803