Opleidingen details Cure & Care Development

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Behandeling van vroegkinderlijk trauma en affectieve verwaarlozing met behulp van EMDR (ID nummer: 364367)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
ELP herregistratie1423-9-2019 t/m 22-3-2021

In deze tweedaagse cursus maak je kennis met het EMDR protocol voor vroegkinderlijk trauma en affectieve verwaarlozing (VKT) van Katie O’Shea, M.S. & Sandra Paulsen, Ph.D., 2009 . Traumatische ervaringen en emotioneel tekort in de vroegste periode van ons leven (vanaf de conceptie tijd tot onze derde levensjaar) hebben veel impact in ons verdere leven.

Inhoud

Vroege interacties tussen moeder – en ook vader – beïnvloeden de ontwikkeling van het stress-systeem van het jonge kind op gedrags- en fysiologisch niveau. Een veilige hechting in de vroege kindertijd helpt doorgaans om stressvolle situaties later in het leven beter aan te kunnen gaan. Vroegkinderlijk trauma en onveilige hechting daarentegen beschadigen de basisbehoeften, zoals de behoefte aan verbondenheid, liefde en vertrouwen.

In een aantal studies (ACE, Hovens, Burger, etc.) is aangetoond dat zowel fysieke klachten (obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, etc.) als psychische klachten (zoals bijvoorbeeld depressie, angst, persoonlijkheidsproblematiek) vaak de oorsprong hebben in deze hele vroege ervaringen.

We hebben geen expliciete herinneringen van ervaringen in onze eerste levensjaren. Onze vroegkinderlijke ervaringen – zelfs die van voor onze geboorte – zijn opgeslagen als impliciet geheugen in ons lichaam en in het brein. Vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing beïnvloeden de ontwikkeling van het brein. Ze zijn onder meer van invloed op de zelfregulatie, het zelfbeeld en de capaciteit om relaties aan te gaan en te onderhouden.

In deze cursus gaan we alle stappen in het EMDR-protocol VKT oefenen, zodat je deze na deze dag er in jouw praktijk gelijk mee aan de slag kunt gaan. Op de terugkomdag bekijken we de video-opnames en geven we feedback. De methodiek is van toepassing op zowel volwassenen en K&J.

Doelstellingen

  • Je kan indicaties stellen voor behandeling van vroegkinderlijk trauma
  • Je kan zelfstandig het EMDR protocol VKT toepassen
  • Je krijgt inzicht in mogelijk causale verbanden tussen vroege traumatische gebeurtenissen en/of affectieve verwaarlozing en hoe iemand in het dagelijkse leven functioneert
  • Je leert inzicht in dat vroege ervaringen zijn opgeslagen in het lichaam en dat deze lichamelijke gewaarwordingen target zijn voor de therapie
  • Je leert dat de hechtingsstijl/coping zijn oorsprong vindt in de eerste ervaringen tussen ouder en kind
  • Je leert verschillende interweaves in te zetten
academici en HBO-ers
Workshop
 Verdiepend
8
25
ja
€ 565,- (inclusief cursusboek Paulsen, S. (2017) When there are no words. Repairing early trauma and neglect from the attachment period with EMDR therapy, syllabus, koffie/thee en lunch
12
12
20
toetsing en evaluatie
Deel uitmaken van de doelgroep
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Tijd10:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11
Selecteer een bestand aub.