Opleidingen details Stichting Dysphatische Ontwikkeling
De methode Tan-Söderbergh: Theorie, Diagnostiek en Behandeling van Dysfatische Ontwikkeling (ID nummer: 364119)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing807-9-2019 t/m 14-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De cursus is naast theorie en diagnostiek vooral gericht op de behandeling van kinderen en jong volwassenen met een dysfatische ontwikkeling (S-TOS). De belevingswereld van het kind staat in deze cursus centraal. De methode sluit goed aan bij de hedendaagse opvattingen over de relatie tussen de spraak-/taalontwikkeling en lezen. In het theoretische deel van de cursus is er uitgebreid aandacht voor het neurolinguïstische concept van de spraak-/taalontwikkeling: het metamorfoseconcept. U krijgt inzicht in de beoordeling van het hele ontwikkelingsprofiel. U doet in korte tijd veel praktische kennis en vaardigheden op, onder andere aan de hand van door u gemaakte video's van behandelingen. De cursus bestaat uit 5 lesdagen.

Cursus
 NVLF - Logopedisten
* Basiscursus methode Tan-Söderbergh

Algemeen
De basiscursus beslaat 5 dagen. Het aantal studiebelastingsuren=80;het gaat om 30 contacturen en 50 zelfstudie-uren. De belangrijkste doelgroepen voor deze cursus zijn logopedisten en ergotherapeuten.


Doelen:
- de cursist is aan het eind van de cursus in staat om DO te signaleren en te diagnosticeren.
- de cursist kent de inhoud van het metamorfoseconcept.
- de cursist kan de eerste beginselen van dit concept toepassen.
- de cursist kan DO signaleren bij specifieke doelgroepen.

Werkvormen en middelen:
Hoorcolleges gedurende de 1e en 2e dag, door middel van handouts, en verwijzingen naar de literatuur. Er is ruimte voor discussie en vragen. Workshops met opdrachten, video’s en discussie, gedurende de 3e, 4e en 5de dag.

Toetsing:
De cursist toont de eigen vaardigheden d.m.v. het insturen van een behandeling waarin de volgende aspecten uit het metamorfoseconcept verwerkt dienen te zijn:
1. de cursist laat zien dat hij in synchronie kan komen met het kind.
2. de cursist kan een gesprek voeren met het kind vanuit de affectieve beleving van het kind.
3. de cursist stemt toonzetting, intonatie af op de taalbegripsmogelijkheden van het kind.
4. de cursist laat zien dat hij de innerlijke spraak van het kind kan versterken.
Deze video’s worden in kleinere groepen bekeken, (8-12 personen) en besproken aan de hand van hierboven genoemde criteria.

Bij onvoldoende resultaat (ter beoordeling van de cursusleiding) krijgt de cursist de mogelijkheid om na een intervisiegesprek een volgende opname in te leveren, waarna het certificaat alsnog wordt uitgereikt.

Literatuur
Tijdens de cursus wordt het boek Tan, X.S.T. (red) (2013) Dysfatische ontwikkeling; theorie, diagnostiek en behandeling, uitg. Suyi, Amsterdam, 3de herziene druk uitgereikt. De hoofdstukken over behandeling (deel 3) worden tijdens de 4e dag als bekend verondersteld.

Daarnaast krijgen de cursisten een reader met de volgende inhoud:

INHOUD reader


1. Programma

2. Tan X.S.T. (1990) Dysfatische Ontwikkeling In: P.de Meyere & L. Heylen (eds). Omtrent Logopedie 6 Herentals, Belgie: Vlaamse Vereniging Logopedie (VVL). (Het “klassieke artikel “van dr. Tan, waarin de basisgedachte van het metamorfoseconcept verwoord staat) (12 pagina’s)

3. Handouts van alle lezingen (Powerpoints)

4. Literatuurlijst Stichting Dysphatische Ontwikkeling.

5. Bijlagen. Ter plaatse is een map beschikbaar met achtergrondinformatie, therapiemateriaal en artikelen die geschikt zijn voor derden. Alle bijlagen zijn vrij te kopiëren. (20 pagina’s)
De cursist is aan het einde van de cursus in staat om een Dysfatische Ontwikkeling te signaleren en diagnosticeren
Bestand  
programma cursus 2019 .pdf22-5-2019 9:48179 KB
Dr. Ch. Njiokiktjien (neuroloog)
Drs. C.A. Verschoor (neuropsycholoog)
Drs. P. van de Ree (logopediste, leerkracht, remedia teacher, taalwetenschapper)
A. Klijn (ergotherapeute)
Drs. K. karelse (logopediste, taal- en spraakpatholoog)
M. Houtman (logopedist)
30
50
1000,00
De prijs van de cursus is inclusief studiematerialen, waaronder de herziene uitgave van het boek: Dysfatische Otwikkeling, Theorie, Diagnostiek, behandeling (2013).
Tijd9:30 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Doel van de Stichting Dysphatische Ontwikkeling is het optimaliseren van de vroege herkenning en behandeling van dysfatische ontwikkeling. De Stichting steunt een multidisciplinair team (kinderneuroloog, neuropsycholoog, ergotherapeut, logopedist) waarvan de leden vertrouwd zijn met het beeld van deze neurologische spraaktaalontwikkelingsstoornis waarbij het kind meestal veel meer begrijpt dan het zelf kan zeggen.Tot de activiteiten van de Stichting behoren behandelen van kinderen met bovenstaande problematiek maar tevens het organiseren van lezingen, het geven van cursussen en het stimuleren van publicaties.

WG Plein 312
1054 SG
Amsterdam
0611303082