Opleidingen details Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)
NVO - Goed pedagogisch vakmanschap (ID nummer: 364028)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG opleiding - diagnostiek0,57-10-2019 t/m 6-10-2022
K&J/OG opleiding - overige taken0,57-10-2019 t/m 6-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Goed pedagogisch vakmanschap, wat houdt dat in? En wat zijn daarvan de elementen die je als gedragsdeskundige kunt gebruiken bij ondersteuning van leraren(teams)? Op welke manier kunnen (beroeps)opvoeders het best leerlingen met een speciale ondersteuningsbehoefte en hun ouders begeleiden?

De leerdoelen van de avond zullen o.a. zijn:

- Bewustwording dat gedragsproblemen niet een vast gegeven zijn, maar dat de ernst waarmee die optreden afhankelijk is van de relatie, situatie en de context. Met andere woorden, dat die gedragsproblemen relatief zijn en niet absoluut. Wij kunnen er door onze opstelling als opvoeders, begeleiders, docenten veel aan doen of en hoe die gedragsproblemen zich manifesteren.

- Het belang gaan zien om leraren(teams) te helpen anders naar probleemgedrag te gaan kijken: van probleemgericht naar veel meer oplossingsgericht. Hierbij is het belangrijk dat zij kinderen, jongeren ‘eigenaar’ maken van hun problemen, hen stimuleren na te denken hoe zij het best geholpen kunnen worden, om zo zelf met oplossingen te komen. Zo kunnen leraren leerlingen, aansluitend bij hun al aanwezige eigen positieve krachten en talenten, in gesprek mét de leerling ( i.t.t. praten met elkaar óver de leerling) nadrukkelijk leren hun verantwoordelijkheid te nemen en zo hun zelfstandigheid te versterken.

- Onderkenning van de belangrijke taak als (ortho)pedagoog om leraren duidelijk te maken dat zij zélf altijd het belangrijkste instrument in de begeleiding van de leerlingen zijn en vaak veel meer invloed hebben op het gedrag van leerlingen dan mensen geneigd zijn te denken, zelfs al heeft de leerling een stoornis als ADHD of ASS of een ander label. De leraar doet er dus (alles) toe. Dit alles houdt concreet in dat je als opvoeder bereid moet zijn om áchter het gedrag te willen kijken en niet alleen op de lastige ‘vormfouten’ - waarin de jongere vaak zijn gedrag giet - te reageren. Zo kunnen leraren op zoek gaan naar de ondersteuningsbehoefte van de leerling, zich richten op ‘wat heeft de leerling nodig?’ i.p.v. ‘wat heeft de leerling?’

 

20
100
ja
2
We richten ons op startende orthopedagogen.
 
Bestand  
Accreditatie Aanvraag 7 oktober 2019.docx14-5-2019 13:1835 KB
Tijd19:00 - 21:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Beroepsvereniging van academisch opgeleide pedagogen en onderwijskundigen. Overwegend werkzaam in het onderwijs, de jeugdzorg, de (geestelijke) gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.

Churchilllaan 11
3527 GV
Utrecht
030-2322407