Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid (ID nummer: 364004)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie12 

Beschrijving

Artrose is in onze huidige samenleving een veel voorkomend probleem. De vergrijzing binnen deze samenleving zal de totale hoeveelheid mensen met deze aandoening alleen maar doen stijgen. Al geruime tijd worden patiënten met ernstige coxartrose en/of gonartrose met succes geopereerd. Om deze toenemende groep van patiënten het hoofd te kunnen bieden binnen de orthopedische chirurgie zijn er kortdurende opnameprogramma's ontwikkeld waarbij patiënten na een totale of partiële endoprothese binnen vier à vijf dagen worden ontslagen uit het ziekenhuis.

Als gevolg hiervan participeren fysiotherapeuten in de eerste lijn steeds vroeger in het revalidatieproces. Om dit proces goed te kunnen begeleiden en te sturen is kennis van postoperatieve behandelprotocollen en het postoperatieve beloop van de patiënt essentieel.

Zowel patiënten met een heup- als een knie-artroplastiek worden doorgaans al regelmatig fysiotherapeutisch behandeld in de eerstelijn. In deze cursus zal het accent liggen op het aanscherpen van de algemene kennis omtrent het behandelen van patiënten met een endoprothese. De meeste aandacht gaat uit naar endoprotheses van de onderste extremiteit. Daarnaast zal er zeker ook aandacht zijn voor endoprotheses van de bovenste extremiteit.

Aan de hand van casuïstiek zal er door een orthopedisch chirurg aandacht worden besteed aan de verschillende chirurgische mogelijkheden. Vervolgens zal er door een ervaren fysiotherapeut het postoperatieve beloop worden besproken en de verschillende behandelmogelijkheden daarbij. Dit alles wordt uitgebreid ondersteunt door middel van casuïstiek via videobeelden.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer bewuste en onderbouwde keuzes maken ten aanzien van de invulling van het pre- en postoperatieve fysio-/oefentherapeutische beleid na diverse soorten artroplastieken (o.a. knie-, heup- en schouderartroplastieken).

Hoofdniveau
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Musculo Skeletaal onderste extremiteiten
Tijd13:00 - 17:00
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg.

De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg.
Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'.

Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
Optimale service aan de paramedicus staat hierbij centraal.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00
Selecteer een bestand aub.